Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προειδοποίηση του FDA σε πολυεθνική εταιρεία αρτοποιίας να μην ισχυρίζεται ότι τα τρόφιμα της περιέχουν αλλεργιογόνα ενώ αυτό δεν ισχύει

ΑρχικήΟικιακάΑλλεργιογόνα ΤρόφιμαΠροειδοποίηση του FDA σε πολυεθνική εταιρεία αρτοποιίας να μην ισχυρίζεται ότι τα τρόφιμα της περιέχουν αλλεργιογόνα ενώ αυτό δεν ισχύει
spot_img

Ο FDA καλεί τη πολυεθνική εταιρεία αρτοποιίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί ετικέτες που αναφέρουν ότι τα προϊόντα της περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα αλλεργιογόνα, ενώ δεν περιέχουν.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων εξέδωσαν στις 25 Ιουνίου προειδοποίηση σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας στις ΗΠΑ, να σταματήσει να χρησιμοποιεί ετικέτες που αναφέρουν ότι τα προϊόντα του περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα αλλεργιογόνα, ενώ δεν περιέχουν.

Οι επιθεωρητές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων διαπίστωσαν ότι η Bimbo Bakeries USA – η οποία περιλαμβάνει μάρκες όπως Sara Lee, Oroweat, Thomas’, Entenmann’s και Ball Park buns and rolls – ανέφερε συστατικά όπως σουσάμι ή ξηρούς καρπούς δέντρων στις ετικέτες ακόμη και όταν δεν υπήρχαν στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA, τα προϊόντα αυτά είναι “παραποιημένα”, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι του FDA σε προειδοποιητική επιστολή που εστάλη στην έδρα της εταιρείας στο Χόρσαμ της Πενσυλβάνια νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να είναι αληθείς και όχι παραπλανητικές», ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Η προειδοποίηση ακολούθησε επιθεωρήσεις στα τέλη του περασμένου έτους σε εργοστάσια της Bimbo στο Φοίνιξ της Αριζόνα και στην Τοπίκα του Κάνσας, που παρασκευάζουν ψωμιά Sara Lee και Brownberry.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι του FDA ανέφεραν ότι η επισήμανση των αλλεργιογόνων δεν αποτελεί “υποκατάστατο” για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης στα εργοστάσια.

Οι συνήγοροι της μη κερδοσκοπικής ομάδας FARE, Food Allergy Research & Education, δήλωσαν ότι η εν λόγω επισήμανση “προσφέρει κακές υπηρεσίες” στα περίπου 33 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ με τροφικές αλλεργίες. Αυτοί οι καταναλωτές πρέπει να είναι συνεχώς ενήμεροι για τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις, δήλωσε ο Σουνγκ Πομπλέτε, διευθύνων σύμβουλος της FARE.

“Η κοινότητά μας βασίζεται στην ακριβή επισήμανση των προϊόντων για την υγεία και την ασφάλειά της”, δήλωσε ο Poblete σε ηλεκτρονικό μήνυμα. “Αυτά τα ευρήματα σχετικά με τα προϊόντα της Bimbo Bakeries υπονομεύουν την εμπιστοσύνη τους και περιορίζουν περαιτέρω τις επιλογές τους”.

Η Bimbo, ένας γίγαντας τροφίμων με έδρα την Πόλη του Μεξικού, χαρακτηρίζει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία αρτοποιίας στη χώρα. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν ότι «λαμβάνουν πολύ σοβαρά το ρόλο τους στην προστασία των καταναλωτών με ευαισθησία στα αλλεργιογόνα» και ότι αλληλογραφούν με τον FDA για την επίλυση του ζητήματος.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις ετικέτες στην Bimbo και σε άλλες εταιρείες ακολούθησαν έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2022, ο οποίος πρόσθεσε το σουσάμι στον κατάλογο των κύριων αλλεργιογόνων που πρέπει να αναγράφονται στις συσκευασίες.

Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο και δαπανηρό να κρατηθεί το σουσάμι σε ένα τμήμα ενός εργοστασίου αρτοποιίας μακριά από ένα άλλο, ορισμένες εταιρείες άρχισαν να προσθέτουν μικρές ποσότητες σουσαμιού σε προϊόντα που δεν περιείχαν προηγουμένως το συστατικό για να αποφύγουν την ευθύνη και το κόστος. Οι αξιωματούχοι του FDA δήλωσαν ότι αυτό παραβίαζε το πνεύμα, αλλά όχι το γράμμα, των ομοσπονδιακών κανονισμών.

Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Bimbo, άρχισαν να αναγράφουν αλλεργιογόνα όπως το σουσάμι στις ετικέτες ως “προφύλαξη” σε περίπτωση διασταυρούμενης μόλυνσης.

Οι αξιωματούχοι του FDA αναγνώρισαν την Τρίτη ότι οι δηλώσεις ότι ένα προϊόν “μπορεί να περιέχει” ορισμένα αλλεργιογόνα “θα μπορούσαν να θεωρηθούν αληθείς και όχι παραπλανητικές”. Οι αξιωματούχοι της Bimbo έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Ιουλίου για να προσδιορίσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση του προβλήματος – ή να εξηγήσουν γιατί η επισήμανση δεν παραβιάζει τα πρότυπα του FDA.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο