Τεχνικές αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων εν καιρώ πληθωρισμού, για να μην πάει χαμένο ούτε ψίχουλο.
Με τον πληθωρισμό τροφίμων να τρέχει με ρυθμό μέχρι και 30%, η σπατάλη τροφίμων, αλλά και η κακή τους συντήρηση δεν είναι πια επιλογές. Εκτός αυτού, όταν ένα προϊόν υπάρχει σε προσφορά, μπορούμε να επωφεληθούμε από το να το πάρουμε σε ποσότητα. Αλλά πώς εξασφαλίζουμε να διαρκέσει περισσότερο στο ψυγείο ή στην τροφιμαποθήκη; Να μερικές απλές τεχνικές συντήρησης:
Αποθήκευση αρωματικών και βοτάνων σαν…λουλούδια
Μπορείτε να αποθηκεύστε τα αρωματικά βότανά σας- τον μαϊντανό, τον άνηθο, το σέλινο, τον δυόσμο- σαν ένα μάτσο λουλούδια. Σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι με λίγα εκατοστά νερό. Αν τα σκεπάσετε και με μια σακούλα η διάρκεια ζωής τους θα παραταθεί ακόμη περισσότερο.
Κατάψυξη σε παγοθήκες
Εάν τα βότανά σας φαίνονται λίγο μαραζωμένα μπορείτε να τα καταψύξετε. Ψιλοκόψτε τα, βάλτε τα στον πάτο μιας παγοθήκης και γεμίστε μέχρι πάνω με νερό. Όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα να ξεπαγώσουν.
Το πάγωμα των “μαραμένων” φρούτων
Παγώστε οποιοδήποτε φρούτο που τείνει να μαραζώσει, θα γίνει ένα τέλειο smoothie αργότερα.
Αναβιώστε τι παλιό ψωμί με ψήσιμο
Ψήστε παλιό ψωμί στο φούρνο. Οταν μπαγιατέψει, περάστε το γρήγορα κάτω από τη βρύση και βάλτε το στο φούρνο για λίγα λεπτά. Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση του ψωμιού και θα βγει από το φούρνο αφράτο και φρέσκο.
Τυλίξτε το τυρί σας σε λαδόκολλα
Τυλίξτε το τυρί σας σε χαρτί ψησίματος, αντί μιας πλαστικής συσκευασίας. Μέσα σε ένα πορώδες υλικό, όπως το χαρτί ψησίματος ή η λαδόκολλα που «αναπνέει», επιτρέπει στο τυρί να μην σκληραίνει όπως όταν είναι εντελώς εκτεθειμένο στον αέρα.
“Κατεψυγμένο’ κρασί
Βάλτε το κρασί στην κατάψυξη. Αν δεν έχετε τελειώσει ένα μπουκάλι κρασί και δεν θέλετε να πάει χαμένο, παγώστε το σε μια παγοθήκη. Αυτό δημιουργεί τέλειες μερίδες για να τις προσθέσετε στο επόμενο στιφάδο ή στη σάλτσα, ή για να φτιάξετε σανγκρία.
Υγρασία: ο εχθρός της σαλάτας
Πλένετε τη σαλάτα μόνο όταν θέλετε να τη φάτε. Η υγρασία είναι ο εχθρός της πράσινης σαλάτας. Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε χόρτα, μην μπείτε στον πειρασμό να τα ξεπλύνετε αμέσως. Καλύτερα να τα τυλίξετε σε χαρτί κουζίνας. Τα ξεπλένετε όταν θέλετε να τα φάτε.
Μούρα σε διάλυμα ξυδιού
Ξεπλύνετε τα μούρα σε διάλυμα ξιδιού. Το πλύσιμό τους σε διάλυμα από τρία μέρη νερού και ένα μέρος ξίδι τα διατηρεί πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αρκεί να τα στεγνώσετε σωστά μετά το πλύσιμο και να τα αποθηκεύσετε σε μια πλαστικό δοχείο στρώνοντας μέσα του χαρτί κουζίνας.
Τυλίξτε τα κοτσάνια της μπανάνας σε μεμβράνη
Τυλίξτε μεμβράνη γύρω από τα κοτσάνια της μπανάνας. Οι μπανάνες παράγουν αέριο αιθυλένιο και αυτό επιταχύνει την ωρίμανση. Τυλίγοντας τα κοτσάνια σε μεμβράνη η παραγωγή αιθυλενίου επιβραδύνεται.
Διατηρήστε τραγανά τα καρότα και το σέλινο
Βάλτε μπαστουνάκια καρότου και σέλινου σε νερό. Για να τα διατηρήσετε τραγανά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κόψετε τα λαχανικά σε μπαστουνάκια και να τα αποθηκεύσετε σε όρθια θέση σε γυάλινα βάζα, εντελώς βυθισμένα στο νερό.