Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια νιτρικά άλατα είναι καλά για την υγεία

ΑρχικήυγείαΠοια νιτρικά άλατα είναι καλά για την υγεία
spot_img

Επιστημονική μελέτη για τη τη συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων ειδών νιτρικών με την θνησιμότητας τόσο για όλες τις αιτίες όσο και για καρκίνο.

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα απαντώνται φυσικά σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης, χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στην επεξεργασία του κρέατος και βρίσκονται στο νερό. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι παρουσιάζουν ένα φάσμα επιδράσεων στην υγεία, ανάλογα με τη διατροφική πηγή. Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology, ήταν να εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων ειδών νιτρικών με την θνησιμότητας τόσο για όλες τις αιτίες όσο και για καρκίνο.

Το νιτρικό άλας, μια ένωση που βρίσκεται στα λαχανικά, το κρέας και το πόσιμο νερό, έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης λόγω της πιθανής επίδρασής του στην υγεία. Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα νιτρικά άλατα της διατροφής μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), της άνοιας και του διαβήτη. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατάποσης νιτρικών και του καρκίνου έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητες σχετικά με την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) διαπίστωσε ότι τα νιτρικά από φυτικές πηγές συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας ενώ τα νιτρικά από άλλες πηγές, όπως τα ζωικά τρόφιμα, το επεξεργασμένο κρέας και το νερό της βρύσης, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Ο Δρ Nicola Bondonno της ECU ηγήθηκε του έργου το οποίο διαπίστωσε ότι μεταξύ 52.247 συμμετεχόντων στη Δανική Διατροφική Μελέτη Καρκίνου και Υγείας, μέτρια έως υψηλή πρόσληψη νιτρικών φυτικών και φυτικών προέλευσης συσχετίστηκε με 14% έως 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από κάθε αιτία. -σχετιζόμενη και σχετιζόμενη με τον καρκίνο θνησιμότητα.

Ενώ η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδώσει τα νιτρικά φυτικής προέλευσης ως τον μοναδικό παράγοντα που συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι τα φυτά και τα λαχανικά περιείχαν μια σειρά από άλλες προστατευτικές ενώσεις που τα ίδια σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θνησιμότητας, η έρευνα υπογράμμισε την αξία υψηλότερης πρόσληψης λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά άλατα για τον μετριασμό των κινδύνων θνησιμότητας. Η έρευνα πρόσθεσε επίσης στα αυξανόμενα στοιχεία ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας σχετικά με τους κινδύνους καρκίνου από την κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά άλατα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα παντζάρια.

Αντίθετα, υψηλότερες προσλήψεις νιτρικών ιόντων ζωικής προέλευσης σχετίστηκαν με 9% και 12% υψηλότερο κίνδυνο για κάθε αιτία και θνησιμότητα σχετιζόμενη με καρδιαγγειακή νόσο, αντίστοιχα. Υψηλότερες προσλήψεις νιτρώδους φυσικής ζωικής προέλευσης, μιας ένωσης που σχηματίζεται από νιτρικά, σχετίστηκαν με 25%, 29% και 18% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, σχετιζόμενη με καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών και νιτρωδών από πηγές επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με 12% έως 22% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο, ενώ μόνο τα επιτρεπόμενα πρόσθετα νιτρώδη άλατα κρέατος συσχετίστηκαν θετικά με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο.

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών που προέρχονται από το νερό της βρύσης είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και σχετιζόμενη με καρδιαγγειακή νόσο, αλλά όχι θνησιμότητα λόγω καρκίνου.
Ο Δρ Bondonno, είπε ότι η πηγή των νιτρικών αλάτων καθόριζε την αντίδραση του σώματος στα νιτρικά.

«Με απλοϊκούς όρους, τα νιτρικά άλατα μπορούν να οδηγηθούν σε δύο διαφορετικές οδούς όταν εισαχθούν στο σώμα. Το ένα είναι να σχηματιστεί μια ένωση που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά τα νιτρικά μπορεί επίσης να ακολουθήσουν μια δεύτερη οδό, σχηματίζοντας μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται νιτροσωμίνες, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες και συνδέονται με τον καρκίνο. Θεωρείται ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στα λαχανικά ωθούν τα νιτρικά προς την πρώτη οδό».

Οι συμβουλές που προκύπτουν από την έρευνα ταιριάζουν με αυτό που είναι κοινώς γνωστό για τη βέλτιστη ανθρώπινη διατροφή: τρώτε περισσότερα φυτικά και λιγότερα ζωικά προϊόντα και περιορίστε την ποσότητα επεξεργασμένων κρεάτων.
«Η πλειονότητα των φόβων σχετικά με την κατανάλωση νιτρικών προέρχεται γενικά από ανησυχίες σχετικά με τον καρκίνο, αλλά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι ότι τα νιτρικά άλατα που βρέθηκαν στο πόσιμο νερό συνδέονται στενότερα με τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις.

«Τα νιτρικά άλατα που προέρχονται από φυτά και λαχανικά είναι προστατευτικά έναντι των διαφόρων ειδών θνησιμότητας. Αλλά όταν τα νιτρικά άλατα προέρχονται από ζωικές πηγές ή από νερό βρύσης, αυξάνουν τους κινδύνους, κυρίως για καρδιακές παθήσεις, αλλά και για ορισμένους καρκίνους».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μούχλα του μπλε τυριού που προστατεύει από τον καρκίνο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο σύνθεσης μιας ένωσης του μπλε τυριού που έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα