Παράγοντες που επηρεάζουν την σωστή διατροφή στην εφηβεία – Συστάσεις στους γονείς
Η εφηβεία είναι μια περίοδος μετάβασης όπου διαμορφώνονται συνήθειες που επιμένουν και στην ενήλικη ζωή. Οι καλές συνήθειες, όπως η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, είναι πιθανό να αποφέρουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της απόδοσης στο σχολείο.
Οι διατροφικές συνήθειες είναι σημαντικές, καθώς η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων, ενεργειακά πυκνών τροφών, ο υψηλός ΔΜΣ και η έλλειψη σιδήρου περιλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων 20 παραγόντων κινδύνου παγκοσμίως ( WHO 2009 ). Τέτοιοι παράγοντες εγκυμονούν κινδύνους για μη μεταδοτικές ασθένειες αργότερα, οι οποίες ευθύνονται για δύο στους τρεις θανάτους παγκοσμίως. Οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι στις διατροφικές τους επιλογές, είναι πιο πιθανό να επηρεάζονται από τους συνομηλίκους τους και λιγότερο πιθανό να επιλέγουν υγιεινές τροφές.
Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τη συνολική τους διατροφή, περιλαμβάνονται τα είδη των τροφίμων που είναι διαθέσιμα στο σπίτι, ο χρόνος που διατίθεται για την παρασκευή του φαγητού, η γνώση του περιεχομένου των τροφίμων, και η ικανότητα να αγοράζουν σνακ.
Προσοχή στα κορίτσια
Είναι σημαντικό πως τα κορίτσια δίνουν προτεραιότητα στην εικόνα του σώματος έναντι της υγείας. Μελέτη του 2014, επανεξέτασε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες χώρες και διαπίστωσε ότι τα κορίτσια καταναλώνουν λιγότερα γαλακτοκομικά από τα συνιστώμενα επειδή πιστεύουν ότι προκαλεί αύξηση βάρους και επειδή οι γονείς τους είτε δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά είτε δεν παροτρύνουν τα παιδιά τους να το κάνουν. Παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης, οι γονείς και οι συνομήλικοι μπορούν να καλλιεργήσουν αρνητικές εικόνες, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εισαγωγή πιο υγιεινών προσεγγίσεων για τον έλεγχο του βάρους και τη διατροφή. Για τα έφηβα κορίτσια, η εμμηναρχή (έναρξη της εμμήνου ρύσεως) αυξάνει επίσης τις διατροφικές ανάγκες για σίδηρο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την ανάπτυξη της οστικής και μυϊκής μάζας, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του ψευδαργύρου και της βιταμίνης D.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους ενήλικες επειδή κερδίζουν τουλάχιστον το 40% του ενήλικου βάρους τους και το 15% του ύψους τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ανεπαρκής πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη σεξουαλική ανάπτυξη και βραδύτερη γραμμική ανάπτυξη. Η γνωστική ανάπτυξη εξαρτάται επίσης από τα μικροθρεπτικά συστατικά.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές στη νευρική επικοινωνία και η απουσία τους οδηγεί σε κατάθλιψη. Η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και η θειαμίνη είναι σημαντικά για τις νευρικές οδούς και η ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με εξασθενημένη μνήμη και προβλήματα γλώσσας.
Ο σίδηρος απαιτείται για την ανάπτυξη των ολιγοδενδροκυττάρων και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και η ανεπάρκεια επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την κοινωνική και κινητική ανάπτυξη. Υπολογίζεται ότι το 30% των εφήβων παγκοσμίως είναι αναιμικοί και περίπου οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις αναιμίας οφείλονται σε έλλειψη σιδήρου.
Το ιώδιο εμπλέκεται στη δομική ανάπτυξη και η απουσία του προκαλεί νοητική υστέρηση. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στον πρόσθιο εγκέφαλο και στον ιππόκαμπο και η έλλειψή του συνδέεται με μειωμένη προσοχή, μάθηση και μνήμη, καθώς και με πιθανή ανάπτυξη νευροψυχολογικών ασθενειών.
Συστάσεις
- Οι γονείς / οι φροντιστές θα πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στις επιλογές τροφίμων/ποτών και στην άσκηση.
- Διαθέστε υγιεινά τρόφιμα, σνακ και υγρά: φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες, νερό και ποτά χωρίς ζάχαρη.
- Αφιερώστε χρόνο για οικογενειακά γεύματα.
- Αποφύγετε περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση, υπολογιστή και βιντεοπαιχνίδια.
- Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να συμμετάσχει στον προγραμματισμό γευμάτων, τα ψώνια και το μαγείρεμα.
Πληροφορίες από ncbi.