Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία Τροφίμων: Καινοτόμο εργαλείο μέτρησης εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου Πεδίου 3

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΒιομηχανία Τροφίμων: Καινοτόμο εργαλείο μέτρησης εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου Πεδίου 3
spot_img

Η πρώτη στον κόσμο μεθοδολογία για την ακριβή μέτρηση και αναφορά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία τροφίμων, Πεδίου 3.

Η Βρετανική ΜΚΟ για το κλίμα WRAP  ανακοίνωσε την κυκλοφορία των νέων Πρωτοκόλλων Μέτρησης & Αναφοράς Πεδίου 3 για επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο αναφοράς -διαλειτουργική πλατφόρμα SaaS- που θα βοηθήσει τη βιομηχανία τροφίμων να μετρήσει και να αναφέρει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο Πεδίο 3. Το Πεδίο 3 περιλαμβάνει εκπομπές που δεν παράγονται από την ίδια την εταιρεία, αλλά από εκείνα για τα οποία ευθύνεται έμμεσα. Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι πρώτες ύλες που αγοράζει ένα εργοστάσιο τροφίμων ή ένα εστιατόριο από προμηθευτές.

Η βιομηχανία τροφίμων ευθύνεται για σχεδόν το 1/4 των εκπομπών παγκοσμίως. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τη φυτική παραγωγή, τη χρήση γης και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με την HowGood το 87% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μιας εταιρείας τροφίμων ανήκει στην κατηγορία Πεδίου 3.

Η λειτουργία αναφοράς εκπομπών του Πεδίου 3 (Scope 3) από την ερευνητική εταιρεία HowGood αντλεί δεδομένα από την πλατφόρμα λογισμικού που διαθέτει, με ανάλυση επιπτώσεων σε περισσότερα από 33.000 συστατικά από οκτώ μετρήσεις ESG. Η HowGood λέει ότι θα βοηθήσει τις μάρκες καταναλωτικών συσκευασμένων προϊόντων και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών τροφίμων να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αναφοράς ESG. Το HowGood βοηθά κορυφαίες μάρκες, εμπόρους λιανικής και εστιατόρια να βελτιώσουν τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αντίκτυπο.

Το νέο εργαλείο μέτρησης μπορεί να δώσει στις επιχειρήσεις μια συνεπή μεθοδολογία για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της προόδου τους στη μείωση των εκπομπών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση τεκμηριωμένης και ορθολογικής λήψης αποφάσεων σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις θα εκπληρώσουν τους δηλωμένους στόχους τους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές τους. Για παράδειγμα, προσδιορίζοντας τις 10 κορυφαίες πηγές αερίων του θερμοκηπίου στην επιχείρησή τους με βάση τα προϊόντα που αγοράζουν και λαμβάνοντας στοχευμένα μέτρα για τη μείωσή τους. Οι παραγωγοί τροφίμων θα μπορούν επίσης να παρέχουν τα ίδια δεδομένα σε κάθε πελάτη τους, γεγονός που θα μειώσει το κόστος και την προσπάθεια μέτρησης και διαχείρισης των εκπομπών.

Το εργαλείο παρέχει στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών σαφή βήματα και πρακτικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της παγκόσμιας καθοδήγησης για τη μέτρηση των εκπομπών του Πεδίου 3 στη δική τους επιχείρηση – εύκολα. Οι πόροι θα βοηθήσουν όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών να μετρούν τις εκπομπές τους συστηματικά και με συνέπεια, καθώς και να εξηγούν πώς να θέσουν αξιόπιστους στόχους για τη μείωσή τους.

Ο Marcus Gover, Διευθύνων Σύμβουλος της WRAP δήλωσε: « Τα νέα Πρωτόκολλα του WRAP δίνουν στις επιχειρήσεις έναν συνεπή τρόπο ποσοτικοποίησης των εκπομπών της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εμπιστοσύνη ενός ομοιόμορφου τρόπου σύγκρισης προϊόντων και αλυσίδων αξίας. Παρέχουν μια λύση για τους επενδυτές που θέλουν τη βεβαιότητα ότι επενδύουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα βοηθήσει τους πολίτες που θέλουν να ευθυγραμμίσουν τις αγορές τους με τις αξίες τους, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να είναι σαφείς, διαφανείς και ικανές να αναφέρουν δημόσια τις εκπομπές τους στο Πεδίο 3. Δεν θα διορθώσουμε την κλιματική αλλαγή μέχρι να φτιάξουμε το σύστημα διατροφής. Ακούγοντας τη φωνή της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, το WRAP διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής των τροφίμων, για να προσφέρει ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HowGood, Alexander Gillett τόνισε: «Είναι κρίσιμο για τις μάρκες τροφίμων να είναι σε θέση να εντοπίζουν γρήγορα και εύκολα τα πιο προβληματικά συστατικά τους, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν πραγματικά το αποτύπωμά τους – και στη συνέχεια να επικοινωνούν σχετικά με αυτές τις βελτιώσεις στους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα