Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κατανάλωση σόγιας προκαλεί καρκίνο του μαστού;

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ κατανάλωση σόγιας προκαλεί καρκίνο του μαστού;
spot_img

Μία ογκολόγος και μία ειδική διατροφολόγος ξεκαθαρίζουν τι θα πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση σόγιας.

Στον κόσμο της παγκόσμιας πληροφορίας και του διαδικτύου, είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να διακρίνουν τις αληθινές από τις ψευδείς ειδήσεις και ισχυρισμούς, που αποδίδονται σε τρόφιμα τόσο για την «ευεργετική τους» επίδραση όσο και για βλαβερές συνέπειες. Επειδή η διάκριση των αληθινών δεδομένων από τα ψεύδη, είναι ζωτικής σημασίας, για την υγεία των καταναλωτών το ιδανικό είναι να απαντούν ειδικοί επιστήμονες, βάση μελετών μέσα από αξιόπιστες πηγές και από άρθρα που αναφέρουν βιβλιογραφία και συγκεκριμένες μελέτες και όχι από αναρτήσεις στα social διαφόρων αμφιλεγόμενων “guru” της υγείας και της διατροφής.

Το τελευταίο που ακούσαμε και που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι πως η σόγια προκαλεί καρκίνο του μαστού. Η άποψη αυτή ξεκίνησε από τις ισοφλαβόνες που υπάρχουν στην σόγια. Οι ισοφλαβόνες είναι φυτικά οιστρογόνα και τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι πηγές τροφίμων σόγιας δεν περιέχουν αρκετά υψηλά επίπεδα ισοφλαβονών για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σύμφωνα με την Katherine Zeratsky, RD, LD στη Mayo Clinic η οποία υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι μια δια βίου διατροφή πλούσια σε τροφές σόγιας δεν αυξάνει αλλά μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Ωστόσο αυτό επιτυγχάνεται με μέτριες ποσότητες ( μία έως δύο μερίδες την ημέρα τροφών ολικής σόγιας, όπως το τόφου, το γάλα σόγιας και το edamame). Τα συμπληρώματα σόγιας ή ισοφλαβόνης, από την άλλη πλευρά, περιέχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα ισοφλαβονών. Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων σόγιας ή ισοφλαβόνης και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έχουν οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή προβλημάτων θυρεοειδούς.

Το ίδιο υποστηρίζει και η Julia Brockway-Marchello , ιατρός ογκολόγο ςτου μαστού Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) στο MSK Nassau στο Uniondale της Νέας Υόρκης. Η Marchello τονίζει ότι τα οιστρογόνα φυτικής προέλευσης δεν οδηγούν στην ανάπτυξη του καρκίνου με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα δικά μας οιστρογόνα. Ωστόσο και η ογκολόγος λέει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να επικεντρωθθούν σε  τροφές με πλήρη σόγια, όχι προϊόντα με βάση τη σόγια καθώς τα καρυκεύματα με βάση τη σόγια, όπως η σάλτσα σόγιας και το σογιέλαιο, δεν περιέχουν αρκετές ισοφλαβόνες που απαιτούνται για να λάβετε τα οφέλη της σόγιας. Μπορεί ακόμη και να είναι επιζήμιες επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τρανς λιπαρά.

Και στο άλλο άκρο του φάσματος είναι τα συμπληρώματα απομόνωσης πρωτεΐνης σόγιας. Η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας είναι μια απογυμνωμένη εκδοχή σόγιας που περιέχει μόνο πρωτεΐνη – και κανένα από τα άλλα οφέλη. Βρίσκεται συνήθως σε μπάρες πρωτεΐνης και συμπληρωματικές σκόνες. Τα προϊόντα με απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ισοφλαβονών από ό,τι θεωρούμε ασφαλή.

Η σόγια έχει βρεθεί ότι όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου αλλά και τον κίνδυνο επανεμφάνισής του. Μια μελέτη έδειξε 30% μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου του μαστού όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα ισοφλαβονών.

Πηγές:

https://www.mskcc.org/news/does-eating-soy-increase-estrogen-and-cause-breast?fbclid=IwAR2QnPz9bZ6gQ_7nv8S-IzBtrik-CoBF7Hxj3QRIGMWhW7_imRB5dmXudjI

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/soy-breast-cancer-risk/faq-20120377

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο