Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βενέτης: Η ενεργειακή κρίση «γονατίζει» την αλυσίδα 120 καταστημάτων

ΑρχικήΝέαΒενέτης: Η ενεργειακή κρίση «γονατίζει» την αλυσίδα 120 καταστημάτων
spot_img

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης των φούρνων «Βενέτης» σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, τονίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αλυσίδα.

Η ακρίβεια σε πρώτες ύλες και στις τιμές της ενέργειας έχει «γονατίσει» πολλές επιχειρήσεις, μικρές μεσαίες, αλλά και μεγάλες.

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης των φούρνων και πωλητών μικρογευμάτων, «Βενέτης», σε μια επιστολή του προς το  πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του.

«Είναι μια επιστολή απόγνωσης. Κάθε μέρα οι συνεργάτες μας franchisee που έχουν τα 60 από τα 120 καταστήματα της αλυσίδας, μας διαμαρτύρονται ότι δε βγαίνουν και θέλουν να κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα 60 ιδιόκτητα καταστήματα που αντιμετωπίζουν φέτος πενταπλάσιο ενεργειακό κόστος από πέρυσι», δηλώνει στο mononews.gr o κ. Μονεμβασιώτης.

«Το ενεργειακό κόστος είναι πενταπλάσιο και οι τιμές στις πρώτες ύλες αυξάνονται κάθε τρεις μέρες. Αν δε γίνει κάτι θα κλείσουν όλα τα καταστήματά μας», συνεχίζει, εκφράζοντας με αγανάκτηση όσα βιώνουν και πολλές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα για τη μικρή μεταποίηση και τα καταστήματα (Μέση Τάση), σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για το β τρίμηνο φέτος, είναι το υψηλότερο συγκριτικά με άλλες χώρες.  

Η αλυσίδα φούρνων «Βενέτης» αριθμεί 120 καταστήματα, τα 60 εκ των λειτουργούν ως franchise. Aκολουθεί η επιστολή του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη προς τον Πρωθυπουργό, όπως παρατίθεται στο mononews.gr:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διότι πιστεύουμε ότι είστε ο άνθρωπος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή θα σας θυμίσουμε ότι μετά τη 10ετή κρίση μνημονίων ακολούθησαν 2 έτη πάρα πολύ δύσκολα εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του Covid-19.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε μπει σε μία νέα κρίση στην κρίση της ενέργειας η οποία απ’ ότι φαίνεται θα είναι καθοριστική και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες από τις προηγούμενες κρίσεις.

Παράλληλα, κ. Πρωθυπουργέ, τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία ακόμη νέα κρίση τη λεγόμενη επισιτιστική εξαιτίας της οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και διαδοχικές αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε 3 ημέρες μόνο προς τα πάνω.

Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρίες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αρτοποιείας της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα για να ζυμώσουν προϊόντα για να ψήσουν προϊόντα για να μαγειρέψουν προϊόντα και να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών.

Αυτές λοιπόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για μία τέτοια επιχείρηση που είχε 2000€ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν.

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα προσφερθεί φθηνότερη ενέργεια για τα αρτοποιεία λόγω του μεγάλου αυτού προβλήματος και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά μόνο κάποιας κατηγορίας καταστήματα που έχουν τον ΚΑΔ 1071. Δηλαδή δεν θα αφορά ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο αρτοζαχαροπλαστεία εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης.

Για αυτό θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι επιβεβλημένο να εισαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι ΚΑΔ 4724 και 5610 ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες ΚΑΔ.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε SOS και σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας όπως δράσατε έγκαιρα ακαριαία και αποτελεσματικά και διασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε το ίδιο και στο θέμα της ενέργειας το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις

Μετά τιμής

Τα μέλη του Δ.Σ

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της ΒΕΝΕΤΗ ΑΒΕΕΤ

Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα