Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζάχαρη στα αναψυκτικά: Η Foodwatch καταγγέλλει την αδράνεια των πολιτικών να επιβάλουν αυστηρά μέτρα

ΑρχικήΝέαΖάχαρη στα αναψυκτικά: Η Foodwatch καταγγέλλει την αδράνεια των πολιτικών να επιβάλουν αυστηρά μέτρα
spot_img

Η ανάγκη για φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα της εποχής μας, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

- Advertisement -

Στην Αυστρία, εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες είναι υπέρβαροι, αντιμετωπίζοντας αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες. Ένας από τους βασικούς “ενόχους” είναι τα ζαχαρούχα ποτά, τα οποία καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά από νεότερες ηλικίες.

Η οργάνωση foodwatch καλεί τη νέα αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολή ειδικού φόρου ζάχαρης στα γλυκά αναψυκτικά, ακολουθώντας το παράδειγμα περισσότερων από 50 χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα. Η πρόταση προβλέπει τη φορολόγηση των ποτών με βάση την ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν, με στόχο όχι απλώς την αντικατάστασή της με τεχνητά γλυκαντικά, αλλά τη συνολική μείωση της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει ανάγκη από τη ζάχαρη που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για τη λειτουργία του, αλλά ο οργανισμός μπορεί να την παράγει από σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι πατάτες. Γι’ αυτό, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά: όσο λιγότερη ζάχαρη, τόσο το καλύτερο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει η ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων να μην υπερβαίνει το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ενώ τονίζει ότι το ιδανικό είναι να περιορίζεται στο 5%. Αυτό μεταφράζεται σε μέγιστη κατανάλωση 50 γραμμαρίων ημερησίως για τους ενήλικες, με την ιδανική πρόσληψη να κυμαίνεται κάτω από τα 25 γραμμάρια.

Στην πράξη, όμως, η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης υπερβαίνει κατά πολύ αυτά τα όρια. Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τα φρουτοποτά, αποτελούν μία από τις κύριες πηγές κρυφής ζάχαρης στη διατροφή, καθώς ένα μόνο κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει έως και 40 γραμμάρια, σχεδόν τη συνολική ποσότητα που προτείνεται ως μέγιστη ημερήσια πρόσληψη.

Η αύξηση βάρους είναι μόνο η πιο εμφανής συνέπεια της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές “αόρατες” επιπτώσεις που συχνά υποτιμώνται. Ακόμα και άτομα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να εμφανίσουν μεταβολικά προβλήματα, όπως αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2.

Η υπερβολική ζάχαρη που δεν καταναλώνεται από τον οργανισμό αποθηκεύεται ως λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, τα αποθέματα αυτά αυξάνονται, προκαλώντας χρόνια παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερόλη, υπέρταση και φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτές οι καταστάσεις αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, που παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

Επιπλέον, η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει τον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας τα κέντρα ανταμοιβής με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που δρουν οι εθιστικές ουσίες. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια αίσθηση ευχαρίστησης, ενισχύοντας τη συνεχή κατανάλωση και οδηγώντας σε εθιστικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα