Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025
17.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο καφές που κάνει το λιγότερο κακό στα δόντια

ΑρχικήΝέαΥγείαΟ καφές που κάνει το λιγότερο κακό στα δόντια
spot_img

Ο τρόπος με τον οποίο καβουρδίζεται ο καφές, λεκιάζει διαφορετικά τα δόντια σας.

Παρ’ όλα τα οφέλη που έχει ο καφές, είναι γνωστό πως δεν κάνει καλό στα δόντια μας. Τα συστατικά του αγαπημένου μας πρωινού ροφήματος μπορούν να αποχρωματίσουν τα λευκά δόντια με κάθε γουλιά.

Ωστόσο, δεν κάνουν την ίδια ζημιά όλοι οι καφέδες. Και αποδεικνύεται ότι ένας τύπος καφέ θα προκαλέσει πολύ λιγότερο αποχρωματισμό των δοντιών από τους υπόλοιπους.

Με βάση τον τρόπο που καβουρδίζονται, ορισμένοι καφέδες είναι πιο επιρρεπείς στο να χρωματίζουν τα δόντια μας από άλλους. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, οι καφέδες με ελαφρύ καβούρδισμα είναι, στην πραγματικότητα, οι χειρότεροι παραβάτες όταν πρόκειται για τη χρώση των δοντιών μας.

Στην κλίμακα pH, η οποία μετρά την οξύτητα μιας ουσίας, ο καφές τείνει να βρίσκεται στο όξινο άκρο, καθώς έχει pH μεταξύ 4,9 και 6,2, σύμφωνα με την Monica Bebawy, οδοντίατρο στο New York University College of Dentistry.

Τα δόντια σας είναι ευάλωτα στις όξινες ενώσεις. «Η σμάλτο είναι μια εξαιρετικά σκληρή ουσία, αλλά στην πραγματικότητα πορώδης», εξηγεί η Bebawy. Αν απολαμβάνετε ένα φαγητό ή ποτό με pH 5,5 ή χαμηλότερο, το σμάλτο αρχίζει να διασπάται, επιτρέποντας στις φυσικές χρωστικές ουσίες του φαγητού να κάνουν πιο επίμονους λεκέδες.

Οι τανίνες και το χλωρογενικό οξύ είναι οι δύο πολυφαινόλες, ή φυσικά φυτικά συστατικά, που είναι υπεύθυνα για τη χρώση των δοντιών μας. Βρίσκονται επίσης στο κρασί και τη σοκολάτα, οι τανίνες προσδίδουν την ευχάριστα πικρή γεύση του ποτού. Οι ταννίνες και το χλωρογενικό οξύ προσκολλώνται στα δόντια μας ακόμη και μετά την απομάκρυνσή τους, με αποτέλεσμα την υποκείμενη χρωστική ουσία.

Όταν ο καφές καβουρδίζεται, οι τανίνες και το χλωρογενικό οξύ του κόκκου διασπώνται. Το καβούρδισμα του καφέ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνει στην πραγματικότητα το pH του. Ωστόσο, παραμένουν περισσότερο ανέπαφες στον καφέ ανοιχτού καβουρδίσματος, ο οποίος δεν καβουρδίζεται για τόσο πολύ όσο ο σκούρος καβουρδισμένος καφές. Ο καβουρδισμένος καφές, λοιπόν, έχει χαμηλότερο, πιο όξινο pH από τον σκουρόχρωμο καβουρδισμένο καφέ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια σας.

«Όσο περισσότερο καβουρδίζεται ο κόκκος του καφέ, τόσο περισσότερο διασπώνται στην πραγματικότητα τα συστατικά του κόκκου», αναφέρει η Bebawy. «Είναι εξαιρετικά αντιφατικό». Σε ένα σκούρο καβούρδισμα, οι τανίνες και το χλωρογενικό οξύ έχουν υποβαθμιστεί περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα για να κιτρινίσουν τα δόντια σας.

Ωστόσο, το καβούρδισμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο στην οξύτητα. Η προσθήκη αγελαδινού γάλακτος (το οποίο έχει pH μεταξύ 6,7 και 6,9) στον καφέ σας αυξάνει επίσης το pH, γεγονός που καθιστά το ρόφημα λιγότερο όξινο. Σε αυτή την περίπτωση, ο γαλακτοκομικός καφές δεν λεκιάζει τα δόντια τόσο πολύ όσο ο μαύρος καφές.

Ενώ το γάλα δεν καταστρέφει τις τανίνες και το χλωρογενικό οξύ με τον τρόπο που το κάνει το καβούρδισμα, τις μετριάζει, ώστε να μην είναι τόσο ισχυρές. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Medical and Dental Science διαπίστωσε επίσης ότι η προσθήκη γάλακτος ή ακόμη και νερού μειώνει τη χρώση των δοντιών.

Η θερμοκρασία επηρεάζει επίσης τα επίπεδα των οξέων. Η ίδια εργασία διαπίστωσε ότι «όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του καφέ τόσο μεγαλύτερη είναι η οδοντική χρώση». Η Bebawy λέει ότι το cold brew, δηλαδή ο καφές που παρασκευάζεται σε κρύο νερό για αρκετές ώρες, είναι λιγότερο όξινος από τον ζεστό καφέ.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές παρασκεύασαν κρύο και ζεστό καφέ light-roast και διαπίστωσαν ότι ο ζεστός καφές είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις οξέων. Θεωρητικά, ένας κρύος καφές dark-roast θα ήταν ακόμη λιγότερο όξινος και λιγότερο επιρρεπής στο κιτρίνισμα των δοντιών σας.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να καταναλώσετε τον καφέ σας επηρεάζει επίσης το pH. Το σάλιο έχει μέσο pH ηρεμίας 6,7 και το pH ηρεμίας του στόματος δεν πέφτει κάτω από το 6,3. Η κατανάλωση καφέ αλλάζει προσωρινά το pH του στόματός σας. Αν πίνετε τον καθημερινό σας καφέ σε μισή ώρα, η αλλαγή αυτή δεν διαρκεί πολύ. Αλλά αν χρειάζεστε δύο ώρες για να πιείτε ένα μόνο φλιτζάνι καφέ, «παρουσιάζετε τα δόντια σας στο στόμα σας με συνεχή επίθεση οξέος», λέει η Bebawy. Δεν δίνετε την ευκαιρία στο σάλιο σας να λειτουργήσει ως ρυθμιστής και να αποκαταστήσει τα επίπεδα του pH. «Έτσι, μπορείτε να πίνετε όσο καφέ θέλετε σε σύντομο χρονικό διάστημα για να είστε πιο προστατευμένοι».

Προσθέτει ότι το σάλιο χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να επαναρυθμίσει το pH του στόματός σας. Σε αυτό το διάστημα, βοηθά στην ανοικοδόμηση των τμημάτων του σμάλτου που έχουν αλλοιωθεί από το οξύ. Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ, τότε απλώς διασπάτε περαιτέρω τα δόντια σας. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι καλύτερο να περιμένετε 20 έως 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Το πιο προστατευτικό ρόφημα καφέ, λοιπόν, θα ήταν θεωρητικά ένα γαλακτώδες κρύο ρόφημα σκούρου καβουρδίσματος με πολύ πάγο. Παρόλα αυτά, ακόμα και η Bebawy δεν αφήνει την επιστήμη να μπει εμπόδιο στον πρωινό της καφέ. «Μου αρέσει ο ελαφρύς καβουρδισμένος», λέει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ESRS: Πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας που πρέπει να χρησιμοποιούν οι υπόχρεες επιχειρήσεις – Της ‘Αννας Λεκατσά*

Νέα εγκύκλιος από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ελλάδα.

Γιατί πρέπει να τρώτε το γιαούρτι μαζί με μήλο – Ανακάλυψη Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Έλληνες επιστήμονες τροφίμων, διαπιστώνουν τα ευεργετικά οφέλη του συνδυασμού γιαουρτιού με μήλα.

Σε ετοιμότητα η Ευρώπη για τη μετάδοση της γρίπης των πτηνών στον Άνθρωπο – Ανακοίνωση του ECDC

Οι υπηρεσίες της ΕΕ παρακολουθούν τις μεταλλάξεις του ιού και αναλύουν στρατηγικές απόκρισης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα