Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Για πρώτη φορά θεσπίζεται ανώτατο όριο για τα ασκορβικά στα ψάρια

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Για πρώτη φορά θεσπίζεται ανώτατο όριο για τα ασκορβικά στα ψάρια
spot_img

Ο νέος κανονισμός της 10ης Οκτωβρίου για ασκορβικό οξύ, ασκορβικό νάτριο και ασκορβικό ασβέστιο, στα νωπά και επεξεργασμένα ψάρια

Τα πρόσθετα τροφίμων  ασκορβικό οξύ (E 300), ασκορβικό νάτριο (E 301) και ασκορβικό ασβέστιο (E 302) επιτρέπονται, σε μη μεταποιημένα ψάρια αλλά και στα  επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας, συμπεριλαμβανομένων των μαλακίων και των καρκινοειδών, σύμφωνα με την αρχή quantum satis (περιορισμός για τα πρόσθετα τροφίμων που είναι αρκετά αβλαβή ώστε να μην υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός ποσότητας). Μέχρι σήμερα λοιπόν, δεν είχε καθοριστεί ανώτατο επίπεδο για τα εν λόγω πρόσθετα τροφίμων και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή παρασκευαστική πρακτική, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το αναγκαίο.

 Στα μη μεταποιημένα ψάρια τα πρόσθετα αυτά χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά για την επιβράδυνση του αποχρωματισμού της σάρκας και της ανάπτυξης ταγγίσματος. Μετά από έρευνες για απάτη οι αρμόδιες αρχές αναφέρουν τακτικά περιπτώσεις στις οποίες τα φιλέτα τόνου που πωλούνται ως νωπά διαπιστώνεται ότι περιέχουν τα παραπάνω πρόσθετα τροφίμων σε υψηλές ποσότητες με σκοπό την αποκατάσταση του χρώματος τους και τη διάθεσή τους στην αγορά ως φρέσκα.

Κατόπιν τούτου η Ισπανία ζήτησε από την ΕΕ να καθορίσει κατάλληλο μέγιστο επίπεδο για τη χρήση ασκορβικού οξέος, ασκορβικού νατρίου και ασκορβικού ασβεστίου ως αντιοξειδωτικών, στον νωπό και στον μαριναρισμένο τόνο.

Για λόγους ασφάλειας δικαίου και για να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και θεμιτές πρακτικές στο εμπόριο τροφίμων, η Επιτροπή έκρινε σκόπιμο να καθοριστεί μέγιστο επίπεδο χρήσης των πρόσθετων αυτών, στον τόνο.

Με βάση τις πληροφορίες που υπέβαλε η βιομηχανία στην EFSA με σκοπό την επαναξιολόγηση της ασφάλειας των προσθέτων τροφίμων, θεωρείται κατάλληλο το επίπεδο των 300 mg/kg, το οποίο με τον κανονισμό 2022/1923 θεσπίζεται πλέον ως ανώτατο επιτρεπτό. To επίπεδο αυτό επαρκεί για την διατήρηση δέκα ημερών χωρίς μεταβολή του χρώματος και για την επίτευξη του επιθυμητού αντιοξειδωτικού αποτελέσματος.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα