Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tο τρόφιμο που μας γερνάει γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαTο τρόφιμο που μας γερνάει γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο
spot_img

Έρευνα εντόπισε τι είναι αυτό που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων και τα κάνει να γερνούν ανεξάρτητα από τη βιολογική μας ηλικία.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας προστιθέμενης ζάχαρης – που αφθονεί στα επεξεργασμένα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα – οδηγεί σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Όμως η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων και να οδηγήσει σε επιτάχυνση της βιολογικής ηλικίας – της ηλικίας των κυττάρων ενός ατόμου και όχι του χρόνου που έχει περάσει από τη γέννηση.

«Η ζάχαρη είναι από μόνη της ένας φλεγμονώδης παράγοντας, καθώς και ένας παράγοντας που προκαλεί οξειδωτικό στρες στο σώμα», δήλωσε η Dorothy Chiu, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Osher Center for Integrative Health στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία συνέγραψε τη μελέτη.

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν οι ελεύθερες ρίζες υπερτερούν αριθμητικά των αντιοξειδωτικών στο σώμα, γεγονός που προκαλεί κυτταρική βλάβη. Τόσο το οξειδωτικό στρες όσο και η φλεγμονή μπορούν να επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση.

Επιτάχυνση του κυτταρικού στρες

Η Chiu και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη μελέτη ανάπτυξης και υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NGHS), η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1987 και 1997.

Τα δεδομένα περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία μιας ομάδας λευκών και μαύρων κοριτσιών ηλικίας 9 έως 19 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 350 από αυτές τις συμμετέχουσες, οι οποίες ζούσαν στη Βόρεια Καλιφόρνια, μεταξύ 2015 και 2019.

Οι γυναίκες ανέφεραν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους και έδωσαν επίσης δείγματα σάλιου, τα οποία η ομάδα χρησιμοποίησε για να αναλύσει τη βιολογική τους ηλικία. Χρησιμοποίησαν έναν δείκτη που ονομάζεται GrimAge2, ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο ασθενειών και τη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν πρώτα τη συνολική διατροφή των συμμετεχουσών, βαθμολογώντας τις με βάση τη μεσογειακή διατροφή και ένα διατροφικό πρότυπο που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις. Ανέπτυξαν επίσης βαθμολογίες με βάση ένα μέτρο που δημιούργησαν και το οποίο συνυπολογίζει θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την αντιφλεγμονώδη δράση και την επιδιόρθωση του DNA.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που ακολουθούσαν τις δίαιτες έτειναν να έχουν χαμηλότερη βιολογική ηλικία.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα πρόσληψης ζάχαρης των γυναικών και ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, κατανάλωναν καθημερινά περισσότερα από 60 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης. Ωστόσο, η ημερήσια περίσσεια ζάχαρης που έτρωγαν ή έπιναν κυμαινόταν από περίπου 3 έως και 316 γραμμάρια.

Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν σε άτομα που καταναλώνουν περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα να μην καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης ημερησίως – ενδεικτικά, ένα κουτάκι κανονικής Coca-Cola περιέχει 39 γραμμάρια ζάχαρης!

Ακόμη και για τα άτομα που έτρωγαν υγιεινά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης γερνούσε βιολογικά τα κύτταρά τους ταχύτερα από τη χρονολογική τους ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρά τους ήταν πιο πιθανό να είναι βιολογικά μεγαλύτερα από ό,τι το άτομο σε χρόνια.

Εκτός από παράγοντες όπως η δραστηριότητα και τα επίπεδα στρες, η μελέτη υποδηλώνει ότι η υπερβολική ζάχαρη παίζει σημαντικό ρόλο στην επιγενετική, δηλαδή στο πώς οι συμπεριφορές και το περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων.

Η περίσσεια ζάχαρης επιταχύνει επίσης τη γλυκοποίηση, η οποία συμβαίνει όταν η ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες και παράγει επιβλαβείς παράγοντες που ονομάζονται προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοποίησης (AGEs). Αυτά τα AGEs μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες που επιταχύνει την κυτταρική γήρανση.

Τα καλά νέα είναι ότι η βλάβη που υφίσταται μέσω επιγενετικών διαδικασιών φαίνεται αναστρέψιμη, δήλωσε ο Chiu. Η ίδια και οι συν-συγγραφείς της υπολόγισαν ότι η εξάλειψη 10 γραμμαρίων προστιθέμενης ζάχαρης την ημέρα με την πάροδο του χρόνου θα γύριζε το βιολογικό ρολόι ενός ατόμου πίσω κατά περίπου 2,4 μήνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο