Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλλεργία στα οστρακοειδή σε παιδιά – Επιστημονική ανασκόπηση

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΑλλεργία στα οστρακοειδή σε παιδιά – Επιστημονική ανασκόπηση
spot_img

Επιδημιολογία, παθογένεια, κλινικά συμπτώματα, διάγνωση και διαχείριση των αλλεργιών στα οστρακοειδή, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά.

Ανεπιθύμητη αντίδραση στα θαλασσινά έχει βιώσει περίπου το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά δυστυχώς αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις αυξάνονται ραγδαία.

Επιστημονική πολυεθνική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutriens στο Ειδικό Θέμα Προκλήσεις της Αλλεργίας Γάλα, Αυγά και Τροφική Αλλεργία στην Πρώιμη Ηλικία, περιγράφεται η επιδημιολογία, η παθογένεια, τα κλινικά σημεία και συμπτώματα, η διάγνωση και η διαχείριση των αλλεργιών στα οστρακοειδή, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά. Στη μελέτη, οι ερευνητές επανεξετάζουν μελέτες που συμπεριέλαβαν παιδιά από διάφορες χώρες στην αξιολόγησή τους για την αλλεργία στα οστρακοειδή.

Τα οστρακοειδή είναι μια από τις πιο αλλεργιογόνες ομάδες τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει επίσης γάλα, αυγό, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, ψάρια, σιτάρι και σόγια. Στην Ευρώπη, σε μια συστημική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, ο επιπολασμός της αυτοαναφερόμενης αλλεργίας στα οστρακοειδή σε παιδιά ηλικίας 2-17 ετών βρέθηκε να είναι 1,3%.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στα οστρακοειδή μπορούν να ταξινομηθούν σε διάφορες ομάδες, όπως Ανοσολογικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργικών αντιδράσεων IgE (αμέσως μετά την κατάποση) και μη IgE (εμφάνιση μετά από έως 48 ώρες) και μη ανοσολογικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών αντιδράσεων και της τροφικής δυσανεξίας. 

Όπως αναφέρει η ανασκόπηση, στη μελέτη EuroPrevall-iFAAM, συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Πολωνία, Ισλανδία και Λιθουανία). Εδώ, οι αλλεργίες στα μαλακόστρακα επηρέασαν το 0,2% των παιδιών δημοτικού.

Η κλινική εκδήλωση της αλλεργίας στα οστρακοειδή σε παιδιά και ενήλικες ποικίλλει ευρέως. Μια παιδιατρική μελέτη που αξιολόγησε παιδιά με αλλεργία στις γαρίδες διαπίστωσε ότι τα παιδιά υπέφεραν συχνότερα από δερματικές κλινικές εκδηλώσεις και λιγότερο με αναφυλαξία σε ποσοστό 70% και 12%, αντίστοιχα. Συγκριτικά, οι ενήλικες ασθενείς με αλλεργία στα οστρακοειδή έχουν συχνά στοματοφαρυγγικά συμπτώματα όπως πρησμένα χείλη, σφίξιμο στο λαιμό και φαγούρα στο στόμα.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) που εμφανίζονται εντός σχεδόν δύο ωρών μετά την κατανάλωση οστρακοειδών σε παιδιά εκδηλώνονται ως κνίδωση, αγγειοοίδημα, ναυτία και αναπνευστικά προβλήματα, όπως βρογχόσπασμος, οίδημα λάρυγγα και αναφυλαξία. Οι αντιδράσεις που δεν προκαλούνται από IgE, οι οποίες αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο στα παιδιά, συνήθως εκδηλώνονται αρκετές ημέρες μετά την έκθεση σε αλλεργιογόνο και περιλαμβάνουν σύνδρομο εντεροκολίτιδας που προκαλείται από πρωτεΐνες τροφίμων (FPIES), αλλεργική πρωκτοκολίτιδα που προκαλείται από πρωτεΐνες τροφίμων (FPIAP) και εντεροπάθεια που προκαλείται από πρωτεΐνες τροφίμων (FPE).

Οι ερευνητές παραθέτουν σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση της αλλεργίας στα οστρακοειδή σε παιδιά και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες παγκοσμίως. Υπάρχει αυξανόμενη βιβλιογραφία για τη διάγνωση και τη διαχείρισή της. Ωστόσο, λείπουν στοιχεία σχετικά με τον παιδιατρικό πληθυσμό. Η βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας είναι απαραίτητη και οι in vitro προσδιορισμοί αντιπροσωπεύουν πολλά υποσχόμενα εργαλεία για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες με μεγάλες ομάδες πριν από την ενσωμάτωσή τους στις κλινικές. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η γνώση που αποκτήθηκε σχετικά με την αναγνώριση των μοριακών χαρακτηριστικών διαφορετικών αλλεργιογόνων οστρακοειδών βελτίωσε τη διάγνωση και τον πιθανό σχεδιασμό της ανοσοθεραπείας αλλεργιογόνων για την αλλεργία στα οστρακοειδή. Δυστυχώς, οι ανοσοθεραπευτικές μελέτες και ορισμένα διαγνωστικά εργαλεία εξακολουθούν να είναι περιορισμένα σε ερευνητικό πλαίσιο και πρέπει να επικυρωθούν πριν εφαρμοστούν στην κλινική πράξη. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο