Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία Τροφίμων: Ψηφιακή πανοπλία για προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΒιομηχανία Τροφίμων: Ψηφιακή πανοπλία για προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις
spot_img

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναμένεται να επιτίθενται σε μια επιχείρηση, έναν καταναλωτή ή μια συσκευή κάθε δύο δευτερόλεπτα έως το 2031.

Της Χριστίνας Κοψίνη

Πέρυσι, μια επίθεση από κακόβουλο λογισμικό στην μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος, την JBS στις ΗΠΑ είχε ως συνέπεια όχι μόνο την προσωρινή διακοπή της παραγωγής αλλά και την καταβολή λύτρων, 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην  εταιρεία  που κατέχει το  20% στην αγορά  επεξεργασίας  χοιρινού και το 25% του βόειου, προκλήθηκαν ανυπολόγιστες συνέπειες, ακόμη και στις  εγκαταστάσεις πουλερικών. Η επίπτωση άγγιξε και τον καταναλωτή καθώς  η τιμή του κρέατος χονδρικής αυξήθηκε περίπου κατά 2%. Μάλιστα η επίθεση αποδόθηκε σε ένα βαθμό σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς καθώς ο Λευκός Οίκος διατύπωσε υποψίες ακόμη και για εμπλοκή της Ρωσικής κυβέρνησης .

Μπορεί οι περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων να μην  επηρεαστούν ποτέ από επιθέσεις ανάλογης τέτοιας κλίμακας.  λλά όσο κερδίζει έδαφος το «ψηφιακό παντοπωλείο» τόσο θα καθίσταται και πιο ευάλωτο σε ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Πόσο συχνές είναι οι κυβερνοεπιθέσεις;

Πολύ συχνές. Αρκεί να θυμίσουμε την πρόσφατη στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα , Ταμεία και ιστοσελίδα της να κλείσουν για τρεις ημέρες. Κι από αυτές τις επιθέσεις δεν έχουν γλιτώσεις όπως προκύπτει και από μια απλή αναζήτηση  στις μηχανές του διαδικτύου ούτε  η Διεθνής Αμνηστία, ούτε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ούτε τα  Γαλλικά νοσοκομειακά συστήματα.

Εάν δεν έχετε ψηφιακή πανοπλία, ίσως είναι καιρός να αποκτήσετε

Σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί με τους εκβιασμούς το 2022 από την πλατφόρμα και υπηρεσία κυβερνοασφάλειας, Titaniam, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι  είχε δεχθεί επίθεση τα τελευταία πέντε χρόνια. Από αυτά τα θύματα, το 68% υπέστη κλοπή  δεδομένων, ενώ   το 60% έπεσαν θύματα εκβιασμού.

Εννοείται πως οι  βιομηχανίες τροφίμων και λιανεμπορίου κάθε άλλο παρά εξαιρούνται από τα θύματα των επιθέσεων. Ωστόσο, οι περισσότεροι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν ενδιαφέρονται γενικώς για την καταστροφή των επιχειρήσεων  αλλά για την απόσπαση των μεγάλων πακέτων δεδομένων που σχετίζονται με εκατοντάδες (ή εκατοντάδες χιλιάδες) λιανικούς πελάτες και υπαλλήλους. Η απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα και δεδομένα σε μαζική κλίμακα διαταράσσει όχι μόνο τις επιχειρηματικές λειτουργίες αλλά και την ευημερία της μητρικής εταιρείας, δημιουργώντας αμφιβολίες  για την αξιοπιστία της…

Ελέγξτε συχνά τα συστήματα σας

Κανένα σύστημα δεν είναι 100% ασφαλές. Ωστόσο, η λήψη περισσότερων από τις πιο στοιχειώδεις προφυλάξεις θα βοηθήσει πολύ στη διατήρηση των δεδομένων σας – και της επιχείρησής σας – ασφαλή.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε τις απώλειες από την χρήση κακόβουλου λογισμικού  είναι να προετοιμαστούμε για την απειλή», δήλωσε ο Richard Gardner, Διευθύνων Σύμβουλος της Modulus. «Η προετοιμασία περιλαμβάνει κοινές βέλτιστες πρακτικές, όπως η διατήρηση κρυπτογραφημένων αντιγράφων ασφαλείας κρίσιμων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου πηγαίου κώδικα, εκτός σύνδεσης». Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται τακτικά τα εταιρικά συστήματα για τρωτά σημεία.

«Ιδιαίτερα, οι εταιρείες όλων των μεγεθών θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο αντίδρασης για την αντιμετώπιση παραβιάσεων. Η εκπαίδευση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τους υπαλλήλους μπορεί να βοηθήσει πολύ, δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό ψάρεμα  (phishing) είναι ένας ολοένα και πιο συνηθισμένος τρόπος για την έναρξη μιας επίθεσης».

Δυστυχώς, η πρόληψη των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο δεν είναι τόσο απλή όσο το κλείσιμο του καταστήματος για μια μέρα και η εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων και συστημάτων.

«Το 2021 και 2022 οι εταιρείες   επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την εφεδρική τεχνολογία για την καταπολέμηση αυτών των επιθέσεων», συνέχισε ο Raman, «ωστόσο, το 2023 αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό – καθώς οι φορείς απειλών γίνονται πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι με τις κακόβουλες επιθέσεις και τα δεδομένα τους. Οι επαγγελματίες ασφάλειας πρέπει να υιοθετήσουν νεότερες, πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές τεχνολογίες για να υπερασπιστούν τα συστήματά τους.

Πηγές : The Food Institute

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα