Ερευνητές δημιούργησαν χάπι ινσουλίνης η οποία απελευθερώνεται μόνο όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλά.
Υπάρχουν περίπου 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως με διαβήτη. Περίπου 75 εκατομμύρια από αυτά κάνουν ένεση ινσουλίνης καθημερινά.
«Tο πρόβλημα με την ινσουλίνη με νανοφορέα είναι ότι διασπάται στο στομάχι και έτσι δεν φτάνει εκεί που χρειάζεται στο σώμα. Αυτό ήταν μια σημαντική πρόκληση για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου για τον διαβήτη που μπορεί να ληφθεί από το στόμα». Αυτό είπε o Peter McCourt Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UiT της Νορβηγίας Arctic University και ένας από τους ερευνητές πίσω από την ανακάλυψη της λήψης από το στόμα ινσουλίνης. Η νέα ινσουλίνη μπορεί να καταναλωθεί παίρνοντας μια κάψουλα ή ακόμα καλύτερα, μέσα σε ένα κομμάτι σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.
“Αυτός ο τρόπος λήψης ινσουλίνης είναι πιο ακριβής επειδή παρέχει την ινσουλίνη γρήγορα στις περιοχές του σώματος που τη χρειάζονται περισσότερο. Όταν παίρνετε ινσουλίνη με μια σύριγγα, αυτή εξαπλώνεται σε όλο το σώμα όπου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες”, εξηγεί ο McCourt. Μέσα στην κάψουλα οι ερευνητές έβαλαν μικροσκοπικούς νανοφορείς στους οποίους ενθυλακώνεται η ινσουλίνη. Τα σωματίδια είναι το 1/10.000 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας και τόσο μικρά που δεν μπορείτε να τα δείτε ούτε κάτω από ένα κανονικό μικροσκόπιο.
Οι ερευνητές δημιούργησαν μια επίστρωση για την προστασία της ινσουλίνης από τη διάσπαση από το οξύ του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα στο δρόμο της μέσω του πεπτικού συστήματος, διατηρώντας την ασφαλή μέχρι να φτάσει στον προορισμό της, δηλαδή στο ήπαρ. Η επικάλυψη στη συνέχεια διασπάται στο συκώτι από ένζυμα που είναι ενεργά μόνο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, απελευθερώνοντας την ινσουλίνη όπου μπορεί στη συνέχεια να δράσει στο ήπαρ, τους μύες και το λίπος για να αφαιρέσει το σάκχαρο από το αίμα.
«Αυτό σημαίνει ότι όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό, υπάρχει ταχεία απελευθέρωση ινσουλίνης, και ακόμη πιο σημαντικό, όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι χαμηλό, δεν απελευθερώνεται ινσουλίνη», λέει ο Nicholas J. Hunt στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος, μαζί με τη Victoria Cogger, ηγείται του έργου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μία πιο πρακτική και φιλική προς τον ασθενή μέθοδο διαχείρισης του διαβήτη, με λιγότερες παρενέργειες και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης συμβάντος χαμηλού σακχάρου στο αίμα, δηλαδή υπογλυκαιμία καθώς επιτρέπει την ελεγχόμενη απελευθέρωση ινσουλίνης ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, σε αντίθεση με τις ενέσεις όπου όλη η η ινσουλίνη απελευθερώνεται σε μία δόση. Το νέο φάρμακο δεν θα χρειάζεται ψυγείο.
Η από του στόματος ινσουλίνη έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια και αρουραίους και πρόσφατα και σε μπαμπουίνους στην Εθνική Αποικία Μπαμπουίνων στην Αυστραλία. «Για να κάνουμε την από του στόματος ινσουλίνη εύγευστη, την ενσωματώσαμε στη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, αυτή η προσέγγιση έγινε δεκτή», λέει ο Hunt.
Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν το 2025 και οι ερευνητές ελπίζουν ότι το νέο φάρμακο μπορεί να είναι έτοιμο για χρήση από όλους σε 2-3 χρόνια.
Πηγή ιστορίας:
Υλικά που παρέχονται από το UiT The Arctic University of Norway .
https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240119122649.htm
- Αναφορά: Nicholas J. Hunt, Glen P. Lockwood, Scott J. Heffernan, Jarryd Daymond, Meng Ngu, Ramesh K. Narayanan, Lara J. Westwood, Biswaranjan Mohanty, Lars Esser, Charlotte C. Williams, Zdenka Kuncic, Peter AG McCourt, David G. Le Couteur, Victoria C. Cogger. Από του στόματος νανοθεραπευτική σύνθεση ινσουλίνης με μειωμένα επεισόδια υπογλυκαιμίας . Nature Nanotechnology , 2024; DOI: 10.1038/s41565-023-01565-2