Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παχυσαρκία και γνωστική εξασθένηση – Η επίδραση του συμπληρώματος πολυφαινόλης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠαχυσαρκία και γνωστική εξασθένηση - Η επίδραση του συμπληρώματος πολυφαινόλης
spot_img

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γνωστική εξασθένηση.

Οι αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία περιλαμβάνουν τον κίνδυνο εξασθενημένης γνωστικής λειτουργίας. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών προσφέρουν μια πιθανή παρέμβαση για τα υπέρβαρα άτομα, αλλά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας είναι μικτά. Οι πολυφαινόλες είναι δευτερογενείς φυτικοί μεταβολίτες ευρέως διασκορπισμένοι στην ανθρώπινη διατροφή, με τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι και το κόκκινο κρασί να είναι βασικές πηγές πολυφαινολών, που έχει αποδειχτεί ότι έχουν  αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, εξέτασε στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σχετικά με την επίδραση των πολυφαινολών, σε εργασίες που απαιτούν ανάκτηση μαθησιακών πληροφοριών. Με την υπάρχουσα βιβλιογραφία να έχει αρκετούς περιορισμούς (π.χ. μικρά μεγέθη δειγμάτων και διακύμανση στη δόση και τη σύνθεση πολυφαινόλης, τον τύπο και τον σχεδιασμό της μελέτης), είναι επί του παρόντος δύσκολο, να βγει ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση των πολυφαινολών στη γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μελετών περιελάμβανε υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες. Κατά συνέπεια, η παρούσα ανασκόπηση και οι μετα-αναλύσεις επικεντρώθηκαν μόνο σε μελέτες που περιλαμβάνουν υπέρβαρους και παχύσαρκους πληθυσμούς.

Οι αναζητήσεις στις βάσεις δεδομένων PubMed/Medline, PsycInfo και Scopus εντόπισαν 24 σχετικές πρωτογενείς μελέτες με N = 2336 συμμετέχοντες με ΔΜΣ ≥ 25,0 kg/m 2. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων για τις 24 μελέτες ξεπέρασε τα 60 έτη.

Τα παρόντα ευρήματα των μελετών υποστηρίζουν μια πιθανή θετική επίδραση της χρόνιας λήψης συμπληρωμάτων με πολυφαινόλες, κυρίως φλαβονοειδή, στην άμεση ανάκτηση μαθησιακών πληροφπριών σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών με την παχυσαρκία να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γνωστική εξασθένηση. Ωστόσο η ανασκόπηση δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπέρασμα για τη συνιστώμενη δόση για τις πολυφαινόλες.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Farag S, Tsang C, Al-Dujaili EAS, Murphy PN. Επίδραση του συμπληρώματος πολυφαινόλης στη λειτουργία της μνήμης σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(4):474. https://doi.org/10.3390/nu16040474

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα