Την ανάγκη της συνεργασίας όλων, για μια ενιαία εθνική θέση στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης ευρωπαϊκής Οδηγίας για την δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης στα προϊόντα διατροφής, με βάση τις καταναλωτικές ιδιαιτερότητες των ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνει με επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως αναφέρει το ΒΕΑ στην επιστολή του, η Γαλλική κυβέρνηση, εξετάζει τελικά, να μην εφαρμόσει την κωδικοποιημένη ετικέτα του Nutri-Score ως το νέο σύστημα επισήμανσης – τουλάχιστον όχι πριν την υποχρεωτική εφαρμογή του από την ΕΕ – αν και ήταν από τις πρώτες χώρες που το υιοθέτησε με πιλοτική εφαρμογή ενώ εξετάζει κι άλλες εναλλακτικές προτάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το ΒΕΑ έχει αναλάβει, στη χώρα μας, τον συντονισμό της «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», στην οποία συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η ΓΣΕΒΕΕ, 15 παραγωγικοί φορείς – σύνδεσμοι και καταναλωτικές οργανώσεις. Στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι η υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά και η μη εφαρμογή ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας, όπως το Nutri – score.
Στην επιστολή του το ΒΕΑ γνωστοποιεί ότι μέσω της «Πρωτοβουλίας», συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση και έθεσε υπόψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), γενικά και ειδικότερα σχόλια, σχετικά με την πρόσφατη επιστημονική γνωμοδότηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων (ΝDA panel).
Επίσης, η διοίκηση του επιμελητηρίου δηλώνει ότι έχει σύνδεση και διαρκή ενημέρωση για τις θέσεις και δράσεις των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., μέσω των διεθνών συνομοσπονδιών, στις οποίες συμμετέχουν μέλη της «Πρωτοβουλίας» αλλά και με τους υπεύθυνους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που μελετούν το θέμα.