cibum team
Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα παραγωγής σε όλο τον κόσμο. Είτε ωμό στη σαλάτα, είτε στο τζατζίκι ή σε χυμούς -είτε ακόμα και σαν μάσκα προσώπου, με απίθανα αποτελέσματα ομολογουμένως- το αγγούρι, αρέσει σε άλλους λίγο σε άλλους πολύ, όμως όλοι τα έχουμε γευθεί απολαμβάνοντας την δροσιά και την ουδέτερη γεύση τους – αν και τα αγγούρια από μποστάνι στο χωριό, κάθε άλλο παρά ουδέτερη γεύση έχουν-. Ψάχνοντας όμως σε διατριβές, και επιστημονικές δημοσιεύσεις, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία απρόσμενη πραγματικότητα. Οι απόψεις για το εάν το ταπεινό αγγούρι είναι φρούτο ή λαχανικό διίστανται! Και το ζήτημα ξεκινάει από το ποιος καλείται να απαντήσει στην ερώτηση: Ένας βοτανολόγος που χρησιμοποιεί τον επιστημονικό ορισμό ή ένας διατροφολόγος, σεφ, ή μάγειρας που θα επικαλεστεί γαστρονομικό ορισμό.
Βοτανική ταξινόμηση: Τα αγγούρια είναι φρούτα.
Ένας βοτανολόγος θα χρησιμοποιούσε τη βοτανική ταξινόμηση, η οποία βασίζεται στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του φυτού, όπως η δομή, η λειτουργία και η οργάνωση του. Ως εκ τούτου, από βοτανική άποψη, ένα «φρούτο» είναι το προϊόν που φέρει τους σπόρους που αναπτύσσονται στην ωοθήκη ενός ανθοφόρου φυτού ή, με άλλα λόγια, η κατάταξη ενός φυτού στην κατηγορία των φρούτων θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο το φυτό διαδίδει τους σπόρους του. Ένας βοτανικός καρπός θα έχει τουλάχιστον έναν σπόρο και θα μεγαλώνει από το άνθος του φυτού. Λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον ορισμό, τα αγγούρια ταξινομούνται ως φρούτα επειδή περιέχουν μικροσκοπικούς σπόρους στη μέση και αναπτύσσονται από το λουλούδι του φυτού αγγουριού.
Ένα λαχανικό από βοτανική άποψη από την άλλη πλευρά, δεν έχει καθορισμένο ορισμό, αλλά είναι περισσότερο ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις άλλες βρώσιμες πτυχές του φυτού, των ριζών, των στελεχών και των φύλλων.
Έτσι, εάν έπρεπε να βάλουμε ετικέτα, θα ταξινομούσαμε τα τρόφιμα όπως τα μήλα, τις φράουλες και τα ροδάκινα ως φρούτα συμπεριλαμβανομένων των αγγουριών!