Ποια τρόφιμα, εάν αποθηκευτούν σε κενό αέρος αλλοιώνονται γρηγορότερα.
Η αποθήκευση τροφίμων σε κενό αέρος, μπορεί να διασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια, αφού μειώνει στο ελάχιστο την επαφή τους με το οξυγόνο. Μάλιστα η διάρκεια ζωής τους μπορεί να παραταθεί για εβδομάδες, ακόμη και μήνες, όταν σφραγιστεί σε πλαστική σακούλα, από την οποία θα αφαιρεθεί ο αέρας και θα τοποθετηθεί στο ψυγείο, στην κατάψυξη ή στο ντουλάπι. Ωστόσο η διαδικασία αυτή, δεν λειτουργεί για όλα τα τρόφιμα το ίδιο και μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη αλλοίωση, ακόμα και ανάπτυξη αλλαντίασης.
Ο Charles Haverfield, ειδικός στις συσκευασίες τροφίμων στην US Packaging and Wrapping, μοιράστηκε τις συμβουλές του στο CNET, για τη σφράγιση υπό κενό και γιατί δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε αυτή τη διαδικασία συρρίκνωσης οικιακής περιτύλιξης για να διατηρήσετε ορισμένα τρόφιμα.
Μαλακό και μη παστεριωμένο τυρί
Τα μαλακά τυριά δεν πρέπει να σφραγίζονται σε κενό αέρος καθώς μπορούν «να φιλοξενήσουν αναερόβια βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν χωρίς οξυγόνο». Τυριά όπως το Camembert, το Brie, η φέτα και η μαλακή μοτσαρέλα είναι ευαίσθητα σε αυτή την πάθηση και θα πρέπει να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά. Εάν σφραγιστούν σε κενό αέρος, μπορεί να εμφανίσουν μια δυσάρεστη μυρωδιά όταν τα ανοίξετε ξανά, επομένως είναι καλύτερο να διατηρείτε αυτά τα τυριά στην αρχική τους συσκευασία.
Λαχανικά, ωμά και μαγειρεμένα
Τα μαγειρεμένα και ωμά λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο εκπέμπουν αέρια όταν αποθηκεύονται και η σφράγισή τους με κενό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αερίου, που θα μπορούσε να σκάσει τη σακούλα. Για να αποθηκεύσετε σωστά τα λαχανικά, θα πρέπει να τα καταψύξετε, αφού πρώτα τα βράσετε για 2- 5 λεπτά ανάλογα με το λαχανικό και μετά μεταφέρετέ τα αμέσως σε παγόλουτρο (μπλανσάρισμα) για τον ίδιο χρόνο για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος. Αυτό θα διατηρήσει το χρώμα, την υφή και τη θρεπτική τους αξία.
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Είναι καλύτερο να διατηρείτε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αποθηκευμένα σύμφωνα με τις οδηγίες στο γυάλινο βάζο στο οποίο αγοράστηκαν ή εάν έχετε φτιάξει το δικό σας, να το αποθηκεύσετε σε συσκευασία που σφραγίζεται ξανά. Αυτό γιατί, όπως τα λαχανικά, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση απελευθερώνουν αέρια τα οποία θα διαστέλλονται στην αεροστεγή σακούλα που σφραγίζεται σε κενό.
Ωμά μανιτάρια
Τα μανιτάρια μπορούν πραγματικά να χαλάσουν γρηγορότερα όταν σφραγίζονται υπό κενό. Περιέχουν πολλή υγρασία και γίνονται γρήγορα γλοιώδη όταν περιορίζονται σε αεροστεγή συσκευασία. Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσετε τα μανιτάρια είναι μια καφέ χάρτινη σακούλα στο ψυγείο.
Ωμό σκόρδο και κρεμμύδι
Μην σφραγίζετε αεροστεγώς αυτά τα λαχανικά, διαφορετικά θα διατρέχετε τον κίνδυνο αλλαντίασης, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Μπορείτε να τα σφραγίσετε σε κενό αέρος μόνο εάν έχουν καταψυχθεί εκ των προτέρων.
Μούρα
Λόγω της απαλότητας τα μούρα δεν είναι καλά για σφράγιση υπό κενό και η πίεση θα τα συνθλίψει, καταστρέφοντας το εξωτερικό τους δέρμα και οδηγώντας σε ταχύτερη αλλοίωση. Ξεπλύνετε τα μούρα σας σε ένα σουρωτήρι, ρίξτε τα απαλά για να απελευθερωθεί τυχόν παγιδευμένο νερό και τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο που είναι στρωμένο με μια χαρτοπετσέτα.
Μπανάνες
Οι μπανάνες μπορούν να γίνουν χυλώδεις και καφέ όταν σφραγίζονται υπό κενό λόγω της υψηλής παραγωγής αερίου αιθυλενίου. Για να συντηρηθούν οι μπανάνεςείναι καλύτερα να τις ξεφλουδίσετε και να τις καταψύξετε σε φέτες ή κομμάτια σε ένα επίπεδο δίσκο που καλύπτεται με συρρικνωμένη συσκευασία και μετά να τις μεταφέρετε σε μια επανασφραγιζόμενη, αεροστεγή σακούλα για μακροχρόνια αποθήκευση.