Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Επαναξιολόγηση του κόμμι χαρουπιών (E410) ως πρόσθετου τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Επαναξιολόγηση του κόμμι χαρουπιών (E410) ως πρόσθετου τροφίμων
spot_img

Το κόμμι χαρουπιών Ε410 χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων ως πηκτικό.

Το 2017 η EFSA είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει σχετικά με την ασφάλεια του πρόσθετου τροφίμων κόμμι χαρουπιού (Ε410) το οποίο είναι ένα εγκεκριμένο πρόσθετο στην ΕΕ.

Το κόμμι χαρουπιών (E 410), όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής, προέρχεται από το αλεσμένο ενδοσπέρμιο των σπόρων των στελεχών χαρουπιάς, Ceratonia siliqua (L.) Taub. (Οικογένεια Leguminosae) και χρησιμοποιείται ως πηκτικό στην βιομηχανία τροφίμων. To 2017 η ΕFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ανησυχία ως προς την ασφάλεια για τον γενικό πληθυσμό και συνεπώς δεν καθόρισε μία τιμή για Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη, αλλά δεν είχε τις απαραίτητες πληροφορίες για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις επιδράσεις του Ε 410 ως πρόσθετο, σε τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά. Κατόπιν η ΕΕ ζήτησε από την EFSA να γνωμοδοτήσει εκ νέου για την ασφάλεια του E 410 για τις χρήσεις του ως προσθέτου σε τρόφιμα για βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων.

Η ομάδα της EFSA για τα πρόσθετα και τις αρώματα τροφίμων (FAF) με βάση τα στοιχεία που έλαβε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τεχνικά στοιχεία που παρασχέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς φορείς υποστηρίζουν την τροποποίηση των προδιαγραφών για την κόμμι χαρουπιών (E 410) που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής. Η ομάδα προσδιόρισε ένα σημείο αναφοράς 1,400 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα με βάση τα μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα σε μια μελέτη χοιριδίων. Η ειδική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα περιθώριο έκθεσης (MoE)  άνω του 1 δεν θα δημιουργούσε ανησυχίες για την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού. Για ορισμένα από τα σενάρια και τα επίπεδα έκθεσης των βρεφών ελήφθη ένα ΜοΕ άνω του 1. Για τα νήπια (καταναλωτές μόνο τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς), το ΜοΕ υπερέβαινε το 1 για όλα τα επίπεδα έκθεσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.

Νοθευμένο Μέλι: Η Ευρώπη έχει πλημμυρίσει από μέλι με βάση το σιρόπι!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης στα τρόφιμα, 1 στα 2 μέλια που εισάγονται στην ΕΕ είναι νοθευμένα και σχεδόν όλα τα μέλια από Τουρκία!

Καινοτομία: Φορητός αισθητήρας σταδιακής αλλοίωσης τροφίμων που αλλάζει χρώμα

Ο ανιχνευτής αλλάζει χρώμα από μπλε σε κόκκινο κατά την έκθεση σε βιογενείς αμίνες από τρόφιμα σε συνθήκες αποθήκευσης.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα