Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρώπη μπαίνει δυναμικά στην ασφάλεια τροφίμων με AI και Big Data

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ευρώπη μπαίνει δυναμικά στην ασφάλεια τροφίμων με AI και Big Data
spot_img

Έγκαιρη ανίχνευση κινδύνων τροφίμων με το πρόγραμμα HOLiFOOD.

Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι στην τροφική αλυσίδα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την καθημερινή μας ζωή. Πώς μπορούν η βιομηχανία τροφίμων και οι αρχές να αξιοποιήσουν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα στο μέλλον για να βελτιώσουν τόσο την ασφάλεια, την υγιεινή όσο και τη βιωσιμότητα των τροφίμων μας; Το νέο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο HOLiFOOD απαντά σε αυτό το ερώτημα χρησιμοποιώντας AI και Big Data για την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης που θα προστατεύουν τους καταναλωτές από κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων. Το νέο πρόγραμμα φιλοδοξεί να μετατρέψει το πλαίσιο ανάλυσης κινδύνου από αντιδραστικό σε προληπτικό, για να υποστηρίξει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ασφαλές σύστημα τροφίμων. 

Το HOLiFOOD, το οποίο σημαίνει «Ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κινδύνων των συστημάτων τροφίμων σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον», είναι ένα τετραετές έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe. Το έργο στοχεύει στη βελτίωση του πλαισίου ολοκληρωμένης ανάλυσης κινδύνου ασφάλειας τροφίμων (RA) στην Ευρώπη για την υποστήριξη της έγκαιρης ανίχνευσης των κινδύνων τροφίμων στην τροφική αλυσίδα για ένα ασφαλές και βιώσιμο σύστημα τροφίμων. 

“Το έργο HOLiFOOD στοχεύει να βελτιώσει το πλαίσιο για την ανάλυση κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσει τα υψηλά πρότυπα της Ευρώπης για την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ θα προωθήσει την ασφαλή και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων .” είπε ο Καθ. Δρ. Ine van der Fels, συντονιστής του HOLiFOOD από το Πανεπιστήμιο & Έρευνα του Wageningen.  

Τα συστήματα τροφίμων χρειάζονται επειγόντως μια ολιστική προσέγγιση  

Καθώς τα συστήματα τροφίμων απειλούνται παγκοσμίως από άνευ προηγουμένου προκλήσεις, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μεταμορφωθεί το σύστημα τροφίμων ώστε να παρέχεται επαρκής, οικονομικά προσιτή και υγιεινή τροφή για όλους. Νέα εργαλεία όπως η αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους (RBA) έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την παροχή καθοδήγησης σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τη θέσπιση νέων πολιτικών (EFSA, 2010) διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών από αναδυόμενους κινδύνους.   

Το έργο HOLIFOOD θα ενσωματώσει την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους και τις εκτιμήσεις κόστους-οφέλους σε ένα «ολιστικό» πλαίσιο ανάλυσης κινδύνου. Σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία μεγάλων δεδομένων, αυτό το πλαίσιο θα υποστηρίξει τον έγκαιρο εντοπισμό των αναδυόμενων κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων στο σύστημα τροφίμων. Αυτό θα επιτρέψει στις αρχές ασφάλειας τροφίμων να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο το περιβάλλον (κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό) εντός του οποίου παράγονται τα τρόφιμα.  

Δημητριακά, όσπρια και πουλερικά – πώς μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τροφίμων σε αυτές τις τροφικές αλυσίδες;  

Τρεις επιλεγμένες αλυσίδες εφοδιασμού – δημητριακά (καλαμπόκι), όσπρια (φακές) και πουλερικά (κρέας κρεατοπαραγωγής) – θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη αναδυόμενων κινδύνων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και Big Data. 

Αυτές οι τρεις τροφικές αλυσίδες επιλέχθηκαν με δύο κριτήρια: καλαμπόκι και πουλερικά, για τη σημασία τους που σχετίζεται με την παραγωγή και την κατανάλωση σε όλη την Ευρώπη, ενώ η αλυσίδα εφοδιασμού φακής επιλέχθηκε ως μια μικρή τροφή που αναμένεται να αναπτυχθεί λόγω των δυνατοτήτων της ως εναλλακτική πρωτεΐνη με βάση τα φυτά . Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, οι συνεργάτες της HOliFOOD θα αναπτύξουν νέες και βελτιωμένες μεθόδους για τον εντοπισμό γνωστών και άγνωστων χημικών και βιολογικών κινδύνων (π.χ. βακτήρια, ιοί) στις τρεις επιλεγμένες αλυσίδες εφοδιασμού. Το έργο θα προσπαθήσει επίσης να δημιουργήσει γενικές μεθόδους και εργαλεία που θα εφαρμόζονται σε ολόκληρο το σύστημα τροφίμων.  

Συν-σχεδιασμός νέων μεθόδων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των τελικών χρηστών. 

Η υιοθέτηση των μεθόδων και των αποτελεσμάτων δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την κατανόηση των μεμονωμένων αναγκών των τελικών χρηστών αυτών των τεχνολογιών, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων ανταλλάσσονται αποτελεσματικά με το κοινό και ότι αυτό που γίνεται για την πρόληψη και τον μετριασμό των κινδύνων είναι κατανοητό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η HOLiFOOD θα υιοθετήσει μια ολιστική προοπτική για την κοινότητα των ενδιαφερομένων της, όπου συγκεκριμένες δραστηριότητες θα στοχεύουν στην κατανόηση των ατομικών αναγκών πληροφοριών και στην αντιμετώπιση των εμποδίων υιοθέτησης. Οι εταίροι του έργου, μεταξύ των οποίων ερευνητές, ΜΚΟ, φορείς χάραξης πολιτικής και εταιρείες, θα δεσμεύσουν τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες σε όλες τις φάσεις του έργου – ανάπτυξη, δοκιμή και εφαρμογή των μοντέλων και των μεθόδων.  

Οι τελικοί χρήστες θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό και τη δοκιμή των μεθόδων του έργου σε χώρους γνωστούς ως «ζωντανά εργαστήρια», τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) περιγράφει ως «οικοσυστήματα ανοιχτής καινοτομίας με επίκεντρο τον χρήστη» – μια νέα προσέγγιση που εγγυάται την ενοποίηση των διαδικασιών έρευνας και καινοτομίας σε κοινότητες και περιβάλλοντα της πραγματικής ζωής. Εδώ, ο πολίτης τοποθετείται στο επίκεντρο της καινοτομίας, επιτρέποντας στους μεμονωμένους ενδιαφερόμενους να ληφθούν υπόψη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου. 

Πηγή: Eufic

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα