Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
25.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικροπλαστικά στον εγκέφαλο: Πως θα μειώσουμε την επικίνδυνη έκθεση και ποιες είναι οι ανησυχίες

ΑρχικήΝέαΥγείαΜικροπλαστικά στον εγκέφαλο: Πως θα μειώσουμε την επικίνδυνη έκθεση και ποιες είναι οι ανησυχίες
spot_img

Αυξάνεται η παρουσία πλαστικών σωματιδίων στο ανθρώπινο σώμα.

Τα μικροπλαστικά έχουν πλέον βρεθεί σε βασικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, με τον εγκέφαλο να εμφανίζει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις.

- Advertisement -

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine έδειξε ότι το 2024, οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στον εγκέφαλο και το ήπαρ ανθρώπων ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το 2016. Οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχίες, καθώς τα μικρότερα σωματίδια μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, χωρίς να είναι ακόμα γνωστές οι συνέπειες αυτής της διείσδυσης.

Η παρουσία αυτών των σωματιδίων συνδέεται κυρίως με το πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικές συσκευασίες και προϊόντα καθημερινής χρήσης. Αν και η ακριβής τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, τα μέχρι τώρα ευρήματα από μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζονται με φλεγμονές, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και μεταβολικές δυσλειτουργίες.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της έκθεσης σε μικροπλαστικά. Η αποφυγή νερού από πλαστικά μπουκάλια είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι το εμφιαλωμένο νερό περιέχει έως και 20 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από το νερό της βρύσης. Ακόμη και τα γυάλινα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού φαίνεται να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις πλαστικών σωματιδίων σε σχέση με το νερό που προέρχεται από οικιακά φίλτρα.

Εξίσου σημαντική είναι η επιλογή των δοχείων τροφίμων. Η θέρμανση φαγητού σε πλαστικά δοχεία, ειδικά στον φούρνο μικροκυμάτων, απελευθερώνει μικροπλαστικά, όπως και η μακροχρόνια αποθήκευση τροφίμων σε πλαστικά σκεύη.

Η χρήση γυάλινων ή ανοξείδωτων δοχείων μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι τα πλαστικά φακελάκια τσαγιού, όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό μικροπλαστικών, επομένως προτιμώνται οι χάρτινες ή υφασμάτινες εναλλακτικές.

Η διατροφή παίζει επίσης ρόλο. Τα κονσερβοποιημένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών και χημικών ενώσεων όπως η δισφαινόλη-Α (BPA), που έχει συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές. Ο περιορισμός τους και η προτίμηση σε φρέσκα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης.

Αν και τα μικροπλαστικά ανιχνεύονται πλέον σε ανθρώπινα όργανα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να συμβάλλουν σε φλεγμονές και να συνδέονται με μεταβολικές διαταραχές.

Τέλος, η αυξημένη συγκέντρωσή τους στον εγκέφαλο ατόμων με άνοια εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν τα μικροπλαστικά παίζουν ρόλο στην εκδήλωση νευροεκφυλιστικών νοσημάτων ή αν απλώς η άνοια καθιστά τον εγκέφαλο πιο ευάλωτο στη συσσώρευσή τους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα