Ένας ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με ένα απροσδόκητο συστατικό που βρίσκεται σε καθημερινά είδη όπως παγωτά, ποτά διαίτης, ακόμη και οδοντόκρεμα.
Σε ποιον δεν αρέσει ένα καλό παγωτό μια ηλιόλουστη μέρα; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχει ένα μειονέκτημα που σχετίζεται άμεσα με τη ψυχική υγεία. Το συστατικό αυτό τα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία συχνά διαθέτουν χαμηλότερες ή καθόλου θερμίδες.
Η Sarah Jeffries, εμπειρογνώμονας ψυχικής υγείας από το Mental Health First Aid Course, εξήγησε: «Τα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της γεύσης, του χρώματος και της διάρκειας ζωής θα μπορούσαν να συμβάλλουν σιωπηρά στην αύξηση των διαταραχών της ψυχικής υγείας».
«Οι συχνές και τυχαίες αλλαγές της διάθεσης, όπως το να είσαι γεμάτος ενέργεια το ένα λεπτό και καταθλιπτικός το επόμενο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάτι στη διατροφή σου επηρεάζει την ψυχική σου υγεία. Το να αισθάνεστε ιδιαίτερα ανήσυχοι ή ανίκανοι να χαλαρώσετε μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένα πρόσθετα τροφίμων διαταράσσουν τη χημεία του εγκεφάλου σας».
Οι απόψεις της Jeffries προκύπτουν καθώς τα ανησυχητικά ευρήματα μελέτης διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και των πρόσθετων σε περισσότερα από 18.000 άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών. Αυτό αφορούσε ιδιαίτερα τα μη θρεπτικά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στον καφέ και τα διαιτητικά ποτά που διατίθενται στον Καναδά, όπου η κατάθλιψη επηρεάζει έναν στους οκτώ πολίτες κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με τη Καναδική Ένωση Ψυχικής Υγείας.
Πριν από δύο χρόνια, οι ερευνητές δημοσίευσαν επίσης ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεχνητά γλυκαντικά, αποδείχθηκε ότι αυξάνει τις συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος και σε ποντίκια. Το πρόσθετο αυτό βρίσκεται σε ορισμένα παγωτά, οδοντόκρεμες, φαρμακευτικά προϊόντα και περισσότερα από 5.000 τρόφιμα παγκοσμίως.
Η Jeffries είναι μεταξύ των ειδικών που φοβούνται ότι αυτή η επίδραση που προκαλεί άγχος δεν περιορίζεται μόνο στα ποντίκια, αλλά μπορεί να επεκταθεί και στους ανθρώπους. Η ίδια έχει επίσης ανησυχίες για την ψυχική υγεία γύρω από τους γαλακτωματοποιητές αρωματικών υλών, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ότι έχουν παρόμοιο αντίκτυπο σε διάφορα ακαδημαϊκά προγράμματα.
«Η δυσκολία συγκέντρωσης, τα προβλήματα μνήμης ή το αίσθημα “εγκεφαλικής ομίχλης” μπορεί να είναι σημάδι ότι η διατροφή σας επηρεάζει την πνευματική σας διαύγεια”, συνέχισε. Οι πονοκέφαλοι, τα πεπτικά προβλήματα και η γενική αηδία μπορεί μερικές φορές να σχετίζονται με τα πρόσθετα τροφίμων και να σημαίνουν ότι επηρεάζουν τη συνολική σας υγεία».
Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο των γλυκαντικών, η Jeffries υποστηρίζει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διατροφή σας, αποφεύγοντας τη στέρηση ύπνου και περιορίζοντας τις επιπτώσεις στη διάθεσή σας.
Η ίδια συνέχισε: «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, αλλά να προσέχετε τη διατροφή σας. Επιλέξτε φυσικές τροφές πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και προβιοτικά για να μετριάσετε τους κινδύνους».