Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εγκυμοσύνη: Τα προβιοτικά μειώνουν τα συμπτώματα ναυτίας και εμετού σύμφωνα με νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕγκυμοσύνη: Τα προβιοτικά μειώνουν τα συμπτώματα ναυτίας και εμετού σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img

Σε μια πρώτη στο είδος του μελέτη, ερευνητές στο UC Davis School of Medicine διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της ναυτίας, του εμέτου και της δυσκοιλιότητας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients .

Η ναυτία και ο έμετος επηρεάζουν περίπου το 85% των κυήσεων και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη.

«Η αιτία της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι άγνωστη μέχρι στιγμής. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, αλλά καμία από αυτές δεν είναι πειστική», δήλωσε ο Albert T. Liu , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας.

«Η ναυτία, ο έμετος και η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Από τη στιγμή που η ναυτία και ο έμετος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξελιχθούν, είναι δύσκολο να ελεγχθεί και μερικές φορές η ασθενής χρειάζεται ακόμη και νοσηλεία», είπε ο Liu.

Ευεργετικά μικρόβια

Τα προβιοτικά αναφέρονται ως «ωφέλιμα βακτήρια» και βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το kimchi, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το tempeh ενώ είναι επίσης διαθέσιμα ως συμπληρώματα διατροφής. Εκτός από τις βιταμίνες, τα προβιοτικά ή τα πρεβιοτικά ήταν το τρίτο σε συχνότητα χρήσης, συμπλήρωμα διατροφής για ενήλικες.

Τα προβιοτικά πιστεύεται ότι υποστηρίζουν την κοινότητα των διαφορετικών μικροβίων, που συχνά αναφέρονται ως το «μικρόβιωμα του εντέρου», που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται, επιφέροντας πολλές σωματικές αλλαγές. Αυτές οι αυξήσεις μπορούν επίσης να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο πιθανότατα επηρεάζει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος και προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα.

Τα προβιοτικά ήταν διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή και περιείχαν κυρίως Lactobacillus, ένα είδος καλών βακτηρίων. Κάθε κάψουλα περιείχε περίπου 10 δισεκατομμύρια ζωντανές καλλιέργειες κατά τη στιγμή της κατασκευής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η λήψη του προβιοτικού μείωσε σημαντικά τη ναυτία και τον έμετοΟι ώρες ναυτίας (ο αριθμός των ωρών που οι συμμετέχοντες ένιωσαν ναυτία) μειώθηκαν κατά 16%, και ο αριθμός των φορών που έκαναν εμετό μειώθηκε κατά 33%. Η πρόσληψη προβιοτικών βελτίωσε επίσης σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, όπως κόπωση, κακή όρεξη και δυσκολία διατήρησης των φυσιολογικών κοινωνικών δραστηριοτήτων. Επίσης βρέθηκε ότι τα προβιοτικά μειώνουν σημαντικά τη δυσκοιλιότητα.

«Με τα χρόνια, έχω παρατηρήσει ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη ναυτία και τον έμετο και να διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που η μελέτη απέδειξε ότι αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Liu. «Τα προβιοτικά έχουν επίσης ωφελήσει πολλούς από τους άλλους ασθενείς μου που δεν συμμετείχαν στη μελέτη», είπε ο Liu.

Νέες ενδείξεις από μικρόβια και υποπροϊόντα του εντέρου

Οι συμμετέχοντες συνεισέφεραν επίσης δείγματα κοπράνων πριν και κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα δείγματα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί ο τύπος και ο αριθμός των μικροβίων και τα διάφορα υποπροϊόντα της πέψης.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν εάν οι βιοδείκτες στα δείγματα κοπράνων αντιστοιχούσαν σε πιο σοβαρή ναυτία και να αξιολογήσουν πώς τα προβιοτικά επηρέασαν τους συμμετέχοντες που ξεκίνησαν τη μελέτη με διαφορετικούς βασικούς βιοδείκτες.

Ένα εύρημα ήταν ότι μια χαμηλή ποσότητα βακτηρίων που φέρουν ένα ένζυμο που ονομάζεται υδρολάση χολικού άλατος, το οποίο παράγει χολικό οξύ για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συσχετίστηκε με περισσότερους εμετούς που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Τα προβιοτικά αυξάνουν τα βακτήρια που παράγουν υδρολάση χολικού άλατος, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα συμπληρώματα μείωσαν τα επίπεδα ναυτίας και εμέτου.

Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι τα υψηλά επίπεδα των μικροβίων του εντέρου Akkermansia και A. muciniphila στην αρχή της μελέτης συσχετίστηκαν με περισσότερους εμετούς. Το προβιοτικό μείωσε σημαντικά την ποσότητα αυτών των συγκεκριμένων μικροβίων και επίσης μείωσε τον εμετό. Αυτό υποδηλώνει ότι το Akkermansia και το A. muciniphila μπορεί να είναι αξιόπιστοι βιοδείκτες που μπορούν να προβλέψουν τον έμετο στην εγκυμοσύνη.

Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι τα επίπεδα βιταμίνης Ε αυξήθηκαν μετά τη λήψη προβιοτικών. Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε συσχετίστηκαν με χαμηλές βαθμολογίες εμετού.

«Αυτή η έρευνα παρέχει βασικές γνώσεις σχετικά με την επίδραση των μικροβίων του εντέρου στη γαστρεντερική λειτουργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μικροχλωρίδα του εντέρου μας εξηγεί γιατί είμαστε αυτό που τρώμε και γιατί οι μεταβολίτες και τα προϊόντα που παράγονται από βακτήρια έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας», δήλωσε ο Wan. «Επηρεάζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα καθώς και την υγεία του δέρματος και τη νευρολογική λειτουργία».

Αν και τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των προβιοτικών.

«Η προηγούμενη εργασία μας έδειξε τα οφέλη των προβιοτικών στην πρόληψη της φλεγμονής του ήπατος. Η τρέχουσα μελέτη μπορεί να είναι μία από τις πρώτες που έδειξε τα οφέλη των προβιοτικών στην εγκυμοσύνη», δήλωσε ο Wan. «Θα ήταν ενδιαφέρον και σημαντικό να ελέγξουμε περαιτέρω εάν τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη ναυτία και τον έμετο που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο».

Πρόσθετοι συγγραφείς σε αυτήν τη μελέτη περιλαμβάνουν τον Shuai Chen από το Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας και τους Prasant Kumar Jena, Lili Sheng και Ying Hu από το Τμήμα Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα