Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοινό συστατικό σε πιπεριές τσίλι μπορεί να αποτρέψει από εμφράγματα και εγκεφαλικά

ΑρχικήΝέαΚοινό συστατικό σε πιπεριές τσίλι μπορεί να αποτρέψει από εμφράγματα και εγκεφαλικά
spot_img

Μελέτες αναδεικνύουν τη δύναμη της καψαϊκίνης.

   Οι πιπεριές τσίλι θα μπορούσαν να κρατήσουν το κλειδί για μια υγιή καρδιά μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μια ένωση που βρίσκεται στα τσίλι, γνωστή ως καψαϊκίνη, η οποία είναι γνωστό ότι έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης και ακόμη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και αρθρίτιδας.

   Μια επιστημονική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιπεριές τσίλι σε τακτική βάση φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Ως μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις δίαιτες και τα αρχεία υγείας περισσότερων από 22.000 ανθρώπων που ζούσαν στη νότια Ιταλία και τους παρακολούθησαν για μια μέση χρονική περίοδο λίγο πάνω από οκτώ χρόνια.

  Ανακαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πιπεριές τσίλι περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν περίπου το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ τις καυτερές πιπεριές. Αυτό το προστατευτικό όφελος βρέθηκε είτε οι συμμετέχοντες ακολούθησαν είτε όχι μια μεσογειακή διατροφή είτε μια λιγότερο υγιεινή διατροφή.

   Οι συγγραφείς της μελέτης συνέχισαν: «Σε έναν μεγάλο ενήλικο μεσογειακό πληθυσμό, η τακτική κατανάλωση πιπεριάς τσίλι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ολικού και καρδιαγγειακού θανάτου (CVD) ανεξάρτητα από παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ή την τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής. Οι γνωστοί βιοδείκτες του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεσολαβούν οριακά μόνο στη συσχέτιση της πρόσληψης πιπεριάς τσίλι με τη θνησιμότητα». Ξεχωριστή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Angiology το 2021, ανέλυσε τέσσερις υπάρχουσες μελέτες που εξέτασαν την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων (πιπεριά τσίλι, σάλτσα τσίλι ή λάδι τσίλι) και τη σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνδυασμένες οι μελέτες εξέτασαν 564.748 συμμετέχοντες σε μέση διάρκεια 9,7 ετών.

    Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα πικάντικα τρόφιμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες καθώς και με θάνατο από καρδιαγγειακά νοσήματα. Σημείωσαν: «Τα συγκεντρωτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν κατανάλωναν τακτικά πικάντικα τρόφιμα, οι τακτικοί καταναλωτές πικάντικων τροφίμων είχαν 12 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. «Επιπλέον, η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις, αλλά όχι από εγκεφαλοαγγειακές διαταραχές».

   Συμπερασματικά, οι διαθέσιμες επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πικάντικου φαγητού τσίλι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για κάθε αιτία καθώς και με καρδιακή νόσο. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση».

   Μια άλλη μελέτη, που βρέθηκε στο περιοδικό Molecules το 2022, είπε ότι η καψαϊκίνη που βρίσκεται στα τσίλι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Πρόσθεσε ότι η καψαϊκίνη είχε αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η μελέτη είπε: «Τα καψαϊκινοειδή δρουν κατά των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και της παχυσαρκίας, παρουσιάζουν αντικαρκινικές επιδράσεις και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου της αρθρίτιδας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο