Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι υγιεινό να τρώμε παγάκια;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι υγιεινό να τρώμε παγάκια;
spot_img

Η κατανάλωση πάγου μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη για δροσιά, αλλά μπορεί και να υποδηλώνει κάποια σοβαρή διαταραχή, όπως παγοφαγία.

“Σαραντάρια” ανακοίνωσε για αυτή την εβδομάδα η ΕΜΥ και όπως είναι φυσικό το Air condition, έχει γίνει ο καλύτερός μας φίλος. Το ίδιο και ο πάγος.

Όσον αφορά στον πάγο και τα παγάκια, βέβαια, πολλοί φτάνουν την αγάπη τους για αυτόν λίγο πιο μακριά, αφού καταλήγουν να τον μασάνε, για να δροσιστούν ακόμα περισσότερο.

Για κάποιους αυτό βγάζει νόημα, αφού το μάσημα του πάγου έχει παρόμοια οφέλη με το να πίνει κανείς κρύο νερό, όχι για την υγεία απαραίτητα, αλλά για την αίσθηση δροσιάς που προσδίδει στο στόμα. Οπότε, αν και εφόσον μασιέται προσεκτικά- χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σπάσει τα δόντια- είναι ένας καλός εναλλακτικός τρόπος για να δροσιστείτε και να πάρετε επιπλέον υγρά στη διατροφή σας. Επιπλέον, το μάσημα πάγου ήταν κάτι που συνιστούσαν παλαιότερα οι γιατροί στις έγκυες κατά τον τοκετό τόσο για να διατηρούνται ενυδατωμένες όσο και για να ξεγελούν την πείνα τους, καθώς δεν επιτρεπόταν να τρώνε, αν και η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά από τότε και τα πράγματα δεν είναι τόσο αυστηρά.

Η κατανάλωση πάγου λοιπόν, μπορεί να σας κρατήσει ενυδατωμένους και δροσερούς. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες επιπλοκές στην υγεία ή να εκδηλωθεί ως σύμπτωμα μιας – ή περισσότερων- διαταραχών.

Ξεκινώντας από το πρώτο, όπως προαναφέραμε μπορείτε να σπάσετε ή να ραγίσετε τα δόντια σας, αφού ο πάγος φθείρει το σμάλτο. Το σμάλτο είναι το ισχυρότερο μέρος των δοντιών. Αποτελεί το εξωτερικό στρώμα κάθε δοντιού και προστατεύει τα εσωτερικά στρώματα από τη φθορά και τη βλάβη. Όταν το σμάλτο διαβρώνεται, τα δόντια μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ευαίσθητα σε ζεστές και κρύες τροφές. Γενικά ο κίνδυνος να χαλάσουν τα δόντια από μάσημα πάγου, αυξάνεται σημαντικά, ακόμα και αν δεν οδηγήσει σε σπάσιμο.

Ένας μικρότερος, αλλά υπαρκτός κίνδυνος, είναι ο πνιγμός από πάγο. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να μασάτε μικρά (σπασμένα) παγάκια.

Και αφού μιλήσαμε για τους κινδύνους, πάμε τώρα να μιλήσουμε για ορισμένες διαταραχές που μπορεί να κρύβει η τάση για κατανάλωση πάγου.

Το κεφάλαιο “Παγοφαγία”

Η λαχτάρα για πάγο, ή αλλιώς παγοφαγία, είναι η έντονη επιθυμία για συχνή κατανάλωση πάγου. Η παγοφαγία με τη σειρά της μπορεί να υποδηλώνει μια σειρά προβλημάτων στην υγεία, με πιο συχνά να αφορά σε κάποια διατροφική διαταραχή. Πέρα από αυτό, η λαχτάρα για πάγο μπορεί να σημαίνει πως πάσχετε από κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα υγείας.

  • Σιδηροπενική αναιμία

Η καταναγκαστική κατανάλωση πάγου συχνά σχετίζεται με έναν κοινό τύπο αναιμίας που ονομάζεται αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Εμφανίζεται όταν το αίμα σας δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, που οδηγεί σε έντονη κόπωση, ζαλάδα και αίσθημα δύσπνοιας- μεταξύ άλλων. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το μάσημα πάγου προκαλεί μια επίδραση σε άτομα με αναιμία από έλλειψη σιδήρου που στέλνει περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο. Περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο σημαίνει περισσότερο οξυγόνο, και επειδή το συγκεκριμένο όργανο συνήθως στερείται οξυγόνου, αυτή η αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη εγρήγορση και διαύγεια σκέψης.

  • Διατροφική διαταραχή Pica

Η Pica είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι καταναλώνουν καταναγκαστικά ένα ή περισσότερα είδη που δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων, όπως πάγο, τρίχες, κιμωλία ή χαρτί.

Aν και μπορεί επίσης να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου ή αναιμίας, η Pica έχει συνήθως τις ρίζες της σε ζητήματα ψυχικής υγείας και εμφανίζεται συχνά παράλληλα με άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη ή η επιλόχειος κατάθλιψη. Μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση, αφού μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία επιπλοκών, όπως μόλυνση ή εσωτερική ζημιά από κάποιο από αυτά τα τρόφιμα.

Παγκοσμίως, το 20% των περιπτώσεων αφορά εγκύους. Στα παιδιά, τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν εξίσου τις ίδιες πιθανότητες να εφανίσουν αλλοτριοφαγία- όπως λέγεται η Pica στα ελληνικά- ενώ τα μικρά παιδιά αντιπροσωπεύουν το 25-33% των περιπτώσεων.

Διάγνωση και αντιμετώπιση Παγοφαγίας

Εάν λαχταράτε και καταναλώνετε καταναγκαστικά πάγο για περισσότερο από ένα μήνα, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας για να κάνετε αιμοληψία. Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ξεκινήστε πηγαίνοντας στον οικογενειακό σας γιατρό και εξηγήστε τα συμπτώματά σας και μην παραλείψετε να αναφέρετε και τυχόν όρεξη για κάποιο άλλο ασυνήθιστο υλικό.

Εάν έχετε παγοφαγία, πρέπει να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία προκειμένου να θεραπευτείτε. Χαρακτηριστικά, στην περίπτωση έλλειψης σιδήρου οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Αυξήστε τον σίδηρο στη διατροφή σας, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως αυγά, φυλλώδη λαχανικά
  • Συμπληρώματα σιδήρου, είτε χωρίς ιατρική συνταγή είτε με ιατρική συνταγή
  • Μεταγγίσεις αίματος (αφορά προχωρημένα στάδια αναιμίας ή άτομα με το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, συμβουλευτείτε γιατρό)

Με την κατάλληλη θεραπεία τα συμπτώματά σας θα περάσουν γρήγορα. Ακόμη και πριν αυξηθούν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας, θα διαπιστώσετε ότι έχετε λιγότερη λαχτάρα για πάγο. 

Εάν η παγοφαγία σας προκαλείται από διατροφική διαταραχή, στρες ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τότε η ψυχοθεραπεία από κάποιο ψυχολόγο ή ψυχίατρο μπορεί να βοηθήσει.

Σε κάθε περίπτωση, μην ανησυχήσετε εάν διαπιστώσετε ότι δεν πρόκειται για κάτι παραπάνω πέρα από μια αντίδραση στη ζέστη, αλλά αν όχι, λάβετε τα μέτρα σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο