Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
24 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Προ των πυλών η υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στις συσκευασίες των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΒρετανία: Προ των πυλών η υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στις συσκευασίες των τροφίμων
spot_img

cibum team

Μετά από μια ανασκόπηση όλων των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών μελετών σχετικά με τις διατροφικές ετικέτες, ερευνητές από το Action on Salt & Sugar, τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η διατροφική επισήμανση πρέπει να γίνει υποχρεωτική στη συσκευασία τροφίμων και ποτών, προκειμένου να αποτραπούν ασθένειες όπως η παχυσαρκία, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα εμφράγματα.

Διατροφολόγοι και ερευνητές από την οργάνωση μέλος του Sustain Action on Sugar/Action on Salt , με έδρα το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ζητούν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταστήσει υποχρεωτικές τις διατροφικές ετικέτες της συσκευασίας χωρίς καθυστέρηση. Η πρόσκληση έρχεται αφού πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση 134 μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο των διαφορετικών προγραμμάτων επισήμανσης της συσκευασίας, τα οποία έδειξαν όλα θετικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση των καταναλωτών προς πιο υγιείς αγορές.

Οι μελέτες κάλυψαν το πολλαπλό σύστημα σήμανσης σηματοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου (TLS), το Nutri-Score (NS), τις ετικέτες προειδοποίησης διατροφής τύπου Χιλής και τις ετικέτες προειδοποίησης για την υγεία (π.χ. το σύστημα της Καλιφόρνια). Όλοι ήταν σε θέση να κατευθύνουν τους καταναλωτές προς πιο υγιεινές αγορές, μειώνοντας την ενέργεια, το αλάτι, το λίπος ή τα κορεσμένα λιπαρά των επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών που επιλέγονται ή αγοράζονται. 

Πριν από αυτή τη μελέτη, τα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο κάθε τύπου ετικέτας με χρωματική κωδικοποίηση και προειδοποιητικές ετικέτες στην τροποποίηση των αγοραστικών συμπεριφορών των καταναλωτών ήταν ανάμεικτα. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι όλες οι ερμηνευτικές ετικέτες διατροφής υποστηρίζουν τους καταναλωτές, αλλά  και ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν πιο υγιεινά προϊόντα. Αντίθετα, προειδοποιητικές ετικέτες όπως αυτές στη Χιλή και την Καλιφόρνια θέτουν τις αρνητικές πτυχές των προϊόντων στο επίκεντρο και αποθαρρύνουν την αγορά λιγότερο υγιεινών προϊόντων. 

Το σύστημα σήμανσης του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζεται στην τρέχουσα μορφή του από το 2013, εμφανίζοντας επίπεδα συνολικού λίπους, κορεσμένου λίπους, ολικής ζάχαρης και αλατιού σε προϊόντα που έχουν χρωματική κωδικοποίηση είτε υψηλά (κόκκινα), είτε μεσαία (πορτοκαλί) είτε χαμηλά ( πράσινος). Ενώ πολλές βρετανικές εταιρείες τροφίμων εμφανίζουν τώρα αυτές τις ετικέτες, παραμένει ένα εθελοντικό πρόγραμμα και ένα στα τέσσερα προϊόντα δεν τις εμφανίζει, και η χρήση ετικετών με χρωματική κωδικοποίηση δεν χρησιμοποιείται επίσης σε εστιατόρια, καφετέριες ή εστιατόρια.

Το 2020, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε διαβουλεύσεις σχετικά με τις ετικέτες διατροφής συσκευασίας , προσκαλώντας απόψεις για το τρέχον σύστημα σήμανσης φωτεινού σηματοδότη και μια πιθανή μετάβαση στις ετικέτες προειδοποίησης Nutri-Score ή Chile-style. Ωστόσο, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος της υπάρχουσας έρευνας σχετικά με τις ετικέτες διατροφής επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμες προσομοιώσεις υπολογιστή. Αυτή η έρευνα προτείνει ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εστιάζουν στον πραγματικό αντίκτυπο των ετικετών διατροφής στα πρότυπα διατροφής των ατόμων και στη βιομηχανική αναδιατύπωση σε επίπεδο πληθυσμού, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

“Πόλεμος” για το βαλσάμικο ξύδι: Η Ιταλία θα μηνύσει τη Σλοβενία!

Η Ιταλία κινεί διαδικασίες για να μονοπωλήσει και να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού ξιδιού της και να υπερασπιστεί τον όρο «βαλσάμικο ξύδι της Μόντενα».

Η EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Η σηψαιμία μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

Μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σήψη, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα