Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Για εκατομμύρια ανθρώπους με διαβήτη, η ακριβής παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί καθημερινή ανάγκη και ζωτικό παράγοντα για την προσαρμογή της θεραπείας τους. Η διαδικασία, αν και κρίσιμη, παραμένει επώδυνη και επαναλαμβανόμενη, καθώς προϋποθέτει συχνό τρύπημα του δαχτύλου για τη συλλογή σταγόνας αίματος.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι νέες τεχνολογίες που υπόσχονται ανώδυνη και μη επεμβατική μέτρηση παρουσιάζονται ιδιαίτερα δελεαστικές. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Ελέγχου της Απάτης (DGCCRF) και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) στη Γαλλία εξέδωσαν πρόσφατα σαφή προειδοποίηση: Οι συσκευές που προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είτε πρόκειται για έξυπνα ρολόγια, δαχτυλίδια, είτε για οθόνες αφής, δεν είναι ικανές να μετρούν με ακρίβεια τα επίπεδα γλυκόζης. Παρά τις εντυπωσιακές διαφημίσεις και την επίκληση ιατρικών λογοτύπων, τα αποτελέσματα που παρέχουν είναι είτε ανακριβή είτε παραπλανητικά.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να πιστεύει ότι έχει υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία όταν αυτό δεν ισχύει ή, αντίστροφα, να αγνοεί κρίσιμες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου. Η συνέπεια είναι ενδεχόμενη ακατάλληλη προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης, με απρόβλεπτες και δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία.
Ορισμένοι διαφημιστές χρησιμοποιούν παραπλανητικά το λογότυπο οργανισμών όπως η ANSM, η Γαλλόφωνη Διαβητολογική Εταιρεία (SFD) ή η Γαλλική Διαβητολογική Ομοσπονδία (FFD), προκειμένου να προσδώσουν εγκυρότητα σε αμφιβόλου αξιοπιστίας προϊόντα.
Μέχρι σήμερα, οι μόνες εγκεκριμένες τεχνολογίες που προσφέρουν αξιόπιστα αποτελέσματα για τη ρύθμιση της θεραπείας είναι εκείνες που βασίζονται είτε σε σταγόνα αίματος είτε σε εμφυτεύσιμους αισθητήρες κάτω από το δέρμα. Κάθε άλλη επιλογή, όσο εξελιγμένη και αν φαίνεται, ενέχει σημαντικούς κινδύνους εάν χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση της ιατρικής αγωγής.