Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι επικίνδυνο να τρώμε καλαμπόκι; Τι δείχνουν εργαστηριακές δοκιμές

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι επικίνδυνο να τρώμε καλαμπόκι; Τι δείχνουν εργαστηριακές δοκιμές
spot_img

Τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα της κατανάλωσης καλαμποκιού.

Προερχόμενο από το Μεξικό πριν από 9.000 χρόνια και γνωστό με την αρχική του ονομασία “αραβόσιτος” σε πολλά μέρη του κόσμου, το καλαμπόκι περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Οι ενώσεις του καλαμποκιού μπορεί να παρέχουν άλλα οφέλη για την υγεία. Είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Ωστόσο, τα οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία είναι αμφιλεγόμενα. Ενώ περιέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί επίσης να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η καλλιέργεια είναι συχνά γενετικά τροποποιημένη.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη αμυλούχων υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού.

Οι έρευνες που εστιάζουν ειδικά στην πρόσληψη καλαμποκιού και τον διαβήτη είναι περιορισμένες, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση του διαβήτη.

Μια μελέτη σε 115 ενήλικες με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας με μόνο το 14% των θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακες είχε ως αποτέλεσμα πιο σταθερά σάκχαρα στο αίμα και μειωμένη ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής σε σύγκριση με την πρόσληψη του 53% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες.

Η κατανάλωση λιγότερων προϊόντων καλαμποκιού, ιδιαίτερα του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

Η διατροφική σύνθεση του καλαμποκιού

Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, το δημοφιλές δημητριακό σημειώνει υψηλή βαθμολογία με την αυξημένη περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το καλαμπόκι είναι επίσης καλή πηγή μετάλλων όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Με βάση τη διατροφική του σύνθεση, το καλαμπόκι είναι υγιεινό. Μελέτες το έχουν επιβεβαιώσει αυτό επανειλημμένα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν συνδυάσετε έξυπνα τους κόκκους ή τους σπόρους καλαμποκιού με άλλα τρόφιμα που αντισταθμίζουν τις “αδυναμίες” που λείπουν από το διατροφικό προφίλ του καλαμποκιού. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι δεν παρέχει πολλές πρωτεΐνες ή υγιεινά λιπαρά. Γι’ αυτό ταιριάζει καλά με πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, το ψητό τυρί ή τα όσπρια και μπορεί να αλειφθεί με ένα λάδι υψηλής ποιότητας για να απορροφήσει περισσότερα υγιεινά λιπαρά οξέα.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι αν και συνήθως θεωρείται λαχανικό, το γλυκό καλαμπόκι είναι στην πραγματικότητα σπόρος. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι συγγενεύει στενά με το κεχρί, το οποίο είναι επίσης χόρτο και παράγει παρόμοιους κόκκους.

Επιπλέον, αν το καλαμπόκι τρώγεται κανονικά, δηλαδή μη επεξεργασμένο, δεν είναι μόνο ένα δημητριακό, αλλά και ένα δημητριακό ολικής αλέσεως. Το καλαμπόκι είναι ίσως το μόνο δημητριακό ολικής αλέσεως που τα περισσότερα παιδιά (και οι ενήλικες) τρώνε με ενθουσιασμό.

Οι δοκιμές του Öko-Test

Το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών, πραγματοποίησε δοκιμή σε 26 κονσερβοποιημένα προϊόντα καλαμποκιού, συμπεριλαμβανομένων κονσερβών και βάζων, έδειξε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την αμφιλεγόμενη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA).

Το εργαστήριο που το περιοδικό ανέθεσε τις αναλύσεις μέτρησε επίπεδα BPA σε όλα τα προϊόντα κονσερβοποιημένου καλαμποκιού που εξετάστηκαν, τα οποία θεωρήθηκαν ότι είναι “σημαντικά αυξημένα”. Σε πέντε προϊόντα καλαμποκιού σε βάζα, ωστόσο, δεν υπήρχε παρουσία BPA.

Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι η BPA έχει ορμονική επίδραση και η χημική ουσία ταξινομείται επισήμως στην ΕΕ ως πιθανώς τοξική για την αναπαραγωγή. Πιθανοί άλλοι κίνδυνοι συζητούνται επίσης, όπως η σύνδεση με την παχυσαρκία ή τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Επιπλέον, η ένωση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ακόμη και σε μικροσκοπικές ποσότητες, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μετά την εξέταση των τρεχουσών μελετών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο