Μια γαλλική δοκιμή σε 10 αντιρυτιδικούς ορούς αποκάλυψε απογοητευτικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις υποσχέσεις, με κακή αποτελεσματικότητα στις ρυτίδες και τα πόδια της χήνας.
Λίγες σταγόνες και έρχεται το θαύμα κατά των ρυτίδων και υπέρ της νεανικής, φρέσκιας και φωτεινής επιδερμίδας λένε στις διαφημίσεις… Και οι καταναλωτές πληρώνουν αδρά προσδοκώντας σε αυτό το θαύμα…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με… φλάντζα από τσόχα (!) σε γνωστή αλυσίδα fast food – Καταγγελία πελάτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρώμε ζυμαρικά και σοκολάτα με υπολείμματα κατσαρίδας! «Είναι προτιμότερο από το να τρώμε φυτοφάρμακα», λένε οι επιστήμονες
Το γαλλικό περιοδικό 60 Millions de consommateurs έλεγξε στο εργαστήριο 10 από τους πιο γνωστούς ορούς κατά των ρυτίδων που πωλούνται στα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών, φυσικά και διαδικτακά, για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους. Τα περισσότερα προϊόντα αποδείχθηκαν μάλλον απογοητευτικά σε σύγκριση με τις υποσχέσεις, με μικρή σημαντική αντικειμενική αποτελεσματικότητα στις ρυτίδες και στη λεγόμενη περιοχή των ποδιών της χήνας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση ψωμιού από μεγάλη αλυσίδα φούρνων – Οι τρεις λόγοι που το έκαναν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Eίμαι γιατρός και δε θα έβαζα ποτέ αυτά τα τρόφιμα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ για να μειώσω τον κίνδυνο καρκίνου»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν πάει το μυαλό σας: Ο απίστευτος τρόπος για να διατηρήσετε το τυρί φρέσκο για περισσότερο!
Οι αντιρυτιδικοί ισχυρισμοί βασίζονται στην παρουσία δραστικών συστατικών, όπως ρετινόλη, το υαλουρονικό οξύ, η νιασιναμίδη και η βιταμίνη C. Προσοχή όμως, για παράδειγμα, με ορούς με βάση τη ρετινόλη που δεν πρέπει να επικαλύπτονται με άλλα αντιρυτιδικά προϊόντα που περιέχουν τα ίδια ενεργά συστατικά (ρετινόλη ή παράγωγά της (για παράδειγμα, γλυκινόλη).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ποια χώρα από αύριο θα «τρώνε» πρόστιμο οι διευθυντές των σχολείων που δεν παρέχουν στα παιδιά υγιεινές τροφές;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε τακτικά σπόρους Chia;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Πρόσθεσε αυτό το συστατικό για τέλεια γεύση και υφή στο σπιτικό κέικ» – Συμβουλή σεφ ζαχαροπλαστικής
Εκτός από αυτήν την προειδοποίηση ρετινόλης, οι μεμονωμένοι αντιρυτιδικοί οροί είναι ασφαλείς, αρκεί να ακολουθείτε τις προφυλάξεις χρήσης που αναφέρονται στη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της περιοχής των ματιών, της εφαρμογής τη νύχτα και της μη παραμονής στον ήλιο. Κατά τα άλλα, είναι ευχάριστα στη χρήση (σύμφωνα με αυτούς που τα έχουν δοκιμάσει) και μπορούν να βελτιώσουν την όψη του δέρματος, αλλά η αντιρυτιδική τους δράση παραμένει αμφισβητήσιμη. Αξίζει λοιπόν να επενδύσουμε μεγάλα ποσά σε αυτά τα προϊόντα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άρρωστο! Σχολικός φύλακας μόλυνε με σωματικά υγρά και προϊόντα καθαρισμού τα τρόφιμα που προορίζονταν για τους μαθητές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανία και διπολική διαταραχή παρουσιάζουν τα παιδιά που περνούν ώρες μπροστά σε οθόνη – Καμπανάκι κινδύνου από επιστήμονες
Κακή απόδοση, χωρίς αποτέλεσμα
Ας δούμε αναλυτικά τι προέκυψε από το τεστ που έγινε με την εφαρμογή των ορών για 28 ημέρες στα μισά πρόσωπα των συμμετεχόντων, με σεβασμό στις μεθόδους που υποδεικνύουν οι κατασκευαστές σε ποσότητες και χρόνους, συμπεριλαμβανομένης της επακόλουθης εφαρμογής μιας ενυδατικής κρέμας (Nivea). Οι εικόνες της περιοχής των ποδιών της χήνας μας επέτρεψαν να συγκρίνουμε την ανακούφιση του δέρματος πριν και μετά τη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις οργανοληπτικές ιδιότητες (υφή, χρώμα, οσμή), την άνεση στη χρήση, την αντιληπτή απόδοση όσον αφορά την λείανση και το αντιρυτιδικό αποτέλεσμα, αλλά και άλλες υποκειμενικές παραμέτρους όπως η φωτεινότητα και οι ατέλειες. Η αξιολόγηση της σύνθεσης των προϊόντων πραγματοποιήθηκε με βάση τη λίστα των συστατικών, που αναφέρεται στη συσκευασία, η οποία εξετάστηκε σε σχέση με τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, οδηγώντας στον υπολογισμό ενός Cosméto’Score που αναπτύχθηκε από την Inc (National Institute of Consumerism).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθηματικά με… γεύση πίτσας: Ο πρωτότυπος τρόπος που βρήκε μια δασκάλα για να διδάξει τα κλάσματα (Video)
Αξιολογώντας αντικειμενικά τη μείωση του αριθμού και του βάθους των ρυτίδων στην περιοχή του περιγράμματος των ματιών, οι οροί δεν έδειξαν ανώτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με άλλα αντιρυτιδικά προϊόντα που έχουν ήδη δοκιμαστεί . Μόνο οι οροί Typology και Vichy , που ήρθαν πρώτοι και δεύτεροι αντίστοιχα στο τεστ, ξεχώρισαν θετικά σε αυτά τα δύο κριτήρια. Εκτός από ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα εξομάλυνσης, ο ορός Typology έχει καλό Cosméto’Score, λογική τιμή και τη σημαντικότερη αποτελεσματικότητα του πάνελ για το αντιρυτιδικό κριτήριο.
Τα άλλα προϊόντα δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα αυτού του τύπου παρά τις διαφημιστικές υποσχέσεις : αποτέλεσμα ανανέωσης σε 7 ημέρες και νέο δέρμα σε ένα μήνα για τον ορό SVR, συσφικτική δράση σε 15 ημέρες για τον ορό Avène, μείωση των λεπτών γραμμών σε δύο εβδομάδες ( Kiehl’s ), μείωσε ορατά τις ρυτίδες κατά 13% μετά από 28 ημέρες για τον ορό Sephora .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σάπια κρέατα, μολυσμένα μανιτάρια και παγωτά και σπόροι με έντομα σε εστιατόριο πολυτελούς ξενοδοχείου
Οι παραγωγοί παίζουν με την «αντίληψη» των καταναλωτών
Ωστόσο, η υποκειμενική αντίληψη της αποτελεσματικότητας που αναφέρεται στα ερωτηματολόγια έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα εργαστηριακά αποτελέσματα – ένα σύνηθες φαινόμενο σε αυτόν τον τύπο δοκιμών. Παρόλο που το αντιρυτιδικό αποτέλεσμα δεν είναι εμφανές, οι συμμετέχοντες στο τεστ δήλωσαν ικανοποιημένοι ήδη μετά τη δέκατη έκτη μέρα με τον ορό Typology . Και μάλιστα, οι εταιρείες καλλυντικών τείνουν να δίνουν έμφαση στα ποσοστά ικανοποίησης των καταναλωτών στα ερωτηματολόγια και όχι στα επιστημονικά δεδομένα, ειδικά όταν η περίοδος αξιολόγησης είναι μεγαλύτερη.
Μια περίεργη πτυχή αφορά τον ορό Sephora , ο οποίος κατετάγη έβδομος στη δοκιμή: η σύνθεση που αναφέρεται στον ιστότοπο διαφέρει από αυτή που αναφέρεται στη συσκευασία του ελεγχόμενου προϊόντος (απουσία bakuchiol , μόνο τέσσερα κοινά συστατικά). Λάθος ή στρατηγική; Η μάρκα δεν απάντησε σε αίτημα για διευκρίνιση.
Αν και δεν εξαλείφουν τις ρυτίδες, οι οροί ανταποκρίνονται σε άλλες προσδοκίες . Οι συμμετέχοντες στο τεστ τα βρήκαν εύκολα στην εφαρμογή και ευχάριστα στη χρήση όσον αφορά την υφή και το άρωμα. Αντιλήφθηκαν το δέρμα τους ως πιο ενυδατωμένο, τονωμένο, λαμπερό και με λιγότερες ατέλειες. Ωστόσο, η αντιρυτιδική αποτελεσματικότητα έλαβε αρνητικές βαθμολογίες, ακόμη και στα ερωτηματολόγια, επηρεάζοντας την αξία για τα χρήματα όταν αποκαλύφθηκε το κόστος των ορών στο τέλος του τεστ.
Από αυτή την άποψη, τα πιο απογοητευτικά προϊόντα ήταν τα Vichy και Filorga , ενώ τα καλύτερα ήταν τα Kiehl’s, Avène και Typology .
Σύμφωνα με την Dr. Martine Baspeyras , δερματολόγο και πρόεδρο της Γαλλικής Εταιρείας Αισθητικής στη Δερματολογία, « η αναμονή επίδρασης στις ρυτίδες, ειδικά στις γραμμές έκφρασης, είναι υπερβολική για αυτόν τον τύπο προϊόντος . Ωστόσο, μπορούν να δώσουν μια πιο υγιή, πιο σφριγηλή και φωτεινή εμφάνιση στο δέρμα. Λίγο σαν προϊόντα κατά των κηλίδων, που φωτίζουν αλλά δεν εξαφανίζουν».
Μετά το νερό, το πιο παρόν συστατικό είναι το υαλουρονικό οξύ
Στη σύνθεση των ορών, όλοι εκτός από το Kiehl’s έχουν ως πρώτο συστατικό το νερό , το οποίο ορισμένες μάρκες προωθούν ως το κύριο δραστικό συστατικό ( ιαματικό νερό της Avène ή La Roche-Posay, ηφαιστειακό νερό Vichy ). Ανάμεσα στα βασικά συστατικά ξεχωρίζει το υαλουρονικό οξύ, που υπάρχει σε 6 ορούς ( Avène, Caudalie, Filorga, Kiehl’s, La Roche-Posay και Lierac) σε διάφορες μορφές. Ανάλογα με το μοριακό του βάρος, μπορεί να διεισδύσει περισσότερο ή λιγότερο βαθιά στο δέρμα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το υαλουρονικό οξύ έχει ενυδατικές, γεμάτες, συσφιγκτικές, λειαντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και βελτιώνει τη λάμψη του δέρματος. Επιπλέον, δεν έχει γνωστές τοξικές επιδράσεις στην υγεία ή στο περιβάλλον. Το Caudalie το συνδυάζει με vegan κολλαγόνο και ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό.
Να είστε προσεκτικοί με τη δόση ρετινόλης
Μεταξύ των βιταμινών που υπάρχουν περισσότερο στους ορούς που δοκιμάστηκαν βρίσκουμε τη Β3 ( νιασιναμίδη ), που χρησιμοποιείται για τις αντιρυτιδικές και αντικηλιδώδεις ιδιότητές της, και την Α ( ρετινόλη, οξικός ρετινυλεστέρας ή παλμιτικός ρετινυλεστέρας ). Η ρετινόλη έχει τα ίδια οφέλη με τη νιασιναμίδη, αλλά με ορισμένα μειονεκτήματα: μπορεί να είναι αναπαραγωγικά τοξική, ερεθιστική ή αφυδατωτική και το πιο σημαντικό, αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στις ακτίνες UV . Για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται μόνο το βράδυ . Η La Roche-Posay συνιστά «να εφαρμόζετε προστασία SPF μεγαλύτερη από 15 το πρωί, να μην εκτίθεστε οικειοθελώς στον ήλιο και να μην το συνδυάζετε με άλλα προϊόντα με βάση τη ρετινόλη».
Για τον περιορισμό των κινδύνων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει μέγιστο όριο 0,3% στα προϊόντα προσώπου , το οποίο θα καταστεί υποχρεωτικό από την 1η Νοεμβρίου 2025 για τα νέα προϊόντα και από την 1η Μαΐου 2027 για εκείνα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.
Πολλές μάρκες επικεντρώνονται στους ισχυρισμούς φυσικότητας: 99% φυσικά συστατικά για την Typology και τη Lierac, 98% για την Caudalie, 96% για τα Sephora. Ωστόσο, το «φυσικό» δεν σημαίνει αυτόματα πιο ασφαλές. Οι δηλώσεις «χωρίς» είναι λιγότερο συχνές επειδή είναι δύσκολο να τις σεβαστούμε. Η Caudalie , για παράδειγμα, διαφημίζει τον ορό της ως «χωρίς parabens, φαινοξυαιθανόλη, ορυκτέλαια, PEGs, σιλικόνες και συστατικά ζωικής προέλευσης». Ωστόσο, ισχυρισμοί όπως “χωρίς paraben” και “χωρίς φαινοξυαιθανόλη” δεν επιτρέπονται καθώς ενδέχεται να υποτιμήσουν τα εγκεκριμένα συστατικά.
Η κατάταξη των αντιρυτιδικών ορών μετά τον έλεγχο. Προσοχή: Τα καλύτερα δε σημαίνουν ότι κάνουν αυτό που υπόσχονται απλά είναι λιγότερο χειρότερα από τα υπόλοιπα!
- Typology
- Vichy
- Filorga
- SVR
- Lierac
- Avène
- Sephora
- Kiehl’s
- Caudalie
- La Roche-Posay