Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καπνιστός σολομός υπεύθυνος για ξέσπασμα Listeria στη Νορβηγία

ΑρχικήΝέαΚαπνιστός σολομός υπεύθυνος για ξέσπασμα Listeria στη Νορβηγία
spot_img

Και οι 4 ασθενείς νοσηλεύτηκαν, έχοντας όλοι καταναλώσει καπνιστό σολομό ή καπνιστή πέστροφα προηγουμένως. Τα βακτήρια που βρέθηκαν παρουσίαζαν το ίδιο γενετικό προφίλ.

«Ένοχος» βρέθηκε ο καπνιστός σολομός  για ένα ξέσπασμα Listeria στη Νορβηγία, με θύματά του 4 ανθρώπους. Τα δείγματα των ασθενών λήφθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου φέτος και όλοι οι άρρωστοι νοσηλεύτηκαν. Οι ασθενείς ήταν δύο γυναίκες και δύο άνδρες, ηλικίας μεταξύ 50 και 90 ετών.

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) δήλωσε ότι βακτήρια με το ίδιο γενετικό προφίλ έχουν βρεθεί σε δείγματα και από τους τέσσερις ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι είχαν μολυνθεί από μια κοινή πηγή, αναφέρει το Food Safety News.

Το FHI, οι τοπικές υπηρεσίες υγείας και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Mattilsynet) και το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο διερεύνησαν εάν οι ασθενείς είχαν κοινή πηγή μόλυνσης. Από την έρευνα προέκυψε ότι 3 στους 4 ασθενείς είχαν καταναλώσει καπνιστό σολομό ή καπνιστή πέστροφα πριν αρρωστήσουν, ενώ 2 από αυτούς ονόμασαν καπνιστό σολομό από την ίδια επωνυμία.

Δεν ευθύνεται η Troll Salmon για το ξέσπασμα

Να σημειωθεί πως η  επωνυμία Troll Salmon ανακάλεσε καπνιστή πέστροφα και καπνιστό σολομό παραγωγής της, λόγω πιθανής παρουσίας Listeria monocytogenes μετά την ανεύρεση του παθογόνου στο περιβάλλον παραγωγής.

Ωστόσο, παρά τον εντοπισμό Listeria στα προϊόντα, ήταν σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με τη Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Μετά από επιθεώρηση στην Troll Salmon, αναλύθηκαν αρκετά περιβαλλοντικά δείγματα στο Κτηνιατρικό Ινστιτούτο. Listeria monocytogenes βρέθηκε σε ορισμένα από αυτά, αλλά τα απομονωμένα στελέχη δεν ταίριαζαν με το στέλεχος εστίας. Ωστόσο, η Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων είπε στην εταιρεία να αφαιρέσει αρκετά προϊόντα από την αγορά, με συγκεκριμένους κωδικούς παρτίδας.

Η Troll Salmon συμβούλεψε τους καταναλωτές που είχαν αγοράσει τα προϊόντα να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν στον τόπο αγοράς. Η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για την εύρεση της πηγής του στελέχους της επιδημίας και έχει πραγματοποιηθεί επιπλέον καθαρισμός του χώρου και του εξοπλισμού.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα