Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 Βήματα για να μειώσετε τη ζάχαρη χωρίς να το καταλάβετε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία4 Βήματα για να μειώσετε τη ζάχαρη χωρίς να το καταλάβετε
spot_img

Η μείωση της ζάχαρης μπορεί να γίνει αργά και σταθερά χωρίς να νιώσετε την έλλειψή της

Οι ενδορφίνες και η αίσθηση ευφορίας που παίρνουμε από την κατανάλωση ζάχαρης είναι και ο λόγος που αποζητάμε ζαχαρούχα τρόφιμα όταν αισθανόμαστε στεναχωρημένοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα οι άνθρωποι καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα ζάχαρης από αυτό που πρέπει σύμφωνα με τις συνιστώμενες δοσολογίες (20 με 30 γραμμάρια την ημέρα). Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την παχυσαρκία, αλλά και με ασθένειες που έχουν να κάνουν με την καρδιά. Ωστόσο, το να μειώσει κανείς τη ζάχαρη δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς η ζάχαρη είναι «κρυμμένη» σε πολλά είδη της καθημερινότητάς μας, όπως ψωμί ή ζυμαρικά.

Το να κόψει κανείς τη ζάχαρη «μαχαίρι» δεν αποτελεί τη μόνη λύση, σύμφωνα με  τον Διευθύνων Σύμβουλο της One Year No Beer, Ruari Fairbains, αναφέρει η Mirror. Αντίθετα, μπορεί να γίνει με αργά, αλλά σταθερά βήματα. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που θα κάνουν αυτή σας την προσπάθεια λίγο πιο εύκολη.

Καλός ύπνος

Ένας καλός ύπνος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Σε μια μελέτη για τον ύπνο, μάλιστα, αναφέρθηκε πως όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κύτταρα που ήταν λιγότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη ή να έχουν πλήρη διαβήτη. Συνήθως, τα σάκχαρα του σώματός μας αυξάνονται μεταξύ 4 π.μ. και 8 π.μ., αντικατοπτρίζοντας τον υγιή κύκλο εγρήγορσης ενός τυπικού προτύπου ύπνου. Ωστόσο, εάν το σώμα δεν είναι πλήρως ξεκούραστο ή είναι συνηθισμένο σε ένα πρωινό πλούσιο σε ζάχαρη, μπορεί να προξενήσει αίσθημα κούρασης, κάτι στο οποίο συμβάλλει ο καλός ύπνος.

Λιγότερο αλκοόλ

Η λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ένας ακόμη τρόπος για να μειώσετε την περιεκτικότητά σας σε ζάχαρη. Σύμφωνα με έρευνες, τα αλκοολούχα ποτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% των ατόμων ηλικίας 30 έως 64 ετών στην ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν ορισμένα ποτά που χρησιμοποιούν τόσο προστιθέμενη ζάχαρη όσο και φυσική ζάχαρη ως μέρος της διαδικασίας ζύμωσης, όπως η μπύρα και ο μηλίτης, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τη ζάχαρη αν είναι φαν των συγκεκριμένων. Τα κοκτέιλ αποτελούν, επίσης, μια κακή επιλογή, καθώς οι χυμοί και τα σιρόπια που περιέχουν είναι πηγές πρόσθετης ζάχαρης, οπότε προτιμάτε όσο το δυνατόν πιο αμιγές αλκοόλ, όπως κρασί, ουίσκι ή βότκα. Το αλκοόλ μπορεί, ακόμη, να προξενήσει επιπρόσθετη όρεξη για παχυντικά φαγητά, κάτι που είναι εξίσου καλό να προσέχει κανείς. Οπότε πιείτε, αλλά με μέτρο!

Εναλλακτικές με λιγότερη ζάχαρη (ή καθόλου)

Μια  εύκολη αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας είναι να επιλέγετε  εναλλακτικές λύσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη σε αρκετά τρόφιμα και ποτά. Για παράδειγμα, επιλέξτε σοκολάτα με στέβια αντί για ζάχαρη ή αναψυκτικά με φυσικά γλυκαντικά και τις light εκδοχές τους. Μακροπρόθεσμα, μπορείτε να κάνετε και άλλες επιλογές σε πιο υγιεινά σνακ, όπως ρυζογκοφρέτες αντί για κράκερ, τα οποία περιέχουν ζάχαρη.

Να διαβάζετε καλά τις ετικέτες

Η επισήμανση των τροφίμων αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για το τι τρώτε, συμπεριλαμβανομένης και της περιεκτικότητας ενός προϊόντος σε ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε προϊόντα με μηδενική ζάχαρη, μπορείτε να κάνετε την πιο υγιεινή επιλογή και να ρίξετε μια ματιά πίσω από τους ισχυρισμούς μιας εταιρείας για χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με τα ονόματα, καθώς υπάρχουν πολλά που στην πραγματικότητα σημαίνουν ζάχαρη, όπως για παράδειγμα, σακχαρόζη, γλυκόζη και άλλες λέξεις που τελειώνουν σε «όζη».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα