Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έκπληξη: Πανεπιστημιακή έρευνα βρήκε τα «αρνητικά» της μεσογειακής διατροφής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈκπληξη: Πανεπιστημιακή έρευνα βρήκε τα «αρνητικά» της μεσογειακής διατροφής
spot_img

Μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να διακινδυνεύετε να καταναλώσετε πάρα πολλούς περιβαλλοντικούς ρύπους. Τα βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα μπορεί να είναι η λύση, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

Πολλοί άνθρωποι είναι φανατικοί της μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων και ψαριών, μαζί με λίγο κρασί. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι αυτή η διατροφή περιέχει μόνο μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπών από γαλακτοκομικά προϊόντα και κόκκινο κρέας.

Όμως, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όσλο και πανεπιστήμια σε άλλες χώρες, έκανε μια ανακάλυψη που προκαλεί έκπληξη: οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα και που ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή με τρόφιμα που καλλιεργούνταν με τον συμβατικό τρόπο, είχαν τρεις φορές περισσότερη πρόσληψη περιβαλλοντικών προσμείξεων σε σχέση με την απλή δυτική διατροφή.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της μελέτης, είναι ότι έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα που καλλιεργούνταν με συμβατικό τρόπο, ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή βασισμένη μόνο σε βιολογικά καλλιεργούμενα τρόφιμα. Πριν και μετά την περίοδο της μελέτης, οι συμμετέχοντες τηρούσαν την συνηθισμένη διατροφή τους.

Το επίπεδο των περιβαλλοντικών προσμείξεων μειώθηκε κατά 90% στην ομάδα που κατανάλωνε τα βιολογικά τρόφιμα, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, σύμφωνα με το News Medical Net.

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες του οργανισμού

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ούρα των συμμετεχόντων και διερεύνησαν ποιοι ρύποι υπήρχαν στα τρόφιμα που έτρωγαν. Ο Leifert, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern Cross στην Αυστραλία, αποκαλύπτει ότι αρκετοί από τους περιβαλλοντικούς ρύπους που βρέθηκαν είναι γνωστό πως επηρεάζουν ή πιθανολογείται ότι επηρεάζουν, τις ορμόνες στον οργανισμό.

 Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τέτοιες τοξίνες μπορούν να αποδυναμώσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ίσως και τη γονιμότητά μας. Εάν οι ορμόνες ξεφύγουν από την ισορροπία, μπορούν επίσης να έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως που καλλιεργούνται με τον συμβατικό τρόπο είναι μερικές από τις κύριες πηγές περιβαλλοντικών προσμείξεων που απορροφώνται μέσω της διατροφής μας. Δεδομένου ότι μια μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε τέτοια τρόφιμα, εκείνοι που την ακολουθούσαν είχαν δέκα φορές υψηλότερη πρόσληψη αυτών των προσμείξεων από αυτούς που η διατροφή τους βασιζόταν σε τρόφιμα που καλλιεργούνταν βιολογικά, εξηγεί ο Leifert.

Επίσης τόσο τα εκτρεφόμενα όσο και τα άγρια ψάρια μπορούν να περιέχουν περιβαλλοντικούς ρύπους, αλλά συνήθως σε μικρές ποσότητες.

Καμία προειδοποίηση κατά της μεσογειακής διατροφής

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη στο σημείο να εκδώσουν προειδοποίηση κατά της μεσογειακής διατροφή με μη βιολογικά τρόφιμα. Η μελέτη δεν είναι πολύ μεγάλη και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να παρακολουθήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας διατροφής στην υγεία.

Δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα επηρεάσει περισσότερο μακροπρόθεσμα τους ανθρώπους που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή με συμβατικά τρόφιμα: η κατανάλωση καλύτερων και υγιέστερων θρεπτικών ουσιών από ό, τι εάν έτρωγαν μια συμβατική βορειοευρωπαϊκή διατροφή ή η απορρόφηση μεγαλύτερου όγκου περιβαλλοντικών προσμείξεων. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνητικών μελετών για μεγαλύτερους πληθυσμούς, λέει ο ερευνητής.

Εν αναμονή μίας νέας μελέτης 200 εγκύων γυναικών

Με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Όσλο και του Ιδρύματος Eckbo, ο Iversen από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και οι συνάδελφοί του ερευνητές θα μελετήσουν 150 έως 200 έγκυες γυναίκες στη Νορβηγία. Η μία ομάδα θα τρώει βιολογικά τρόφιμα μέχρι τη γέννηση του παιδιού, ενώ η άλλη θα τρώει συμβατικά. Και οι δύο ομάδες θα πρέπει να ακολουθούν τις εθνικές διατροφικές οδηγίες για τις έγκυες γυναίκες. Στη συνέχεια, ο Iversen και η ερευνητική του ομάδα θα εξετάσουν περιβαλλοντικούς ρύπους στο αίμα, τα ούρα και τα κόπρανα των συμμετεχόντων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα