Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρέθηκε δελφίνι με… γρίπη των πτηνών

ΑρχικήΝέαΒρέθηκε δελφίνι με... γρίπη των πτηνών
spot_img

Αυξάνεται η λίστα θηλαστικών που επηρεάζονται από τον ιό HPAIV.

Η περίπτωση ενός ρινοδέλφινου από τη Φλόριντα που βρέθηκε με εξαιρετικά παθογόνο ιό της γρίπης των πτηνών, ή HPAIV – μια ανακάλυψη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα σε συνεργασία με πολλούς άλλους φορείς και μια από τις πρώτες αναφορές μιας συνεχώς αυξανόμενης λίστας θηλαστικών που επηρεάζονται από αυτόν τον ιό – έχει δημοσιευτεί στο Communications Biology. Υπενθυμίζεται ότι τα κατσικάκια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντιπροσώπευαν την πρώτη φυσική μόλυνση με γρίπη των πτηνών σε μηρυκαστικά, ενώ έχουν μολυνθεί αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ.

Η έκθεση τεκμηριώνει την ανακάλυψη, το πρώτο εύρημα του HPAIV σε ένα κητώδες στη Βόρεια Αμερική, από την αρχική απάντηση της ομάδας Marine Animal Rescue της UF σε μια αναφορά ταλαιπωρημένου δελφινιού στην κομητεία Dixie της Φλόριντα, μέχρι την επακόλουθη αναγνώριση του ιού από τον εγκέφαλο και δείγματα ιστού που ελήφθησαν σε μεταθανάτια εξέταση.

Οι αναλύσεις που έγιναν αρχικά στο διαγνωστικό εργαστήριο ζωολογικής ιατρικής της UF απέκλεισαν την παρουσία άλλων πιθανών παραγόντων στη νόσο του δελφινιού, με το Bronson Animal Disease Diagnostic Laboratory στο Kissimmee της Φλόριντα, να επαληθεύει την παρουσία του ιού HPAI τόσο στον πνεύμονα όσο και στον εγκέφαλο.

Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Εργαστήριο Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στο Έιμς της Αϊόβα, το οποίο χαρακτήρισε τον υποτύπο και τον παθότυπο του ιού. Ο ιός επιβεβαιώθηκε ότι είναι ιός HPAI A (H5N1) του HA clade 2.3.4.4b. Η επακόλουθη ανάλυση ιστού πραγματοποιήθηκε στο ενισχυμένο εργαστήριο Βιοασφάλειας Επιπέδου 3 στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude στο Μέμφις.

Η Allison Murawski, DVM, πρώην ασκούμενη στο πρόγραμμα ιατρικής υδρόβιων ζώων της UF, ήταν η πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανέπτυξε μια αναφορά περίπτωσης για το δελφίνι ως μέρος του ερευνητικού της έργου. Ταξίδεψε στο Μέμφις και συνεργάστηκε στενά με τον Richard Webby, Ph.D., ο οποίος διευθύνει το Συνεργαζόμενο Κέντρο Μελετών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Οικολογία της Γρίπης σε Ζώα και Πτηνά στο St. Jude’s και υπηρέτησε ως αντίστοιχος συγγραφέας στην εργασία

Το εργαστήριο του Webby διερευνά κρούσματα γρίπης των πτηνών σε πολλά είδη και ήταν το κλειδί για τον προσδιορισμό από πού μπορεί να προήλθε ο ιός, ποια μοναδικά χαρακτηριστικά RNA ή μεταλλάξεις υπήρχαν που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ικανότητά του να μολύνει άλλα θηλαστικά και πώς θα μπορούσε να εντοπιστεί ο ιός από αυτήν την πηγή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την αλληλουχία των γονιδιωμάτων από τοπικά πτηνά και εξέτασαν ιούς που απομονώθηκαν από πληθυσμούς βορειοανατολικής φώκιας.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πού πήρε τον ιό το δελφίνι και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα», είπε ο Webby.

«Αυτή η έρευνα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση αυτού του ιού και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου το τυχαίο συνδυάζεται με την περιέργεια, πρέπει να απαντήσουμε στο «γιατί» και μετά να δούμε πώς οι πολλαπλές ομάδες και η τεχνογνωσία το οδήγησαν σε μια φανταστική αναπαράσταση συνεργατικής αριστείας», είπε. Mike Walsh, DVM, αναπληρωτής καθηγητής υγείας υδρόβιων ζώων, ο οποίος υπηρέτησε ως μέντορας της σχολής του Murawski.

https://www.nature.com/articles/s42003-024-06173-x

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο