Τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για την Ψυχική Υγεία των Ευρωπαίων Πολιτών.
Σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους έχει βιώσει συναισθηματικό ή ψυχοκοινωνικό πρόβλημα τον τελευταίο χρόνο. Το πρόσφατο πλαίσιο σύνθετων κρίσεων όπως οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η πανδημία COVID-19, η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η κλιματική κρίση και η ανεργία έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση , ιδίως για τα παιδιά και τους νέους.
Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας και ευεξίας σε διαφορετικά πλαίσια στη διάρκεια της ζωής, κάτι που ωφελεί τόσο τα άτομα όσο και τις κοινωνίες. Αναγνωρίζει τον ευεργετικό ρόλο των κοινοτήτων, των σχολείων, του αθλητισμού και του πολιτισμού στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της δια βίου ψυχικής ευεξίας.
Τα συμπεράσματα καλούν τα κράτη μέλη να εκπονήσουν σχέδια δράσης ή στρατηγικές με διατομεακή προσέγγιση για την ψυχική υγεία , που αφορούν όχι μόνο την υγεία, αλλά και την απασχόληση, την εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τους κλιματικούς παράγοντες, μεταξύ άλλων.
Οι προτεινόμενες δράσεις στοχεύουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και των διακρίσεων, προάγοντας παράλληλα την ευημερία. Τα κράτη μέλη καλούνται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε έγκαιρη, αποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα ψυχικής υγείας, καθώς και να δράσουν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, τομέων και ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων:
- έγκαιρη διάγνωση και ευαισθητοποίηση στο σχολείο και στους νέους
- αντιμετώπιση της μοναξιάς, του αυτοτραυματισμού και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς
- διαχείριση ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία, με ιδιαίτερη προσοχή στους επαγγελματίες υγείας
- κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη μετά την ανάρρωση για την πρόληψη υποτροπών
- μέτρα κατά του στιγματισμού της ψυχικής υγείας , της ρητορικής μίσους και της βίας λόγω φύλου
- χρησιμοποιώντας την καταπολέμηση των διακρίσεων ως εργαλείο πρόληψης, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες
Τα συμπεράσματα ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεχίσουν να κινούνται προς μια συνολική προσέγγιση για την ψυχική υγεία διατηρώντας αυτό το θέμα στη διεθνή ατζέντα. Αυτό περιλαμβάνει συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Επιτροπής, όπως η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η προώθηση ευκαιριών χρηματοδότησης της ΕΕ στον τομέα της ψυχικής υγείας, καθώς και ο σχεδιασμός δράσεων και συστάσεων και η παρακολούθηση της προόδου.
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ψυχική υγεία βασίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για μια συνολική προσέγγιση για την ψυχική υγεία, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2023. Το θέμα της ψυχικής υγείας είναι υψίστης σημασίας για την ισπανική Προεδρία.
Αυτό το σύνολο συμπερασμάτων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ομάδας συμπερασμάτων για την ψυχική υγεία που εγκρίθηκαν ή θα εγκριθούν κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και της διασύνδεσής της με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, την ψυχική υγεία των νέων και την ψυχική υγεία και συν -εμφάνιση διαταραχών χρήσης ναρκωτικών (η τελευταία θα εγκριθεί τον Δεκέμβριο).