Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αϋπνία και λήψη μελατονίνης – Η άποψη των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΥγείαΑϋπνία και λήψη μελατονίνης - Η άποψη των καταναλωτών
spot_img

Τα ευρήματα Γερμανικής μελέτης σε καταναλωτές.

Η μελατονίνη είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τις διαταραχές του ύπνου, το οποίο μπορεί να ληφθεί χωρίς ιατρική συνταγή σε πολλές χώρες. Είναι μια συνθετική εκδοχή της φυσικής ορμόνης, η οποία συντίθεται κυρίως στην επίφυση από το πρόδρομο αμινοξύ L-τρυπτοφάνη και απελευθερώνεται στην τρίτη κοιλία, φτάνοντας στη συνέχεια στη συστηματική κυκλοφορία.

H «ορμόνη του ύπνου» είναι επίσης διαθέσιμη ως συνταγογραφούμενο φάρμακο στη Γερμανία. Πόσο γνωστά όμως είναι τα συμπληρώματα μελατονίνης στο ευρύ κοινό; Έρευνα του Γερμανικού μέσου προστασίας της υγείας των καταναλωτών, BfR, αποκάλυψε ότι το 56% έχει ακούσει γι’ αυτά. «Μεταξύ όσων γνωρίζουν τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μελατονίνη, η γνώμη είναι διχασμένη», εξηγεί ο πρόεδρος του BfR, καθηγητής Andreas Hensel. «Οι μισοί έχουν επιφυλάξεις, οι άλλοι μισοί όχι. Κατ’ αρχάς, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν μελατονίνη ως βοήθημα ύπνου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή».

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μελατονίνη θα πρέπει να θεωρείται φάρμακο, αν και σχετικά ασφαλές, και όχι ένα ακίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής. Γι αυτό οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να καταναλώνουν μελατονίνη σε μορφή που ρυθμίζεται ως φάρμακο και όχι ως συμπλήρωμα διατροφής.

Συνιστάται επίσης η συνετή χρήση της μελατονίνης, σημειώνοντας ότι οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου παρέχουν μόνο μια ασθενή σύσταση για τη χρήση της στη διαταραχή της καθυστερημένης φάσης ύπνου-ξύπνιου σε ενήλικες και συνιστούν την αποφυγή της χρήσης μελατονίνης για την αϋπνία έναρξης ή διατήρησης του ύπνου σε ενήλικες.

Θα πρέπει να χορηγείται η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση, με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου να συνιστούν μέγιστες δόσεις 1mg και 2mg, αντίστοιχα.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της μελέτης

Για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022, η αξιολόγηση των φίλτρων υπεριώδους ακτινοβολίας στα αντηλιακά προϊόντα ερευνήθηκε επίσης εκ νέου. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα με φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας είτε μετατρέποντας την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου σε θερμότητα είτε απορροφώντας, σκεδάζοντας και αντανακλώντας την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το 81% έχει ακούσει για το θέμα, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, η εκτίμηση της αντιλαμβανόμενης ανησυχίας για τα φίλτρα UV ελάχιστα διαφέρει από το προηγούμενο ποσοστό και παραμένει συγκριτικά χαμηλή.

«Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία όσον αφορά την καθημερινή ζωή, όπως τα τρόφιμα, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα ρούχα ή τα παιχνίδια;» Η κοινή γνώμη είναι συνεπής όσον αφορά αυτή την ανοιχτή ερώτηση. Κατά κανόνα, οι ανεπιθύμητες ουσίες (όπως «χημικές ουσίες» ή «βλαβερές ουσίες», 33% των απαντήσεων) αναφέρονται συχνότερα. Ακολουθούν τα πλαστικά (17%), τα πρόσθετα στα τρόφιμα (12%) και ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως το λίπος, η ζάχαρη ή το αλάτι (11%).

«Πόσο ανησυχείτε προσωπικά για τα ακόλουθα θέματα υγείας των καταναλωτών;» Το θέμα των «μικροπλαστικών στα τρόφιμα» (68% ανησυχεί πολύ, 16% ανησυχεί μέτρια) ηγείται του καταλόγου των πιθανών απαντήσεων, ακολουθούμενο από την «αντοχή στα αντιβιοτικά» (62% και 14%) και τα «υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα τρόφιμα» (52% και 18%). Και εδώ, οι απόψεις των ερωτηθέντων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά: Τι έδειξαν έλεγχοι σε 64 δείγματα – Τι συμβαίνει με την σκόπιμη νοθεία με μόλυβδο

Τα πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου στα μπαχαρικά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δόλιας πρακτικής σύμφωνα με γερμανική έρευνα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο