Μια διαιτολόγος με εξειδίκευση στον καρκίνο αποκάλυψε τα δέκα τρόφιμα που δεν θα έτρωγε ποτέ.
Η Nichole Andrews, ογκολογική διαιτολόγος που μοιράζεται συμβουλές στο TikTok, αποκάλυψε τα δέκα τρόφιμα που δεν θα κατανάλωνε, για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Το βίντεο που εξηγεί τους λόγους πίσω από τις επιλογές της έχει γίνει έκτοτε viral, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο προβολές.
Ορισμένα από τα στοιχεία της λίστας θα σας προκαλέσουν εντύπωση, αφού διαφημίζονται ευρέως ως προϊόντα με διατροφικά οφέλη. Ας τα δούμε:
- Αλκοόλ
Η Andrews αποφεύγει κάθε μορφή αλκοόλ, υποστηρίζοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού. Όπως αναφέρει, «η κατανάλωση αλκοόλ, οποιασδήποτε ποσότητας, ξεκινά αμέσως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου». Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν 1 στους 25 καρκίνους στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, που αντιστοιχεί σε περίπου 12.000 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.
- Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά
Είδη όπως το πεπερόνι και τα λουκάνικα βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της, καθώς η κατανάλωσή τους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. «Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε οποιαδήποτε ποσότητα» αναφέρει.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων θεωρείται καρκινογόνος παράγοντας. Η ίδια προτείνει να προτιμούμε φρέσκα κρέατα ή κοτόπουλο, και να συνοδεύονται με ολικής αλέσεως ψωμί για υγιεινότερη επιλογή.
- Σακχαρούχα ποτά και πρόσθετα σάκχαρα
Αυτά τα ποτά δεν παρέχουν θρεπτικά συστατικά και συνδέονται με την παχυσαρκία, που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Μια μελέτη του American Journal of Public Health έχει δείξει ότι η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρκίνου.
Επιπλέον, η προσθήκη ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά (όπως τσάι και καφέ) θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς αυτό συμβάλλει εξίσου στην αύξηση των θερμίδων και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. «Η ζάχαρη είναι κενές θερμίδες και δεν προσφέρει καμία θρεπτική αξία», αναφέρει η Andrews.
- Κόκκινο κρέας
Αν και δεν αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, η κατανάλωση άνω των 500 γρ. την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η Andrews προτείνει περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε μία φορά την εβδομάδα και την αντικατάστασή του με κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι και θαλασσινά.
- Καφές
Ο καφές δεν αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά η προσθήκη ζάχαρης και κρέμας μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες θερμίδες. Η Andrews προτείνει να προτιμούμε σκέτο καφέ ή με λιγότερη ζάχαρη.
- Λευκό ψωμί και μακαρόνια
Στη θέση των παραπάνω, η Andrews συνιστά να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά που επιλέγει περιλαμβάνονται το καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ψωμί και οι τορτίγιες ολικής άλεσης.
- Φυτικά γάλατα
Παρά την αύξηση της δημοτικότητάς τους, η Andrews προτιμά το γάλα αγελάδας λόγω της πλούσιας θρεπτικής του αξίας και της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. «Τα φυτικά γάλατα είναι ασφαλείς επιλογές, αλλά τα αποφεύγω λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη», αναφέρει.