Ποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.
Το να είσαι ηγέτης στη βιομηχανία, πολιτικός ή διασημότητα δεν θα σε κάνει αυτόματα απατεώνα. Ωστόσο, οι πιθανότητες απιστίας είναι σημαντικά υψηλότερες μεταξύ των πιο ισχυρών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior .
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Reichman στην Herzliya του Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ με έδρα τις ΗΠΑ διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων και ανακάλυψαν ότι η δυναμική εξουσίας παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθάνονται και συμπεριφέρονται οι άνθρωποι όταν πρόκειται να είναι πιστοί στους συζύγους τους ή στις μακροχρόνιες σχέσεις τους.
Γιατί; Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι το αίσθημα και το να γίνονται αντιληπτοί ως ισχυροί μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο σίγουροι και δικαιωμένοι – και πιθανό να ενεργούν πιο παρορμητικά. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κατέχουν σχετικά μεγαλύτερους βαθμούς δύναμης έχουν περισσότερες δυνατότητες να επηρεάσουν, να αλλάξουν ή να ελέγξουν ένα άλλο άτομο ή, αντίθετα, να αντισταθούν στις προσπάθειες κάποιου άλλου να τους επηρεάσει.
Η νέα μελέτη προσθέτει στην υπάρχουσα έρευνα εφαρμόζοντάς την ειδικά σε στενές σχέσεις, διαπιστώνοντας ότι όσοι αισθάνονται πιο δυνατοί εξαρτώνται λιγότερο από τους άλλους, σκέφτονται περισσότερο τον εαυτό τους και είναι πιο σίγουροι ότι οι άλλοι τους βρίσκουν επιθυμητούς.
«Σε μια ρομαντική σχέση, αυτές οι δυναμικές δύναμης μπορεί να οδηγήσουν τον πιο ισχυρό σύντροφο να πιστεύει ότι “φέρνει περισσότερα στο τραπέζι” από τον λιγότερο ισχυρό σύντροφό του», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Gurit Birnbaum , καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Reichman. «Οι πιο ισχυροί μπορεί να το δουν αυτό ως σημάδι ότι έχουν περισσότερες επιλογές έξω από τη σχέση και είναι πιο επιθυμητοί σύντροφοι γενικά».
- Δείτε ακόμη: Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών
Τέσσερα τεστ δυναμικής ισχύος σχέσεων
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά τεσσάρων μελετών για να ελέγξουν πώς οι αντιλήψεις για τη δύναμη της σχέσης επηρεάζουν το ενδιαφέρον ενός ατόμου για εναλλακτικούς συντρόφους. Επιστράτευσαν συμμετέχοντες που είχαν μονογαμικές, ετεροφυλόφιλες σχέσεις τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Στις Μελέτες 1 και 2, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε χειραγώγηση εξουσίας και στη συνέχεια περιέγραψαν μια σεξουαλική φαντασίωση ή αξιολόγησαν φωτογραφίες ελκυστικών αγνώστων. Οι μελέτες 3 και 4 χρησιμοποίησαν μεθόδους αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο και καθημερινές εμπειρίες για να εξετάσουν τους μηχανισμούς που διέπουν τη σχέση μεταξύ εξουσίας και εξωδυαδικών επιθυμιών.
- Δείτε επίσης: 10 τροφές που μπορούν να σε γεράσουν πιο γρήγορα
Η καταστροφική πλευρά της εξουσίας
Σε όλες τις τέσσερις μελέτες, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι αντιλήψεις για το επίπεδο δύναμης μέσα σε μια σχέση επηρέαζε σημαντικά το ενδιαφέρον ενός ατόμου για άλλους πιθανούς συντρόφους – συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών φαντασιώσεων, των επιθυμιών και των αλληλεπιδράσεων στην πραγματική ζωή. Δηλαδή, οι άνθρωποι που πίστευαν ότι είχαν περισσότερη δύναμη στη σχέση τους, ενδιαφέρονταν περισσότερο για τους άλλους ως πιθανούς συντρόφους.
«Όσοι έχουν υψηλότερη αίσθηση δύναμης μπορεί να αισθάνονται κίνητρο να αγνοήσουν τη δέσμευσή τους στη σχέση και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες για βραχυπρόθεσμες σχέσεις ή δυνητικά άλλους, πιο καινοτόμους συντρόφους, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία», λέει ο συν-συγγραφέας Harry Reis , καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.
Οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο δυνατοί στη σχέση τους έτειναν να βαθμολογούν την αξία τους ως συντρόφου υψηλότερη από την αξία του συντρόφου τους, κάτι που θα μπορούσε να γίνει καταστροφικό.
«Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ισχυροί και πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες επιλογές σχέσης από τον τρέχοντα σύντροφό τους και μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να δώσουν προσοχή σε άλλες πιθανώς πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές», λέει ο Reis και προσθέτει πως «Η πίστη ότι έχουν άλλες επιλογές, όπως άλλοι πιθανοί σύντροφοι, μπορεί να αποδυναμώσει τη δέσμευσή τους στην τρέχουσα σχέση τους».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.