Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 2 ηλικίες “ορόσημο” που γερνάμε πιο πολύ, σύμφωνα με μελέτες

ΑρχικήυγείαΟι 2 ηλικίες "ορόσημο" που γερνάμε πιο πολύ, σύμφωνα με μελέτες
spot_img

Οι δύο ηλικίες που συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές στον οργανισμό οδηγώντας γρηγορότερα σε γήρανση.

Η γήρανση δεν συμβαίνει μόνο σταδιακά, αλλά έχει και συγκεκριμένες «εκρήξεις» περίπου στις ηλικίες γύρω στα 44 και στα 60 χρόνια της ζωής μας, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Στα 40 ξεκινούν οι αλλαγές στον μεταβολισμό των λιπιδίων και του αλκοόλ, ενώ η λειτουργία των νεφρών, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και η ανοσολογική ρύθμιση μειώνονται γύρω στην ηλικία των 60 ετών. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης σημαντικές αλλαγές στον κίνδυνο δερματικών, μυικών και καρδιακών παθήσεων και στα 40 και κατά τη δεκαετία των 60. 

Η μελέτη περιελάμβανε μόνο 108 άτομα στην Καλιφόρνια μεταξύ 25 και 75 ετών γι΄αυτό και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα διαγνωστικά τεστ και προληπτικές στρατηγικές για ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. 

Το να ζεις για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν συνδέεται απαραίτητα με υγιή ή ενεργό γήρας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μέσος όρος “διάρκειας υγείας” τους – ο χρόνος που έχουν δηλαδή καλή υγεία – είναι 11-15 χρόνια μικρότερος από τη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με τον Michael Snyder, PhD , ανώτερο συγγραφέα της μελέτης και διευθυντή του Κέντρου Γονιδιωματικής. και Εξατομικευμένη Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια της υγείας τους ώστε να έχει το ίδιο μήκος και ιδανικά να επεκτείνουμε λίγο τη διάρκεια ζωής τους», είπε ο Σνάιντερ.

Η μέση ηλικία είναι σημαντική για την υγιή γήρανση

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υγεία στη μέση ηλικία, συνήθως μεταξύ 40 και 65 ετών, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο υγιείς είστε αργότερα στη ζωή. Μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό Nutrients συνέδεσε συγκεκριμένους παράγοντες του τρόπου ζωής στη μέση ηλικία – όπως ένα υγιές σωματικό βάρος, η σωματική δραστηριότητα, η δίαιτα υψηλής ποιότητας και το κάπνισμα – με τη βελτίωση της υγείας κατά τη γήρανση. 

Μια έκθεση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet έδειξε επίσης ότι η μέση ηλικία σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβατική περίοδο στην υγεία του εγκεφάλου. Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και η δραστηριότητα, γνωστικά και σωματικά, κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου άνοιας.

Η νέα μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον αυξανόμενο όγκο έρευνας για το εύρος της υγείας και υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης ορισμένων συνηθειών του τρόπου ζωής νωρίτερα στη ζωή. 

«Η υγεία σας στα 60, 70 ή 80 καθορίζεται πραγματικά από το τι κάνετε τις προηγούμενες δεκαετίες», υποστηρίζει ο Kenneth Boockvar, MD , διευθυντής του Integrative Center for Aging Research στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν συγκεκριμένες συστάσεις με βάση αυτή τη νέα μελέτη, αλλά οι άνθρωποι που θέλουν να είναι υγιείς στα 60 τους θα πρέπει να αρχίσουν να προσέχουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους στις ηλικίες 40 και 50, πρόσθεσε.

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βελτιώνουν τη διάρκεια της υγείας

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα μόρια και τα μικρόβια που σχετίζονται με τη γήρανση μειώνονται σε συγκεκριμένα σημεία της διάρκειας ζωής, αλλά απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να καθοριστεί εάν οι ίδιες μοριακές αλλαγές συμβαίνουν σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. 

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε προφίλ περισσότερων ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα για να δούμε αν αυτό που παρατηρούμε ισχύει για όλους και θέλουμε να αναλύσουμε τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες ζουν περισσότερο και θα θέλαμε να καταλάβουμε γιατί».

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά η πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό ορισμένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με ασθένειες προχωρημένης ηλικίας. Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως το περιβάλλον, η οικονομική σταθερότητα και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, επηρεάζουν επίσης τα αποτελέσματα της υγιούς γήρανσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο