Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Ζαμάν» Food Stories με γιουβετσάκι στην αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης

ΑρχικήΝέα«Ζαμάν» Food Stories με γιουβετσάκι στην αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης
spot_img

«Θεσσαλονίκη μου, ποτέ δε σ’ απαρνιέμαι, είσαι η κουζίνα μου, το λέω και καυχιέμαι!» ήταν ο τίτλος της πρώτης από τις συνολικά πέντε θεματικές ζωντανές συζητήσεις, αφιερωμένες στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης.

«Νόστιμες» κουβέντες με το γιουβετσάκι που μαγειρεύονταν στο χώρο της αγοράς Μοδιάνο, να σκορπάει τα αρώματα του, αντάλλαξαν σεφ και πολίτες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι παρακολούθησαν τη δράση «Ζαμάν» Food Stories που διοργανώθηκε το απόγευμα, από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και το τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων.

«Θεσσαλονίκη μου, ποτέ δε σ’ απαρνιέμαι, είσαι η κουζίνα μου, το λέω και καυχιέμαι!» ήταν ο τίτλος της πρώτης από τις συνολικά πέντε θεματικές ζωντανές συζητήσεις, αφιερωμένες στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθούν, όπως ανέφερε η προϊσταμένη του τμήματος Τουρισμού Αλεξία Μαργαρίτη, κάθε Τρίτη στην αγορά Μοδιάνο και εντάσσονται στις δράσεις του δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco. Υπενθύμισε δε, ότι η Θεσσαλονίκη, είναι η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco.

«Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μια νόστιμη κουζίνα με δυνατές γεύσεις, είναι απλή κουζίνα και της καρδιάς αφού τη βάζουμε στη μέση και τρώμε όλοι από τα ίδια πιάτα, προωθώντας τη συναναστροφή και την επικοινωνία» είπε ο Σωτήρης Ευαγγέλου (executive chef του Macedonia Palace).

« Η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία, αλλά σκηνή γαστρονομική δεν υπάρχει. Υπάρχουν καλοί μάγειρες, αλλά δεν είναι κάτι οργανωμένο που να συνιστά μια γαστρονομική επανάσταση στα δρώμενα της πόλης. Μιλάμε μόνο για τα παλιά εστιατόρια που έγραψαν ιστορία με την παραδοσιακή κουζίνα τους και γι΄αυτό απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια μαγείρων και αρχών προκειμένου να δημιουργηθεί μια γαστρονομική σκηνή και να το «εισπράξει» αυτό η πόλη» σημείωσε ο κ.Ευαγγέλου.

Για τον Απόστολο Αλτάνη (executive chef του Hyatt Regency), η πόλη έχει μεγάλη ιστορία σε γεύσεις, αρώματα και αναμνήσεις και με το «πάντρεμα» των μεταναστών στην πολυπολιτισμική ιστορία της, βγήκαν πολλές γεύσεις. Σημείο κλειδί για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης αποτελεί η βαθιά γεύση και το άρωμα σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσανανά (executive chef του Met hotel) ενώ για τον δημοσιογράφο, Κώστα Γιάντσιο από το Biscotto.gr, νούμερο ένα κριτήριο των τουριστών αποτελεί η γαστρονομία.

Για γευστικό και προσιτό φαγητό που μπορεί να είναι στην καθημερινότητα έκανε λόγο ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδημητρίου από το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Αθήνα» . Εκτίμησε ωστόσο ότι η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να αγνοεί την ιστορία της και η γαστρονομία είναι το μόνο υπαρξιακό εργαλείο για να καταλάβει τις πολλές ταυτότητές της ενώ δεν έχει «συνδεθεί» με τα μακεδονικά προϊόντα.

Στην εκδήλωση, το γιουβετσάκι παρασκευάστηκε και προσφέρθηκε από την σχολή La Chef Levi και συνοδεύονταν από το κρασί «Γοργόνες» του αστικού αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο