Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως η τσίχλα απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα σας

ΑρχικήΝέαΥγείαΠως η τσίχλα απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα σας
spot_img

Μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Οι βακτηριακές κοινότητες μπορούν να βρεθούν στα πιο απροσδόκητα μέρη. Όπως για παράδειγμα σε μια τσίχλα, την οποία μελετούν πλέον πολλοί επιστήμονες για το βακτηριακό της περιεχόμενο και πως αυτό βοηθά στη καλή στοματική υγεία.

Τα ευρήματα των μελετών

Μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο αν το μάσημα τσίχλας μπορεί να απομακρύνει τα βακτήρια από τη στοματική κοιλότητα. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Plos One, επιστήμονες απέδειξαν ότι τα βακτήρια που παγιδεύονται στο εσωτερικό των κομματιών τσίχλας που μάσησαν οι εθελοντες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Ζητήθηκε από πέντε εθελοντές να μασήσουν τσίχλα έως και 10 λεπτά, μετά το πέρας των οποίων προσδιορίστηκε ο συνολικός αριθμός των βακτηρίων που παγιδεύτηκαν στη μασημένη τσίχλα. Οι αριθμοί των παγιδευμένων βακτηρίων ήταν μέγιστοι κατά την αρχική μάσηση, μετά την οποία παρατηρήθηκε αργή μείωση με την πάροδο του χρόνου έως και 10 λεπτά.

Ανά κομμάτι τσίχλας ανιχνεύθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια. Με τη χρήση νέων μεθόδων για την ποσοτικοποίηση και τον χαρακτηρισμό των στοματικών βακτηρίων που παγιδεύονται σε μασημένη τσίχλα, επιβεβαιώθηκε η υπόθεση ότι η τσίχλα μπορεί να παγιδεύσει και να απομακρύνει βακτήρια από τη στοματική κοιλότητα.

Μια άλλη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Βαλένθια, προσδιόρισε το βακτηριακό περιεχόμενο των τσιχλών που πετιούνται στα πεζοδρόμια. Για να το κάνουν αυτό, ξήλωσαν δείγματα τσίχλας από το πεζοδρόμιο πέντε διαφορετικών χωρών: Ισπανία, Γαλλία, Σιγκαπούρη, Ελλάδα και Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων, συλλέχθηκαν δείγματα για την αλληλούχιση του DNA, ώστε να προσδιοριστούν οι δυναμικές αλλαγές στο βακτηριακό περιεχόμενο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τύποι βακτηρίων που βρέθηκαν συχνότερα τις πρώτες εβδομάδες ήταν γνωστό ότι είναι μέλη του στοματικού μικροβιώματος.

Η αφθονία τους μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ενώ, παράλληλα, η αφθονία των μη στοματικών περιβαλλοντικών βακτηρίων αυξήθηκε. Έδειξαν ότι αυτή η μικροβιακή διαδοχή τελικά σταθεροποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός μεταβολής της αφθονίας των βακτηρίων επιβραδύνθηκε.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα βακτήρια του στόματος εξακολουθούσαν να ανιχνεύονται στο τέλος της περιόδου των 12 εβδομάδων, αν και σε χαμηλές συχνότητες, γεγονός που υποδεικνύει ότι η χρησιμοποιημένη τσίχλα μεταφέρει βακτήρια του στόματος ακόμη και εβδομάδες μετά την απόρριψή της.

Καλύτερη αναπνοή και υγεία δοντιών

Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη τροφοδοτεί τα “κακά” βακτήρια στο στόμα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα δόντια.

Ωστόσο, ορισμένες τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι καλύτερες από άλλες όσον αφορά την υγεία των δοντιών σας.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι τσίχλες που έχουν γλυκανθεί με την αλκοόλη ξυλιτόλη είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες τσίχλες χωρίς ζάχαρη στην πρόληψη της τερηδόνας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ξυλιτόλη εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα και κακή αναπνοή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας με ξυλιτόλη μείωσε την ποσότητα των κακών βακτηρίων στο στόμα έως και 75%.

Επιπλέον, το μάσημα τσίχλας μετά το γεύμα αυξάνει τη ροή του σάλιου. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των βλαβερών σακχάρων και των υπολειμμάτων τροφής, τα οποία τροφοδοτούν τα βακτήρια στο στόμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα