Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το παιδί “γνωρίζει” τι αλκοόλ θα πιεί πριν ακόμα μπει στην εφηβεία

ΑρχικήΟικιακάΤο παιδί "γνωρίζει" τι αλκοόλ θα πιεί πριν ακόμα μπει στην εφηβεία
spot_img

Mελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά μπορούν να εσωτερικεύσουν τις συμπεριφορές κατανάλωσης των ενηλίκων από νεαρή ηλικία.

Τα παιδιά μπορεί κατά πλειοψηφία να μην καταναλώνουν αλκοόλ μέχρι την εφηβεία τους, αλλά μια μελέτη αποδεικνύει πως, ακόμα και έτσι, τα παιδιά εσωτερικεύουν τις συμπεριφορές των γονιών τους στο αλκοόλ.

Πρόκειται για μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, με επικεφαλής ερευνήτρια την Δρ Megan Cook και του καθηγητή Emmanuel Kuntsche, από το Κέντρο Έρευνας Πολιτικής για το Αλκοόλ στη Σχολή Ψυχολογίας και Δημόσιας Υγείας του La Trobe .

Για τις ανάγκες της μελέτης, 329 παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις και χρησιμοποιήθηκε μια ηλεκτρονική εργασία, όπου απέδιδαν αλκοολούχα ποτά σε διάφορα πρόσωπα που απεικονίζονται σε ένα εικονογραφημένο σενάριο. Παράλληλα, οι γονείς των παιδιών ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα που περιελάμβανε πληροφορίες για τη χρήση και την έκθεση στο αλκοόλ.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν πως ακόμα και το φύλο επιδρά στην έκθεση στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των γονέων,  (ιδιαίτερα των μητέρων) στις αντιλήψεις των μικρών παιδιών για τα συγκεκριμένα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να πίνουν αλκοόλ στην εφηβεία τους, όπως και προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι έχουν ήδη εσωτερικεύσει τις κανονιστικές πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές κατανάλωσης αλκοόλ των ενηλίκων από μικρά παιδιά κάτω των οκτώ ετών, μαθαίνοντας και παρατηρώντας τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Kuntsche, προηγούνται χρόνια παρατήρησης μέχρι το παιδί να αρχίσει να καταναλώνει αλκοόλ. Αυτή η παρατήρηση των γονιών και της συμπεριφοράς του στο αλκοόλ του επιδρά παράλληλα με τα κοινωνικά ερεθίσματα, τη διαθεσιμότητα του αλκοόλ, την τιμή και το μάρκετινγκ στην εκάστοτε κοινωνία όπου ζουν τα παιδιά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους Cook και Kuntsche, να διερευνηθεί όχι πόσο πίνουν οι γονείς γενικά, αλλά μάλλον πότε και αν πίνουν παρουσία παιδιών. Για παράδειγμα, αν οι γονείς πίνουν μόνο έξω και με φίλους, τα παιδιά έχουν μηδενική έκθεση στο αλκοόλ, ενώ αν οι γονείς καταναλώνουν συχνότερα αλκοόλ, αυτομάτως τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη έκθεση.

«Αυτή η πρώιμη έκθεση είναι σημαντικό να μελετηθεί επειδή οι κανόνες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ των νέων, στην πρόβλεψη της έντονης και προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ σε ηλικίες 17-19 ετών» φέρεται να είπε ο Kuntsche, σύμφωνα με αντίστοιχο δημοσίευμα στο The Drinks Business. Μεταξύ, άλλων, η Cook θεωρεί πως τα αποτελέσματα είναι επίσης ένα πρώτο βήμα χαρτογράφησης των ρόλων που παίζουν οι έμφυλες ταυτότητες κατανάλωσης αλκοόλ στον ενήλικο πληθυσμό.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food Experts’ Awards: “Άνοιξαν” τα διεθνή βραβεία καινοτομίας και αριστείας του κλάδου Τροφίμων και Ποτών

To Cibum ανακοινώνει και επίσημα τα FEA, τα βραβεία αναγνώρισης και επιβράβευσης της προόδου στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

TomKat Solution: Η απάντηση στο πολυστυρένιο με νέα, βιώσιμη και έξυπνη συσκευασία

Η εταιρεία TomKat Global Solutions δημιουργεί μια νέα συσκευασία ως εναλλακτική του πολυστυρένιου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 10 φορές και διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα