Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δίαιτα με μηλόξυδο: μύθος ή αλήθεια;

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΔίαιτα με μηλόξυδο: μύθος ή αλήθεια;
spot_img

Το Internet είναι γεμάτο από συστάσεις για απώλεια βάρους με μηλόξυδο. Πόσα από αυτά τα δημοσιεύματα ευσταθούν και στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία;

Είναι αμέτρητες οι υποδείξεις μέσω internet για δίαιτες με μηλόξυδο που προσφέρουν “αποδεδειγμένα” καύση λίπους. Οι συστάσεις συνήθως περιλαμβάνουν μια κουταλιά μηλόξυδου σε ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Με τον ίδιο τρόπο, που για αιώνες το ξύδι θεωρούνταν θεραπεία για αρκετές ασθένειες, σχεδόν αυθαίρετα φαίνεται πως τώρα ο κόσμος χρησιμοποιεί το μηλόξυδο για την απώλεια βάρους. Επιστήμονες ωστόσο έρχονται να καταρρίψουν αυτό το μύθο.

    Κλινικές μελέτες σε παχύσαρκους αρουραίους έχουν δείξει πως το οξύ από το ξύδι αποτρέπει την εναπόθεση λίπους. Μελέτη σε ανθρώπους του 2009, έδειξε πως εκείνοι που κατανάλωναν ρόφημα με ξύδι καθημερινά για τρεις μήνες, είχαν μέτρια απώλεια βάρους (2 έως 4 κιλά) και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου ξύδι. Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξιδιού προάγει το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, αλλά ότι το έκανε προκαλώντας ναυτία. Ωστόσο καμία από τις παραπάνω μελέτες δεν περιλάμβανε μηλόξυδο. Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη που χρησιμοποιήθηκαν δυο ομάδες που ακολουθούσαν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για 12 εβδομάδες εκ των οποίων η μια κατανάλωνε μηλόξυδο, απέδειξε μικρή διαφορά απώλειας βάρους στην ομάδα που το κατανάλωνε.

    Μπορεί τα στοιχεία να συνδέουν την κατανάλωση ξυδιού με την αποτροπή ζακχάρου και διαβήτη τύπου 2, ωστόσο δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ενισχύει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με τον Robert H. Shmerling, MD, ανώτερο συντάκτη του Harvard Health Publishing και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής. Επίσης ως προς αυτό, δεν είναι σαφές ούτε το πότε πρέπει να καταναλώνεται ούτε σε ποια ποσότητα.

    Αντιθέτως, τονίζει πως το οποιουδήποτε είδους ξύδι, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σκέτο γιατί λόγω της οξύτητας του, μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών. Παράλληλα, μπορεί λόγω της οξύτητας του να κάνει κακό στο στομάχι, γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται ως ντρέσινγκ σε κάποια σαλάτα και όχι σκέτο. Επίσης έχει αναφερθεί πως μειώνει τα επίπεδα καλίου, που μπορεί να γίνει επικίνδυνο σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν το κάλιο. Παράλληλα τονίζεται πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά τα άτομα με διαβήτη, καθώς το ξύδι μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα της ινσουλίνης.

    Εν κατακλείδι, πολλές φορές οδηγός μας για διατροφικά αγαθά που ενισχύουν την απώλεια λίπους, είναι το Ίντερνετ. Ωστόσο οποιοδήποτε φερόμενο ως θαυματουργό προϊόν, θα πρέπει να διασταυρώνεται πως αντικατοπτρίζει πραγματικές επιστημονικές έρευνες.

Πηγές:

https://www.health.harvard.edu/blog/apple-cider-vinegar-diet-does-it-really-work-2018042513703

https://www.finedininglovers.com/article/food-mythbusters-does-vinegar-burn-fat

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα