Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πρωτεΐνη που μπορεί να αλλάξει τη θεραπεία της λευχαιμίας

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ πρωτεΐνη που μπορεί να αλλάξει τη θεραπεία της λευχαιμίας
spot_img

Τα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oncotarget αποκαλύπτει ότι η πρωτεΐνη FGR, που μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι προάγει τον καρκίνο, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ωρίμανση των λευχαιμικών κυττάρων.

- Advertisement -

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Noor Kazim και τον Andrew Yen από το Πανεπιστήμιο Cornell, δείχνει ότι η FGR μπορεί να μιμηθεί τη δράση του ρετινοϊκού οξέος, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (ΑΜΛ).

Η ΑΜΛ αντιμετωπίζεται συνήθως με θεραπείες που βασίζονται στο ρετινοϊκό οξύ, οι οποίες βοηθούν τα ανώριμα λευκά αιμοσφαίρια να ωριμάσουν και να επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η παρουσία της πρωτεΐνης FGR σε τροποποιημένα λευχαιμικά κύτταρα ήταν αρκετή για να προκαλέσει ωρίμανση, μιμούμενη τη θεραπεία με ρετινοϊκό οξύ. Τα κύτταρα άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν ώριμα κύτταρα και όχι σαν καρκινικά, παρουσιάζοντας δείκτες ωρίμανσης και άλλες αλλαγές που υποδηλώνουν μετάβαση από την καρκινική κατάσταση σε μια πιο σταθερή και εξειδικευμένη μορφή.

Η πρωτεΐνη FGR ενεργοποίησε ένα σύνολο πρωτεϊνών που ευνοούν την ωρίμανση, όπως ακριβώς κάνει και το ρετινοϊκό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι η FGR μπορεί να αξιοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο για λευχαιμίες που δεν ανταποκρίνονται σε συμβατικές θεραπείες. Ωστόσο, όταν η πρωτεΐνη δοκιμάστηκε σε κύτταρα ανθεκτικά στο ρετινοϊκό οξύ, δεν είχε την ίδια επίδραση, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί αντοχής που πρέπει να διερευνηθούν.

Αν μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα, η FGR θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία της ΑΜΛ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα