Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μερικοί άνθρωποι φτερνίζονται πολύ δυνατά ενώ άλλοι ίσα που ακούγονται;

ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατί μερικοί άνθρωποι φτερνίζονται πολύ δυνατά ενώ άλλοι ίσα που ακούγονται;
spot_img

Αν φτερνίζεστε δυνατά, η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Πολλές φορές μπορεί να τρομάξουμε από ένα δυνατό φτέρνισμα, σε σημείο ν’ αναρωτηθούμε “πρέπει πραγματικά να το κάνει τόσο δυνατά;” Η απάντηση συνήθως είναι πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, είναι ο τρόπος που φτερνίζονται. Ποιά είναι η αλήθεια όμως;

Πώς γίνεται λοιπόν κάποιοι άνθρωποι να είναι τόσο αθόρυβοι στο φτέρνισμα όσο ένα ποντίκι, ενώ άλλοι να ακούγονται σαν κομπρεσέρ;

Γιατί φτερνιζόμαστε;

Το φτέρνισμα είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Συμβαίνει όταν το σώμα αποβάλλει βίαια τον αέρα από τους πνεύμονες, μέσω της μύτης και του στόματος. Τις περισσότερες φορές, το φτέρνισμα συμβαίνει όταν κάτι μολυσματικό, όπως ένας ιός ή βακτήριο, ή ερεθιστικό, όπως ένα αλλεργιογόνο ή μια χημική ουσία, εισέρχεται στα ρουθούνια σας.

Το σώμα χρησιμοποιεί το φτέρνισμα ως αμυντικό μηχανισμό για να καθαρίσει τη μύτη από τη βλέννα – γνωστή και ως μύξα – και να αποτρέψει την είσοδο ξένων αντικειμένων και σωματιδίων στους αεραγωγούς.

Γιατί κάνουμε θορύβους όταν φτερνιζόμαστε;

Ο θόρυβος που κάνουμε όταν φτερνιζόμαστε είναι αποτέλεσμα του αέρα που διαφεύγει από το στόμα ή τη μύτη. Γενικά, όσο περισσότερο αέρα εισπνέουμε, τόσο πιο δυνατό θα είναι το φτέρνισμα. Όπως και το κλείσιμο των ματιών, η εισπνοή πριν από το φτέρνισμα είναι σε μεγάλο βαθμό αντανακλαστικό, αλλά θα μπορούσε επίσης να ελεγχθεί συνειδητά. Ορισμένα φτερνίσματα μπορεί να είναι τόσο ισχυρά που αποβάλλουν σταγονίδια βλεννογόνου με δύναμη που φτάνει τα 100 μίλια την ώρα! Σύμφωνα με την εταιρεία Noise Measurement Services που εδρεύει στο Μπρίσμπεϊν, ένα «μέσο» φτάρνισμα ενός άνδρα, όταν καταγράφεται από απόσταση 60 εκατοστών, φτάνει τα 90 ντεσιμπέλ.

Όσο περισσότερο κρατάς την αναπνοή σου, τόσο πιο δυνατό θα είναι το φτέρνισμα σύμφωνα με τον Richard Harvey καθηγήτη των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων St Vincents και Macquarie. Ο καθηγητής Χάρβεϊ είπε ότι η ένταση του φτερνίσματος ενός ατόμου εξαρτάται από την ικανότητα των πνευμόνων, το μέγεθος και το πόσο καιρό κρατά την αναπνοή του. Επίσης αν φτερνιστείτε από το στόμα σας θα είναι πιο δυνατά, αλλά αν φτερνιστείτε από τη μύτη σας θα είναι πιο υγρό και, πιο «ακατάστατο». Η Δρ Barbara Evers, ανώτερη λέκτορας κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Murdoch στη Δυτική Αυστραλία, λέει ότι ο ήχος του φτερνίσματός σας εξαρτάται επίσης από την τάξη, το φύλο και τον πολιτισμό. Υπάρχει και στη σύχρονη εποχή οι αναχρονιστική άποψη σύμφωνα με την οποία «Αν είσαι «κυρία», δεν φτερνίζεσαι πολύ δυνατά, ενώ αν είσαι άντρας μπορείς!». Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην Ιαπωνία όπου και για άνδρες και για γυναίκες το δυνατό φτέρνισμα θεωρείται αγένεια.

Μερικοί άνθρωποι συγκρατούν ή «καταπίνουν» το φτέρνισμά τους, αν και οι ειδικοί σε θέματα υγείας δεν το συνιστούν αυτό λόγω του πιθανού κινδύνου τραυματισμού.

Τι συμβαίνει αν συγκρατήσουμε ένα φτέρνισμα;

Δεν συνιστάται ποτέ να κρατάτε το φτέρνισμα, καθώς είναι σαν μια «μίνι έκρηξη» στο κεφάλι σας και μπορεί να πιέσει τον αέρα σε μέρη που δεν θα έπρεπε να πάει.

Το British Medical Journal δημοσίευσε την περίπτωση ενός 34χρονου άνδρα που άνοιξε μια τρύπα στο λαιμό του προσπαθώντας να καταπνίξει ένα ισχυρό φτέρνισμα. Ο Βρετανός είχε προσπαθήσει να καταστείλει ένα φτέρνισμα σφίγγοντας το στόμα του και φράζοντας και τα δύο ρουθούνια. Η προκύπτουσα δύναμη τρύπησε τον φάρυγγα του, το τμήμα του λαιμού ακριβώς πάνω από τον λάρυγγα και τον οισοφάγο. Σύντομα ήταν αδύνατο να καταπιεί χωρίς οξύ πόνο και έχασε σχεδόν τη φωνή του.

Μετά από μια εβδομάδα στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της οποίας του τοποθετήθηκε σωλήνας σίτισης και του χορηγήθηκαν ενδοφλέβια αντιβιοτικά για την προστασία από τη μόλυνση, ο άνδρας πήρε το δρόμο για το σπίτι του με τη συμβουλή να μην φράζει τη μύτη του όταν φτερνίζεται στο μέλλον. Το 2011 αναφέρθηκε ότι ένας 38χρονος άνδρας στη Βοστώνη έκοψε το λάρυγγά του όταν έκλεισε το στόμα του και τραυμάτισε τη μύτη του κατά τη διάρκεια ενός «έντονου» φτερνίσματος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο