Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλάτι στα φάρμακα: Κόκκινος συναγερμός για την υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑλάτι στα φάρμακα: Κόκκινος συναγερμός για την υγεία
spot_img

Μόνο μικρές δόσεις φαρμάκων, για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, μπορεί να υπερβαίνουν τη μέγιστη ημερήσια πρόσληψη αλατιού.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το αλάτι κάνει κακό και δεν πρέπει να τρώμε πολύ. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι διαλυτές εκδόσεις πολλών φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή περιέχουν νάτριο, το οποίο αποτελεί το επιβλαβές συστατικό στο αλάτι. Τέτοια φάρμακα περιλαμβάνουν παρακεταμόλη και άλλα παυσίπονα, φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, φάρμακα για την καούρα και τη δυσπεψία και συμπληρώματα βιταμινών.

Βάσει των ευρημάτων μιας έρευνας που παρατίθεται από το Which UK, μια ημερήσια δόση πολλών από αυτά θα μπορούσε να μας οδηγήσει άθελά μας να υπερβούμε το μέγιστο στόχο των 6 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα (ισούται με ένα κουταλάκι του γλυκού). Για παράδειγμα, τα έξτρα διαλυτά δισκία δημοφιλούς παυσίπονου περιέχουν το ισοδύναμο 1,2 g αλατιού ανά δισκίο. Η μέγιστη ημερήσια δόση των οκτώ δισκίων αντιστοιχεί σε 9,6 g αλατιού. Για αυτό συνιστάται να ελέγχετε τις ετικέτες των φαρμάκων σας για τις ποσότητες χλωριούχου νατρίου ή διττανθρακικού νατρίου ή\και να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας εάν αξίζει να αλλάξετε σε μια ποικιλία χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται στα τρόφιμα που αγοράζουμε. Παρότι πολλές κυβερνήσεις στο εξωτερικό έχουν συστήσει σε εταιρείες παραγωγής φαγητού τη μείωση του αλατιού, αλλά προς το παρόν μόνο εθελοντικά, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετικό παλαιότερο δημοσίευμα, υπάρχουν τρόποι να μειώσει κανείς το αλάτι στην καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει τα τρόφιμά του σε αντίστοιχα με χαμηλό νάτριο.  Αν και μπορεί να παρατηρήσετε τη διαφορά στην αρχή, μετά από μερικές εβδομάδες οι γευστικοί σας κάλυκες θα προσαρμοστούν και δεν θα μπορείτε πλέον να διακρίνετε τη διαφορά. Απλά να είστε προσεκτικοί με τις ετικέτες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελίες στο cibum για απάτες σε ελληνικά σούπερ μάρκετ

Παραπλανητικές προσφορές και ψευδείς εκπτώσεις.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα