Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένας 83χρονος γιατρός αποκαλύπτει τις 4 βασικές αρχές διατροφής, που του άλλαξαν τη ζωή στα 40

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈνας 83χρονος γιατρός αποκαλύπτει τις 4 βασικές αρχές διατροφής, που του άλλαξαν τη ζωή στα 40
spot_img

Στα 40 δεν μπορούσε να ανέβει μια σκάλα και στα 83 του είναι τριαθλητής.

   Ενώ όλοι ακούμε καθημερινά τους ειδικούς να μας υπενθυμίζουν τόσο τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, όσο και τις δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των υπερεπεξεργασμένων τροφών, πάντα οι προσωπικές ιστορίες είναι περισσότερο άμεσες. Ένας 83χρονος γιατρός και τριαθλητής που κατάφερε και αλλάξει την υγεία του στα 40 του, αποκάλυψε στο BusinessInsider, τις αρχές της διατροφής που πιστεύει ότι τον βοήθησαν να ζήσει μια μακρά, υγιή ζωή.

   Ο Joseph Maroon, νευροχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και πανελίστας στην πρόσφατη Global Aging Consortium, είπε στο Business Insider ότι δυσκολευόταν να ανέβει μια σκάλα σε ηλικία 40 ετών. «Ήμουν εκτός φόρμας, ζούσα με γρήγορο φαγητό και δεν γυμναζόμουν», έγραψε στην ιστοσελίδα του. Εκείνη τη χρονιά, ο πατέρας του πέθανε και η σωματική και ψυχική του υγεία έφτασε στον πάτο. Αλλά αφού ένας φίλος του πρότεινε να δοκιμάσει να τρέξει για να απαλύνει την κατάθλιψή του, άρχισε να κάνει σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, να κάνει περισσότερη άσκηση και να τρώει καλύτερα.

   Μέχρι τα 53, ο Maroon είχε δηλώσει συμμετοχή στο πρώτο του Ironman Triathlon και έκτοτε έχει συμμετάσχει συνολικά σε οκτώ διοργανώσεις. Πέρυσι, ο Maroon ήρθε δεύτερος στην ηλικιακή του κατηγορία για το τρίαθλο National Senior Games 2022.

   Οι 4 βασικές αρχές που ακολουθεί ο 83χρονος:

Ακολουθεί μεσογειακή διατροφή

   Ο Maroon είπε ότι ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή, η οποία σύμφωνα με το US News & World Report είναι ο καλύτερος τρόπος να τρώει για επτά συνεχόμενα χρόνια. Δεν είναι μια «δίαιτα» με τον τρόπο που μπορεί να νομίζετε, αλλά περισσότερο ένας τρόπος διατροφής που επικεντρώνεται στις υγιεινές επιλογές και όχι στους περιορισμούς. Εστιάζει κυρίως στα φυτά και σε ολόκληρα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φασολιών, των όσπριων και των υγιεινών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο. Περιλαμβάνει μερικά λιπαρά ψάρια και κόκκινο κρέας κατά καιρούς. Η δίαιτα έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και νόσου Αλτσχάιμερ.

Αποφεύγει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή UPF παρασκευάζονται με τεχνικές που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν στο σπίτι και μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετα όπως αλάτι, σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, σύμφωνα με την κλίμακα NOVA, η οποία κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο επεξεργασμένα είναι. Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν κάτι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο είναι εάν δεν μοιάζει με τα συστατικά του, όπως μπάρες πρωτεΐνης ή χοτ ντογκ. Τα UPFs έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της άνοιας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αποφεύγει τα τρανς λιπαρά οξέα

Τα τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» LDL ή λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, χοληστερόλης στο αίμα, ενώ μειώνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL ή της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, χοληστερόλης, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, λέει ο Dana Ο Ellis Hunnes, ανώτερος διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του UCLA. Τα τεχνητά τρανς λιπαρά παράγονται με υδρογόνωση φυτικών ελαίων. Βρίσκονταν συνήθως σε συσκευασμένα UPF μέχρι που ο FDA κήρυξε τα τρανς λιπαρά μη ασφαλή για κατανάλωση.

Καταναλώνει λιγότερη ζάχαρη

Η Heidi Tissenbaum, καθηγήτρια μοριακής, κυτταρικής και βιολογίας του καρκίνου στην Ιατρική Σχολή Chan του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, είπε στο παρελθόν στο BI ότι στην έρευνά της, η αφαίρεση της πρόσθετης ζάχαρης από τη διατροφή των πειραματόζωων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση της ανθρώπινης υγείας, συνδέθηκε με αυξημένη μακροζωία. Θεωρείται ότι αυτό συμβαίνει επειδή όταν το σώμα μεταβολίζει τη ζάχαρη, οδηγεί σε καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, χρόνιας νεφρικής νόσου και νόσου Αλτσχάιμερ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα