Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή – Δανία: Θάνατοι από αλλαντίαση και κρούσματα σαλμονέλωσης από αυγά

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΔιεθνή - Δανία: Θάνατοι από αλλαντίαση και κρούσματα σαλμονέλωσης από αυγά
spot_img

Δανοί αξιωματούχοι κατάφεραν να συνδέσουν μια επιδημία Salmonella με την πηγή της εστίας, που ήταν αυγά παραγόμενα στη χώρα.

Το Statens Serum Institut (SSI), η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών Θεμάτων και Τροφίμων και το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU, διερεύνησαν την εστία που προκάλεσε τελικά τη νοσηλεία στους μισούς από τους συνολικά 18 ασθενείς.

Ο ίδιος τύπος Salmonella βρέθηκε σε περιβαλλοντικά δείγματα σε ντόπιο παραγωγό αυγών και σε ασθενείς που σχετίστηκαν με την εστία, με αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος.

Τα αυγά, που παράγονται για την εταιρεία Danaeg και πωλούνται μέσω αρκετών λιανοπωλητών, ανακλήθηκαν στις 30 Οκτωβρίου, ώστε να μην είναι πλέον διαθέσιμα για αγορά, αλλά οι ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας ήταν μέχρι και τις 16 Νοέμβρη.

Τα δυνητικά μολυσμένα αυγά ανακλήθηκαν επίσης στη Σουηδία και τη Γερμανία.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, το Statens Serum Institut κατέγραψε 18 άτομα μολυσμένα με τον ίδιο τύπο Salmonella Enteritidis. Συνολικά, εννέα ασθενείς νοσηλεύονται.

Μέσω των διερευνητικών συνεντεύξεων με 10 ασθενείς, οι αρχές διαπίστωσαν ότι όλοι είχαν φάει αυγά λίγο πριν αρρωστήσουν και επίσης πριν ανακληθούν τα εμπλεκόμενα αυγά.

“Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για εμάς να έχουμε ένα ξέσπασμα ασθένειας που προκαλείται από Δανέζικα αυγά. Αυτές οι εστίες είναι ευτυχώς πολύ σπάνιες και η τελευταία φορά που είχαμε παρόμοιο ξέσπασμα ήταν πριν από επτά χρόνια», δήλωσε ο επιδημιολόγος του SSI, Luise Müller.

Όπως αναφέρει το Food Safety News η τελευταία εστία με τα αυγά της Δανίας ως πηγή μόλυνσης, ήταν το 2014 με 18 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων για τον έλεγχο της Salmonella κάθε 14 ημέρες από τους παραγωγούς αυγών. Αυτή η συχνότητα δειγματοληψίας, έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο εισόδου μολυσμένων αυγών στην αγορά.

Δανοί αξιωματούχοι, αποκάλυψαν επίσης ότι υπήρξαν 10 περιπτώσεις αλλαντίασης το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με καμία τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η δηλητηρίαση από αλλαντίαση είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια Clostridium botulinum.

Τον Ιανουάριο του 2021, μια γυναίκα νοσηλεύτηκε και πέθανε αφού διαγνώστηκε με δηλητηρίαση από αλλαντίαση. Η ασθενής ήταν από την Ασία και εικάζεται ότι αρρώστησε από ψάρι ή λάχανο που επεξεργάστηκε με διαδικασία ζύμωσης στο σπίτι.

Τον Μάρτιο, υπήρξαν τρία διαφορετικά γεγονότα με κρούσματα αλλαντίασης, με δύο, μία και έξι περιπτώσεις αντίστοιχα. Τα πρώτα δείγματα υποβλήθηκαν για αναλύσεις στο SSI. Ήταν δύο άνδρες της ίδιας οικογένειας από τη Γροιλανδία. Και οι δύο ήταν θετικοί για αλλαντίαση και ο ένας πέθανε. Το δίδυμο αυτό, είχε πιθανώς μολυνθεί μετά την κατανάλωση κρέατος φώκιας που ήταν ακατάλληλα αποθηκευμένο. Στο κρέας ανιχνεύθηκε η Βοτουλινική τοξίνη Ε.

Η απομονωμένη υπόθεση ήταν ένας άνδρας που νοσηλεύτηκε στις αρχές Μαρτίου. Ήταν από τη Ρουμανία και ήρθε στη Δανία λίγο πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ο άνδρας πιθανότατα είχε μολυνθεί κατά τη διάρκεια δείπνου στη Ρουμανία, όπου και ένα άλλο άτομο ανέπτυξε επίσης παρόμοια συμπτώματα.

Στις αρχές Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε δείπνο με έξι μέλη της οικογένειας, στο οποίο προσφέρθηκαν διάφορα πιάτα ψαριών. Πέντε από αυτούς νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης από αλλαντίαση. Η Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, βρέθηκε σε ένα ανοιχτό ποτήρι με αυγοτάραχο από κόκκινο ψάρι. Ο παραγωγός, η εταιρεία Agustson A/S, εξέδωσε ανάκληση του προϊόντος τον Μάρτιο.

Σχετική έρευνα της Δανικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών Θεμάτων και Τροφίμων, έδειξε ότι ήταν ο ίδιος τύπος αυγοτάραχου και από τον ίδιο παραγωγό, που εμπλεκόταν ως συστατικό πιάτου με αυγοτάραχο και κοτόψαρο,  το οποίο προκάλεσε την επιδημία το 2018 με τη νόσηση εννέα ατόμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα