Ένα λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι…
48 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αρρωσταίνουν κάθε χρόνο λόγω τροφικών δηλητηριάσεων, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οπότε για τα πεπτικά προβλήματα που θα προκύψουν, το μόνο εύκολο είναι να σκεφτεί κάποιος είναι πως έπαθε δηλητηρίαση και να κατηγορηθεί το φαγητό που έφαγε. Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να μην είναι ζήτημα ασφάλειας τροφίμων, ή το φαγητό, ή ο τρόπος που καλλιεργείται ή παρασκευάζεται. Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται απλά στη διαδικασία πέψης.
Τι μπορεί να προκαλεί αυτό το πεπτικό ζήτημα, αν όχι το φαγητό;
Λάβετε υπόψη σας ότι η πέψη απαιτεί την ελεύθερη διέλευση της τροφής σε όλο το σώμα. Ενδιάμεσα, υπάρχουν μαλακά, σωληνοειδή όργανα, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του λεπτού και του παχέος εντέρου, που αποτελούν αυτό που ονομάζεται πεπτικό σύστημα. Μέσα σε αυτό το κανάλι περνούν προοδευτικά οι χωνεμένες τροφές, οι οποίες απορροφώνται ως θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Μεγάλο μέρος αυτής της μάζας πεπτικού υλικού, ωστόσο, είναι άχρηστο για το σώμα μας άμεσα και χρησιμεύει ως πηγή τροφής για έναν τεράστιο αριθμό βακτηρίων που κατοικούν σε αυτό το κανάλι. Ένα μέρος της διατροφής μας προέρχεται στην πραγματικότητα από αυτά τα βακτήρια και τα υποπροϊόντα τους.
Ακόμη και ένα υγιές πεπτικό σύστημα μπορεί να έχει προβλήματα όταν υπάρχει παρεμβολή στη φυσική ροή της τροφής στο σύστημα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να μπλοκάρει τη διέλευση των τροφών, με αποτέλεσμα τα αέρια να μην μπορούν να διαφύγουν εύκολα. Αυτό οδηγεί σε πίεση, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να κάνει το παχύ έντερο να εξογκωθεί σε μια τσέπη, που ονομάζεται εκκόλπωμα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η νόσος της εκκολπωματίτιδας. Η κατακράτηση αερίων οδηγεί σε αποδυνάμωση και βλάβη του εντερικού τοιχώματος.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από διάφορα προβλήματα, όπως η αφυδάτωση και ο τύπος της τροφής. Όμως η δυσκοιλιότητα είναι μόνο μία αιτία απόφραξης του πεπτικού συστήματος. Μια άλλη αιτία εμφανίζεται έξω από το έντερο. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα βρίσκεται έξω από το δέρμα.
Τα στενά ρούχα
Τα στενά ρούχα έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν το χρόνο πέψης. Αυτό έχει αποδειχθεί με τα στενά σουτιέν και τις στενές ζώνες και θεωρητικά σχετίζεται με την επίδραση των στενών ρούχων στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όσο πιο αργή είναι η πέψη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ανάπτυξης αερίων.
Τα παντελόνια είναι παράξενα είδη ρουχισμού, αν το καλοσκεφτείτε. Χρειάζεται να κρατιούνται ψηλά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από πάνω, με τιράντες που τραβούν άβολα προς τα κάτω τους ώμους σας. Ή μπορείς να βάλεις λάστιχο γύρω από το παντελόνι, ώστε να στενεύει η μέση για να κρατηθεί. Ή μπορείτε να τυλίξετε μια ζώνη γύρω από τη μέση σας και να την σφίξετε αρκετά σφιχτά ώστε να μην πέφτει το παντελόνι σας.
Οι ζώνες σαφώς συστέλλουν τη μέση και αυτό θα επηρεάσει την εντερική κυκλοφορία και την κίνηση της τροφής κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα, οδηγώντας σε αέρια. Οι ζώνες επικαλύπτουν τμήματα του λεπτού και του παχέος εντέρου και η πίεση από τη ζώνη δημιουργεί αντίσταση στην ελεύθερη ροή του πεπτικού υλικού.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η μέση αλλάζει όταν κάθεστε σε σχέση με την όρθια στάση. Αν σφίξετε μια ζώνη ενώ κάθεστε, θα είναι πολύ χαλαρή όταν σηκώνεστε, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αμήχανη στιγμή. Εάν σφίξετε τη ζώνη σας όταν στέκεστε, τότε θα είναι πολύ σφιχτή όταν κάθεστε. Μια ελαστική ζώνη μέσης μπορεί να φαίνεται λιγότερο προβληματική από μια ζώνη, καθώς τεντώνεται αυτόματα στην απαραίτητη διάμετρο.
Οτιδήποτε συγκρατεί το παντελόνι, εκτός από τις τιράντες, το κάνει με σύσφιξη. Αυτό παρεμβαίνει στο νευρικό σύστημα που ελέγχει την πέψη, καθώς και παρεμποδίζει τη διέλευση της τροφής μέσα στον πεπτικό σωλήνα.
Επιβράδυνση της πέψης
Αυτό σημαίνει ότι η χρήση σουτιέν και ζωνών μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να προκαλέσει προβλήματα, όπως φούσκωμα και κράμπες. Αυτά ουσιαστικά δημιουργούν δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τις τροφές που τρώτε.
Η αλλαγή των τροφών για τη βελτίωση της πέψης δεν θα λύσει όμως το ζήτημα που προκαλείται από τα στενά ρούχα.
Ένας άλλος τρόπος για να επιβραδύνετε την πέψη, ο οποίος δεν έχει να κάνει άμεσα με την επιλογή των τροφίμων, είναι με τον τρόπο που τρώτε το φαγητό. Τρώτε βιαστικά ή παίρνετε χρόνο για να φάτε και να ξεκουραστείτε μετά;
Το γρήγορο φαγητό εξυπηρετεί τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης εργασιακής ζωής. Έχουμε μάθει ως κουλτούρα να τρώμε “στο πόδι”. Οι σύγχρονες προσδοκίες των ανθρώπων να είναι διαθέσιμοι μέσω κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια των γευμάτων έχουν μετατρέψει ακόμη περισσότερο την ώρα του γεύματος σε προέκταση του χρόνου εργασίας. Όλα αυτά οδηγούν σε συνεχές άγχος, το οποίο δεν είναι καλό για την πέψη.
Το άγχος προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που επηρρεάζουν την πεπτική διαδικασία.
Όταν υπάρχει άγχος, η παροχή αίματος στο έντερο μειώνεται, ενώ η παροχή αίματος στους μύες αυξάνεται. Αυτό επιβραδύνει την εντερική κίνηση και επιτρέπει την ανάπτυξη και τη δημιουργία αερίων.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το άγχος κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να τους προκαλέσει δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα έντερα επιβραδύνουν τη λειτουργία τους όταν αγχώνεστε, αλλά τα βακτήρια συνεχίζουν παρ’ όλα αυτά να δημιουργούν αέρια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ασκείστε αμέσως μετά το φαγητό.
Συνοψίζοντας, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την πέψη σας, ανεξάρτητα από τις τροφές που τρώτε, είναι να φοράτε φαρδιά ρούχα που δεν στενεύουν το σώμα με κανέναν τρόπο και να φροντίζετε να είστε ήρεμοι όταν τρώτε. Αυτές είναι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να τρώτε φαγητά που σας αρέσουν, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσπεψίας.