Πολλά είδη τσαγιού μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία σας, αλλά το συγκεκριμένο συνιστάται όλο και πιο συχνά.
Οι αγχωτικές στιγμές, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συχνά προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας που σχεδόν όλοι πασχίζουν να λύσουν.
Ωστόσο, ένα πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το γεγονός ότι η Μητέρα Φύση μας δίνει επίσης πολλά φυτικά φάρμακα που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε κάποιους από τους στόχους της υγείας μας. Ένα από τα πιο ισχυρά φυτά που αξίζει να αναφέρουμε είναι σίγουρα το βότανο Cistus Incanus και το τσάι κίστου που φτιάχνουμε από αυτό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να τρώτε το γιαούρτι μαζί με μήλο – Ανακάλυψη Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων Δεκεμβρίου σε 311 προϊόντα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε καινούργια φριτέζα αέρα μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτό το υλικό
Το τσάι κίστου παρασκευάζεται από τα φύλλα του τριαντάφυλλου κίστου. Παρά το όνομά του, ο κίστος δεν έχει τίποτα κοινό με τα τριαντάφυλλα, καθώς είναι ένας μικρός θάμνος που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου.
Τα ζεστά καλοκαίρια, ο κίστος διπλώνει τα φύλλα του και περιμένει την επόμενη βροχή, ενώ μπορεί να παραμείνει σε αυτή την δυσδιάκριτη μορφή για μήνες και αισθάνεται “σαν στο σπίτι του” στις μεσογειακές περιοχές.
Ο κίστος περιέχει διάφορες φυτικές ουσίες όπως φαινολικά καρβοξυλικά οξέα, φλαβονοειδή και τα αιθέρια έλαια σεσκιτερπένια. Το αντιοξειδωτικό δυναμικό του κίστου οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της βιταμίνης C. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλουν τη φλεγμονή. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, το τσάι κίστου προστατεύει τα κύτταρα μας από την πρόωρη γήρανση και προλαμβάνει τις ασθένειες.
Με τα χαρακτηριστικά της αντι-ιικής δραστηριότητας, οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με αυτό το βότανο και ένα από τα πράγματα που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι το βότανο δεν βλάπτει τα κύτταρα ξενιστών στο σώμα μας, όπως μερικές από τις άλλες φυσικές θεραπείες. Έτσι, ακόμη και αν παλεύετε με μια χρόνια ιογενή λοίμωξη, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη διαχείρισή της.
Ένα ακόμη όφελος που περιλαμβάνει το τσάι κίστου είναι η θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών. Όταν αντιμετωπίζετε χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες και χρειάζεστε επιπλέον άμυνα, μπορείτε απλά να πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι κίστου και να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με φυσικό τρόπο.
Με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοτάνου, κάθε βακτήριο ή ιός που επιτέθηκε στον οργανισμό σας θα εξαλειφθεί. Επίσης, σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα με τα ιγμόρεια ή ακόμα και κάποια αλλεργία, ένα φλιτζάνι από αυτό το τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε.
Για να ετοιμάσετε ένα φλιτζάνι τσάι κίστου, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Τοποθετήστε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα κίστου σε ένα φίλτρο τσαγιού ή ένα σουρωτήρι τσαγιού.
- Ρίξτε 250 χιλιοστόλιτρα βραστό νερό από πάνω σε ένα φλιτζάνι.
- Αφήστε το τσάι να ετοιμαστεί για πέντε έως οκτώ λεπτά, ώστε τα συστατικά να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.