Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χερσόνησος Άθωνα: Η γαστρονομία προωθεί τον τουρισμό.

ΑρχικήΝέαΧερσόνησος Άθωνα: Η γαστρονομία προωθεί τον τουρισμό.
spot_img

cibum team

Μπορεί μέχρι πριν μερικά χρόνια το τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής να λειτουργούσε για τους περισσότερους ξένους ταξιδιώτες απλώς ως ένας σταθμός πριν το Άγιο Όρος, αλλά αυτό σήμερα έχει αλλάξει άρδην. Η ανατολικότερη αυτή χερσόνησος της Χαλκιδικής πλέον «μαγνητίζει» ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, είτε αυτοί αγαπούν το ελληνικό καλοκαίρι είτε είναι λάτρεις του οίνου και του καλού φαγητού είτε είναι περιπατητές που τους μαγεύει η φύση, η ιστορία, η φιλοσοφία και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.

         Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, υπογραμμίζοντας ότι με «όχημα» την υλοποίηση του προγράμματος «Κουζίνα», πλέον έχουν αναρριχηθεί στην επιφάνεια, όλοι εκείνοι οι θησαυροί -γαστρονομικοί και μη- της χερσονήσου του Άθωνα, που «επί σειρά χρόνων έμεναν θαμμένοι και καλά κρυμμένοι από τους ταξιδιώτες παγκοσμίως». Έτσι, η ευρύτερη περιοχή όχι μόνο προσελκύει περισσότερους επισκέπτες, αλλά κερδίζει και το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

         Το πρόγραμμα «Κουζίνα», το οποίο ξεκίνησε το 2011 με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής, σήμερα έχει αγκαλιαστεί από τον δήμο Αριστοτέλη, αποτελεί έναν προωθητικό οργανισμό και βασίζεται στην εθελοντική εργασία των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, από μέλη κοινωνικών φορέων, επιχειρηματίες, ξενοδόχους, μέχρι παραγωγούς και εστιάτορες.

         «Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η γαστρονομία μπορεί να συνδεθεί με πάρα πολλές μορφές του τουρισμού. Εμείς τη συνδέουμε με 18 μορφές και χρόνο με τον χρόνο υπογραμμίζουμε με έργα ότι η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει τον λόγο της υγιούς τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου» τόνισε ο ίδιος, λέγοντας ότι «στον ένα μήνα που τρέχει το πρόγραμμα, από τις 15 Μαΐου κάθε χρόνου, διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις, ενώ εκπρόσωποι Τύπου από διάφορα μέρη του κόσμου, άλλοι κάθε φορά, “οργώνουν” την κάθε σπιθαμή των 332,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων της χερσονήσου του Άθω».

   Η δομή του προγράμματος «Κουζίνα»

    Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες, οι οποίες τιτλοφορούνται ανάλογα με τις τοπικές γαστρονομικές επιρροές κι είναι οι εξής: αρχαιοελληνική, θαλασσινή, μοναστηριακή, των αλησμόνητων πατρίδων και μεσογειακή. Η τελευταία εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA -η μεσογειακή- είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στην κουζίνα μίας χώρας της Μεσογείου (φέτος της Κροατίας) και «έτσι, με κυκλικό τρόπο προσεγγίζουμε χώρες κι αγορές- στόχους κάθε φορά» επισήμανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

  Για τα αποτελέσματα της ενότητας του προγράμματος που αφορά στην τιμώμενη χώρα, ο κ. Βαλιάνος επισήμανε ενδεικτικά ότι από το 2016 -οπότε τιμώμενη χώρα ήταν η Κύπρος- μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί κατά 30% περίπου η εισροή Κύπριων επισκεπτών στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, με τη μερίδα του λέοντος να αποσπά ο ορεινός όγκος. Επιπλέον, στην περίπτωση του Λιβάνου ως τιμώμενης χώρας, ο προορισμός τοποθετήθηκε ως προσκυνηματικός σε επαγγελματικούς καταλόγους λιβανέζικων τουριστικών γραφείων το 2017 με τη μεγάλη ωφελημένη την Ουρανούπολη, ενώ προσελκύστηκαν γαλλικά τουριστικά γραφεία στην παράκτια ζώνη.

  Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, με την υλοποίηση του προγράμματος «Κουζίνα», επετεύχθη άνοιγμα της κροατικής τουριστικής αγοράς, με ένταξη του προορισμού ως οινικού στον επαγγελματικό κατάλογο του Explora.gr, ενώ τον Οκτώβριο «περιμένουμε και τους πρώτους περιπατητές από την Αυστρία»

         Στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Κουζίνα», υπάρχει και η ενότητα της αφιερωματικής εβδομάδας σε ελληνικό προορισμό. «Ο φετινός τιμώμενος ελληνικός προορισμός ήταν η Αμφίπολη, ενώ τιμώμενο τοπικό προϊόν ήταν τα “μύδια Ολυμπιάδας”, για τα οποία και ξεκινά άμεσα η διαδικασία πιστοποίησής τους ως προϊόντος Π.Ο.Π» γνωστοποίησε.

    Κάθε χρόνο, περίπου 100 εκπρόσωποι Τύπου και τουριστικών γραφείων από επτά ευρωπαϊκές χώρες επισκέπτονται τον προορισμό στο πλαίσιο του προγράμματος, «το οποίο μπορεί να διαρκεί ένα μήνα, αλλά ουσιαστικά ο αντίκτυπός του διαχέεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου» σημείωσε.

         Η «Γιορτή της Λήξης» του φετινού προγράμματος, η οποία είναι και πάλι -όπως κάθε χρονιά- αφιερωμένη στην αείμνηστη εθελόντρια Ευαγγελία Ηλία – Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, που αποτελεί την “Αρχόντισσα” της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο, ο οποίος και εξήρε -μεταξύ άλλων-την ιστορία της περιοχής και την αρχιτεκτονική της. Για πρώτη στην ιστορία του θεσμού, στο πλαίσιο του Kouzina θα φυτευτούν φέτος δέντρα στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, ώστε να θυμίζει ότι σε όλους ότι «ο σπόρος που ρίχνουμε θα μετατραπεί σε δέντρο, τη σκιά του οποίου μπορεί να μην απολαύσουμε ποτέ. Αυτή όμως θα σκιάσει ευεργετικά τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας».

   Το 2022 τιμώμενος ελληνικός προορισμός θα είναι η Δράμα

         Το 2022 μέσω του «Κουζίνα» θα τιμηθούν τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και θα είναι αφιερωμένο σε γυναίκες chef, ενώ τιμώμενος ελληνικός προορισμός θα είναι η Δράμα και μεσογειακός το Μαυροβούνιο.

         Τιμώμενο τοπικό προϊόν θα είναι ο οίνος και θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε όλα τα οινοποιεία της περιοχής, ενώ τη δική της ξεχωριστή θέση, θα έχει στην μεγάλη γιορτή και η μπύρα Ιερισσού. Για το 2022 οι υπεύθυνοι του «Κουζίνα» προτίθενται να εισάγουν το ποιοτικό street food παντού, ενώ στην περιοχή αναμένεται να αφιχθούν Σλοβένοι μελισσοκόμοι και Ιταλοί ειδικοί του …καπουτσίνο, ενώ μέλη ακαδημιών ζαχαροπλαστικής θα «στήσουν» για πρώτη φορά – μεγάλη εκδήλωση στην Αμμουλιανή.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κουλτούρα Ασφάλειας Τροφίμων: Η νέα εξίσωση – Του Νίκου Γδοντέλη

Γιατί τα πρότυπα Ασφάλειας Τροφίμων είναι "ορφανά" χωρίς το Food Safety Culture.

Συσκευασίες επόμενης γενιάς: Επιστημονική ανασκόπηση για τη μετατροπή της συσκευασίας

Η επανάσταση στις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες είναι κοντά, λένε οι ειδικοί.

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα